Πτώση τζίρου και εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ

Οι πωλητές επικράτησαν σήμερα στο ΧΑ. Επτά αλλαγές στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων. Κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, ΤΤ, Πειραιώς. Πτώση για ΕΤΕ. 

Συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, επτά και οι αλλαγές στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη και τελική επικράτηση των πωλητών, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της προτελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Σαφώς λιγότεροι και οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,5 περίπου.
Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών τίτλων, ασφαλώς και δεν αποτελεί πλέον είδηση το ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό για την μετοχή του ΟΤΕ.

Εξ ίσου τραγική και η τελική κατάληξη για την μετοχή της ΔΕΗ που στην αρχή έδειξε ότι κάτι πάει να κάνει, αλλά τελικά δεν απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Μάλιστα ο τίτλος έχασε και την στήριξη των 3,70 ευρώ και αν δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 3,50 ευρώ, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 3,20 – 3,00 ευρώ.

Μένοντας εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, ίσως αξίζει αναφοράς η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον τίτλο της Jumbo.

Μεταφερόμενοι στις Τραπεζικές μετοχές, όπου για πολλοστή συνεδρίαση απέσπασαν το σύνολο του ενδιαφέροντος των βραχυπρόθεσμων παικτών, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, τουλάχιστον, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank ήταν “μία ταχύτητα μπροστά” σε σχέση με τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Αντίθετα ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε η κίνηση των μετοχών των Κυπριακών Τραπεζών, καθώς αμφότερες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, όπως και η εμφανής αδυναμία να διεκδικήσουν και να διακρατήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, έστω και αν αυτό φαινόταν ιδιαίτερα πιθανό μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.
Τεχνικά η εικόνα επιβαρύνθηκε περαιτέρω για Γενικό Δείκτη και FTSE.

Ο πρώτος μπήκε μέσα στην “διακεκαυμένη” ζώνη 750 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 735, καθώς καθοδική διαφυγή θα αναγκάσει τον Δείκτη να αναζητήσει στήριξη στην επόμενη ζώνη 708 – 690 μονάδες. Το επίπεδο κλειδί για τη πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι η περιοχή των 312 με 300 μονάδων.

Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων “χαλώντας” το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο. Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον εν λόγω δείκτη προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων.

Η Αγορά χρειάζεται “φρέσκα” και περισσότερο ισχυρά νέα για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, τονίζει η πλειονότητα των αναλυτών και μέχρι να έλθουν αυτά δεν αποκλείεται να αναζητήσει στηρίξεις σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Το σενάριο ανόδου της Αγοράς θα περάσει υποχρεωτικά μέσα από τους όρους των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια οι Τραπεζικοί τίτλοι να διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόσφατα κεκτημένα, προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Όμως από την άλλη και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έρχονται νέες χειρότερες εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία και όχι μόνο (!)

Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2012. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ευρωζώνη ύφεση 0,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%.

Ως προς την Ελληνική οικονομία, η Κομισιόν βλέπει για το 2012 ύφεση 4,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 2,8%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή θα είναι η δεύτερη χρονιά ύφεσης για την Ευρωζώνη μέσα σε διάστημα μόλις 3 ετών.

Εντυπωσιακά χειρότερες οι νέες προβλέψεις της Citigroup για την Ελληνική οικονομία. Ο οίκος προειδοποιεί για τη μείωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για μείωση 4,9%) και κατά 2,6% το 2013.

Η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και η απόκλιση σε σχέση με το στόχο για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα φέρουν το χρέος στο 160-170% του ΑΕΠ το 2020. Ουσιαστικά, ο οίκος υιοθετεί ως βασικό του σενάριο το αρνητικό σενάριο της τρόικας.

Για αυτό, θεωρεί πιθανή την περαιτέρω αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Και επιμένει να υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 50% για τους επόμενους 18 μήνες. Σοκ προκαλούν και οι προβλέψεις για την ανεργία, με τον οίκο να κάνει λόγο για ποσοστό 22,6% φέτος και 24,9% το 2013.

Από την άλλη, έρχονται νέα μέτρα τον Ιούνιο. Το εξήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Ο κ. Π. Καψής ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και το 2014.

Για να “βγει” η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup πρέπει και η Ελλάδα να κάνει πολλά πράγματα. “Πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές”, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την 1η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 27, ώστε να ελέγξουν αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση των δόσεων του σχεδίου στήριξης, μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο Ελληνικής χρεοκοπίας και διάσπασης της Ευρωζώνης δηλώνει η Commerzbank. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Τράπεζας Martin Blessing απάντησε πως δεν προβλέπει διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά διευκρίνισε πως “στο πλαίσιο της συνετής μας διαχείρισης είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο”.
 
“Υπάρχουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την Ελληνική χρεοκοπία και την διάσπαση της Ευρωζώνης” δήλωσε. Συμπλήρωσε πως η Commerzbank θα συμμετέχει στην ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων και διευκρίνισε πως εκτίμησή του είναι ότι θα επιβληθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CAC).

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, αν και τα στοιχεία συνηγορούσαν για κάτι καλύτερο. Μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η βελτίωση που κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo για την Γερμανία που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 109,6, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν 108,8.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo είχε διαμορφωθεί στο 108,3. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε στις 351.000, όσες και στην εβδομάδα που είχε προηγηθεί. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν 355.000 αιτήσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός 20αρη, Ιλυδα και Dionic προσπάθησαν να αντιδράσουν από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, συνεχίζει ακάθεκτος ο Περσέας με ελάχιστες συναλλαγές, ακόμα χαμηλότερα σήμερα η Creta Farm τείνει να ακυρώσει την προσπάθεια αντίδρασης που προηγήθηκε, νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για την Καθημερινή με ελάχιστες συναλλαγές, η ΕΥΔΑΠ πήγε να αντικαταστήσει την ΕΥΑΘ (που κατέβασε ανησυχητικά στροφές και τελικά έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), αλλά τελικά έκλεισε αμετάβλητη, ενώ σχετική κινητικότητα επέδειξαν Χαλκόρ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, ίσως έχει ενδιαφέρον η σημερινή ανακοίνωση των εργαζομένων της Επιχείρησης, που αντιτίθενται στα σενάρια ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη της εισηγμένης την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2012 είναι 25 εκατ. ευρώ και η εκτιμώμενη αξία της ακίνητης περιουσίας άνω των 15 εκατ. ευρώ (!)

Παραμένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, να σημειωθεί το άτσαλο “άδειασμα” σε πρωταγωνιστές προηγούμενων ημερών, όπως Alapis, Altec, Unibios κ.λ.π.

Επίσης το “ντεμπούτο” για το δικαίωμα της Τρ. Κύπρου που έκλεισε στα 0,0220 ευρώ με άνοδο 2100% (!) διακινώντας 29896580 τεμ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου ισοβαρής η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο ταμπλώ του 20αρη, όπου ο τίτλος του Ελλάκτωρα έκλεισε αμετάβλητος.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+9,64%), Eurobank (+7,22%) και Βιοχάλκο ν(+4,11%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την MPB (-10,37%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Κύπρου, ΔΕΗ, Coca-Cola και του 2% οι MIG, ΟΤΕ. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 738,43 (10.49) και υψηλό τις 767,49 (13.35) για να κλείσει τελικά στις 746,33 μονάδες με απώλειες 0,72%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 65 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 23,9%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μουδιασμένη είναι η πρώτη αντίδραση της Αγοράς στις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας αφού φαίνεται ότι η θετική για την Ελλάδα έκβαση των συνομιλιών είχε προεξοφληθεί από την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε την Πέμπτη το μεσημέρι και τις 750 μονάδες και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και τις 847 μονάδες, που ήταν και νέο υψηλό πενταμήνου, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η υποχώρηση των τιμών αντικατοπτρίζει μεγάλη αμφισβήτηση για το ακόμα και αν αυτό το πρωτοφανές πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να καταστήσει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ μετράει και η απουσία σε μεγάλο βαθμό ξένων επενδυτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Αγορά σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά το ανοδικό momentum δεν αναιρείται αν δεν διασπαστούν οι 730 μονάδες. Η διάσπαση της αντίστασης των 840-850 μονάδων φαίνεται ότι θα χρειαστεί και κάποιο άλλο σημαντικό νέο, όπως π.χ. η μεγάλη εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Σε γενικές γραμμές κερδισμένη φαίνεται να βγήκε η Ελλάδα από το Eurogroup αν και η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει χώρο για πανηγυρισμούς.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ξεκινάει η διαδικασία για το PSI, μετά από μεγάλη καθυστέρηση μεν, εγκαίρως δε για να συμπεριληφθούν και τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο.

Οι παραπάνω αποφάσεις ανακουφίζουν μεν αλλά δεν καθησυχάζουν. Καθολική συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI μειώνει τους τόκους, που για το 2011 ξεπέρασαν το €16 δισ, ίσως πάνω και από €6 δισ ανά έτος. Πλέον το βάρος πέφτει στην Ελλάδα που καλείται να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Η διόγκωση της ύφεσης στη Χώρα “τορπιλίζει” τα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες με τον ανανεωμένο προϋπολογισμό να προβλέπει έλλειμμα στο 6,7% και ύφεση στο 4,5%.

Ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% σε 8 χρόνια από σήμερα είναι ρεαλιστικός αλλά η ορατότητα είναι μικρή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου πολλά μπορούν να συμβούν. Προς το παρόν θα πρέπει να αναμένουμε τις υποβαθμίσεις της Χώρας από τους οίκους αξιολόγησης με τη Fitch να ξεκινάει πρώτη.

Αρνητικά αντέδρασαν στο ταμπλώ οι Τράπεζες που από τη μια έχουν λόγο να είναι ευχαριστημένες για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ από την άλλη η μεταβολή των όρων του PSI τους δημιουργεί μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ.

Με τη νέα συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν τα €20 δισ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις Κυπριακές Τράπεζες, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit AXEΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε σταθερά μέτρια επίπεδα.

Την νευρική πορεία του υποκείμενου ακολούθησε το συμβόλαιο Μαρτίου ωστόσο βάση της τιμής κλεισίματος σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες, με αποτέλεσμα να επιστρέψει σε υποτίμηση 0,67%.

Μετά το κλείσιμο της spot Αγοράς το συμβόλαιο γύρισε ανοδικά και βρέθηκε πάλι σε premium περίπου 0,70%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8610, τιμή εκκαθάρισης 301,25), κινήθηκαν μεταξύ 298,75 και 315 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Έντονη πτώση παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 στο 64%, ενώ η ημερήσια κινητικότητα παρέμεινε στα 703 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (486 δικαιώματα αγοράς και 217 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6200 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16073), Alpha Bank (22247), ΟΤΕ (889), Ταχ. Ταμιευτήριο (1888), ΟΠΑΠ (483), Πειραιώς (3899), ΔΕΗ (1088), Κύπρου (2506), Μυτιληναίο (867), MIG (254), ΓΕΚ (167), Ελλάκτωρα (228), MPB (711), Intralot (337), Ελ. Πετρέλαια (138), Coca-Cola (166), Motor Oil (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (13368315 τεμ.), Eurobank (9172664 τεμ.), Κύπρου (5004426 τεμ.), Πειραιώς (5790942 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Επίσης τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ίδιο τίτλο, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 50 στα 2,50 ευρώ, τα 50 στα 2,60 ευρώ και τα υπόλοιπα 50 στα 2,90 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v