Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέβασε ταχύτητες η Σοφοκλέους

Μικρή άνοδος με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 28 συνεδριάσεων. Εβδομαδιαίες απώλειες 9,05% για τον ΓΔ και 20,16% για τον τραπεζικό δείκτη. Ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό κλείσιμο για τον ΟΤΕ. Άνοδος για ΕΤΕ (+3,9%).

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, ασφαλώς και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω σχόλια.

Αντίθετα μάλιστα επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, την αργή αλλά σταθερή επιστροφή της επιφυλακτικότητας και την αίσθηση ότι η Αγορά περιμένει να τιμολογήσει την επόμενη είδηση – καταλύτη που θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις.

Οι Τραπεζικές μετοχές δείχνουν αναμφισβήτητα κουρασμένες και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την μείωση των ημερήσιων όγκων, όσο και από τον περιορισμό των ημερήσιων διακυμάνσεων.

Το υπόλοιπο ταμπλώ του 20αρη, μάλλον “μυρίζει φορμόλη”, όπου ΔΕΗ και ΟΤΕ συνεχίζουν τον μοναχικό κατηφορικό δρόμο τους.

Η μετοχή της πρώτης, αισίως, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο τίτλος του δεύτερου έκλεισε σε ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό και μάλιστα στα χαμηλά ημέρας.

Όμως και τα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων δεν δείχνει να τα πιστεύει η Αγορά, ή τουλάχιστον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που κάνουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου.

Έτσι ο ΟΠΑΠ "βολοδέρνει"χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, τα Νερά δείχνουν να “υποφέρουν από ζαλάδες” μόλις προσεγγίσουν νούμερα υψηλότερα των 4,00 ευρώ, τα Λιμάνια επέστρεψαν στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όποιος δεν προλάβει να “αποβιβαστεί” από τα βραχυπρόθεσμα παιχνίδια, μοιραία θα περιμένει το επόμενο ανοδικό κύμα.

Πλέον σταθερός τίτλος αυτός της Γενικής Τράπεζας, όπου μετά τη μετατροπή των 10.000.000 προνομιούχων, άνευ δικαιώματος ψήφου, σε 150.000.000 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, το επίσημο free float υποχώρησε χαμηλότερα του 1% (υπολογίζεται στο 0,94%), όμως ο τίτλος συνεχίζει να διαπραγματεύεται υφιστάμενος το “κατενάτσιο” των Γάλλων προκειμένου να υποχωρήσει κι άλλο η μέση τιμή εξαμήνου (!!!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, περιμένουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες “πινελιές” που θα φορούν το PSI+ και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η επίσπευση της συμμετοχής της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών στο PSI+ μέσω swaps, αποδεικνύει τη διάχυτη ανησυχία να προλάβουν την ενεργοποίηση των CACs, δηλαδή της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης.

Η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης θα καταστήσει τη διαδικασία του PSI+ από εθελοντική, υποχρεωτική και μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με καθαρή χρεοκοπία, που συνεπάγεται “credit event” και πληρωμή των CDS.

Εν τω μεταξύ, οι πιο απαισιόδοξοι προχωρούν ακόμα περισσότερο τονίζοντας με μεγάλη βεβαιότητα ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, η Ελλάδα δέχεται μια πρόχειρη επιδιόρθωση, αλλά στο τέλος μάλλον δεν θα γλιτώσει.

Το επιχείρημά τους είναι απλό: “Η Ελλάδα εμπιστεύτηκε, την Τρόικα και το Μνημόνιο 1 και το αποτέλεσμα ήταν ακόμα και η ίδια η Τρόικα να αναφωνήσει ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος. Κι όμως το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Με το Μνημόνιο 2, δείχνεις απέραντη εμπιστοσύνη σε αυτούς που απέτυχαν σε κάτι τόσο σοβαρό” (!)

Όμως και η τεχνική εικόνα της Αγοράς, δείχνει δριμύα επιστροφή των επιφυλακτικών σεναρίων, καθώς ο Γενικός Δείκτης, παρά την μερική ενεργοποίηση των αγοραστών που παρατηρήθηκε μετά τις 16.13, δεν κατόρθωσε (έστω και οριακά) να επιστρέψει υψηλότερα των 750 μονάδων.

Σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η παρατεταμένη παραμονή κάτω από το εν λόγω όριο, θα βάλει σε δοκιμασία την υπομονή όσων έχουν ακολουθήσει την στρατηγική της μεσοπρόθεσμης διακράτησης και αν αυτό μετουσιωθεί σε μερικές πωλήσεις, δεν αποκλείεται ο Δείκτης να κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα.

Από εκεί και πέρα για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε διέκοψε το θετικό σερί των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 9,05% και από τον Τραπεζικό 20,16%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο +10,18% και +51,56% αντίστοιχα.

Επιβεβαίωση σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι και τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης δεν οδηγούν πουθενά και η επιστολή Schaeuble.

Πιο συγκεκριμένα, επιστολή προς τους Γερμανούς βουλευτές, με την οποία τους ζητά να στηρίξουν με την ψήφο τους το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, απέστειλε ο Wolfgang Schaeuble, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό το μονοπάτι θα οδηγήσει στην επιτυχία.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Bundestag ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει μελλοντική χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ελλάδα προ του 2020. Τονίζει ωστόσο, πως οι εναλλακτικές λύσεις φαίνεται πως είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το ξεκίνημα στο NYSE, είτε γιατί οι “ταύροι” δείχνουν εμφανώς κουρασμένοι, είτε γιατί τα νέα που “είδαν το φως της δημοσιότητας” δεν τόνωσαν την ψυχολογία των αγοραστών, ενώ αντίθετα το ευρώ δείχνει να απειλεί τα 1,50 δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανική οικονομία σημείωσε άνοδο 1,5%το δ’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ από τρίμηνο σε τρίμηνο συρρικνώθηκε -0,2% μετά από ανάπτυξη 0,6% το γ’ τρίμηνο. Οι μετρήσεις κινήθηκαν εντός των προσδοκιών των αναλυτών. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα “τρέξει” με ρυθμό 0,5% το 2012 λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε για την περίοδο ως τα τέλη Φεβρουαρίου στο 75.3, από 75 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 73.

Πτώση 0,9% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 321.000, έναντι 324.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών δεν θα ξεπεράσουν τις 315.000.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς η εκτίμηση παλαιότατου παράγοντα της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία, οι Ελληνικές Τράπεζες και την επόμενη μέρα της έγκρισης του νέου δανείου και της υλοποίησης του PSI+ θα εξακολουθήσουν να είναι εγκλωβισμένες στην ΕΚΤ και στο ELA της ΤτΕ.

Στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με απώλειες έκλεισαν οι MPB (-0,37%) και Πειραιώς (-1,6%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Εθνική (+3,9%) και την Κύπρου (+2,55%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, με απώλειες οι ΔΕΗ (-1,13%), ΟΤΕ (-3,22%), Τιτάν (-1,76%), Motor Oil (-1,78%), Folli Follie Group (-2,45%).

Από αυτούς που πέτυχαν θετικό κλείσιμο, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ,ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 760,55 (11.12) και χαμηλό τις 739,03 (15.01) για να κλείσει τελικά στις 749,69 μονάδες με κέρδη 0,42%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 46 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 2,15 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (Τεχν. Ολυμπιακή).

Κακή η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 31 τίτλοι που στο τέλος της ημέρας “μέτρησαν” απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Άνευρη συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο, σημάδια κόπωσης και προσπάθεια “αποτοξίνωσης” από τις μεγάλες διακυμάνσεις, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ημέρας κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποιήση των Τραπεζών του Δημοσίου με 90% ενδεχομένως λύνει κάποιες αμφισβητήσεις που είχαν εκδηλωθεί ως προς την συμμετοχή των βασικών μετόχων και είχαν αποτελέσει αφορμές εκδήλωσης κάποιων πιέσεων στις Τραπεζικές μετοχές.

Άλλες θετικές ειδήσεις που ενδεχομένως να λειτουργήσουν προς την βελτίωση του κλίματος αφορούν το νομοσχέδιο για την φορολογία των Επιχειρήσεων και των μερισμάτων με χαμηλότερο συντελεστή (15%) καθώς και η ψήφιση του PSI από την Ελληνική Βουλή.
 
Παρά το γεγονός ότι τεχνικά η Αγορά έχει εισέλθει σε πτωτική τάση ένα κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες θα ανέτρεπε την εικόνα και θα δημιουργούσε ανοδική δυναμική ικανή να επαναπροσεγγίσει την περιοχή των φετινών υψηλών.

Παράλληλα, αρνητικά λειτουργούν για την Αγορά οι εκθέσεις των ξένων οίκων οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την έκβαση του PSI και κυρίως για την αποτελεσματικότητα του δεύτερου πακέτου “σωτηρίας” προς την Ελλάδα.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η προσοχή θα εστιαστεί και σε άλλα εγχώρια ποιοτικά δεδομένα, όπως είναι π.χ. οι επερχόμενες Εθνικές εκλογές στη Χώρα.

Από εκεί και πέρα, η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί εβδομάδα “κραδασμών” και έντονων “συγκινήσεων” και το Χ.Α. να εξέλθει από την στάση αναμονής, ενόψει των πολύ κρίσιμων ψηφοφοριών στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (Γερμανία – Κ. Δευτέρα) αλλά και των ανακοινώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για την διαγνωστική μελέτη της BlackRock και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών που αναμένεται, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρών κερδών, που συνδυάστηκε με περαιτέρω υποχώρηση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε οριακό premium 0,06%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7687, τιμή εκκαθάρισης 305,5), κινήθηκαν μεταξύ 297 και 311,75 μονάδων. Αξιοπρόσεκτες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια, κυρίως στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 επέστρεψε στο 71%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται στα 921 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (821 δικαιώματα αγοράς και 100 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (31300 ΔΕΗ, 5800 Μυτιληναίος, 9800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10990), Alpha Bank (13385), ΟΤΕ (475), Ταχ. Ταμιευτήριο (519), ΟΠΑΠ (752), Πειραιώς (1999), ΔΕΗ (537), Κύπρου (3843), Μυτιληναίο (167), MIG (506), MPB (494), Intralot (103), Τιτάνα (170).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (13065315 τεμ.), Eurobank (9107046 τεμ.), Κύπρου (5004426 τεμ.), Πειραιώς (8252817 τεμ.), MPB (5767461 τεμ.), MIG (4857640 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v