ΧΑ: Περιμένοντας το επόμενο… κίνητρο

Το επόμενο κίνητρο - δέλεαρ περιμένουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που τοποθετούνται από χαμηλότερα επίπεδα τιμών με… βάθος τις 320 μονάδες για τον 20άρη. Ικανοποιημένοι οι τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι από τη συμφωνία.

Τα χρηματιστήρια αγόρασαν στη φήμη και την προσδοκία και πούλησαν στην είδηση. Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά, με επιμέρους αφορμές για κάθε ένα χρηματιστήριο ξεχωριστά.

Στο Χ.Α. ο FTSE 20 υποχώρησε προς τις 330,11 μονάδες (-5,24%) κι ο Γενικός Δείκτης προς τις 797,13 μονάδες (-3,47%), με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, όπου αρκετές μετοχές του κατέγραψαν διψήφια ποσοστά πτώσης.

Μετά την υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, η Alpha Bank, η Eurobank, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησαν περισσότερο σε σχέση με την Εθνική ή τη Marfin Popular Bank και την Κύπρου.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε λίγο πάνω από τα 77 εκατ. ευρώ. Το 60% περίπου έγινε μόλις σε τρεις τίτλους (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς πιθανότατα από χαμηλότερες στηρίξεις.

Για τον FTSE 20 κρίσιμη περιοχή θεωρούνται οι 320 μονάδες, ενώ ο δείκτης υποχώρησε χθες έως την ελάχιστη τιμή των 328,85 μονάδων.

Κρίσιμες όμως θεωρούνται και οι στηρίξεις για τραπεζικούς τίτλους, με την Εθνική στα 2,68 ευρώ (που ήταν και ελάχιστο ημέρας) και με σημείο αναφοράς τα 2,50 ευρώ όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Επιμέρους μη τραπεζικές μετοχές τα πήγαν συγκριτικά καλύτερα, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια διαφοροποίησής τους που καταβάλλεται εδώ και εβδομάδες - μήνες.

Εκτός από την Coca Cola 3E, που ήταν η μόνη με θετική φορά από τον 20άρη, άντεξαν Τιτάν, Folli Follie, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Ανάλογα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να υποχωρεί προς τις 727,67 μονάδες και να πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε τις 700-710 μονάδες, συγκριτικά καλύτερα κινήθηκαν ΓΕΚ Τέρνα, Eurodrip, ΕΥΔΑΠ, Άβαξ, Creta Farm, Μέτκα, Κλουκίνας-Λάππας, Flexopack (αλλά με μόλις 50 μετοχές), Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, MLS και ΟΛΘ.

Πρόκειται για εισηγμένες που διατηρήθηκαν χθες υψηλότερα των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεών τους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπεραποδώσουν σε ενδεχόμενο γύρισμα της αγοράς.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ΥΠΕΚΑ κάνει το πρώτο βήμα για την εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή Πέραμα Αλεξανδρούπολης και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 27 (και) μήνες.

Βραχυπρόθεσμα, αναφοράς χρήζει η περικοπή της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ από την HSBC και ο ΟΠΑΠ,  για τον οποίο η Credit Suisse χαμηλώνει τον πήχη στα 9,3 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v