Μάχη αγοραστών-πωλητών για τις 750 μονάδες

Η ζητούμενη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων επιτυγχάνεται. Μένει το ΧΑ να διατηρηθεί σε αυτήν τη μεταβατική φάση με τα οικονομικά αποτελέσματα να επηρεάζουν επιμέρους τις εισηγμένες. Άνοδος για EFG, Alpha, ΤΤ.

Σε διερευνητικού χαρακτήρα κινήσεις φαίνεται πως επιδίδονται κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να κυμαίνονται σε στενό εύρος, που απλώς επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και τίποτα περισσότερο.

Με μέγιστη τις 397,08 μονάδες και ελάχιστη τις 314,26 κινείται ο FTSE 20, με υπεραπόδοση κυρίως για μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Είναι προφανές πως μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση η αγορά αναζητά το επόμενο δέλεαρ-κίνητρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Μέχρι τότε φαίνεται πως προέχει η επιβεβαίωση σημαντικών περιοχών στήριξης τόσο για τον FTSE 20 και τον τραπεζικό δείκτη όσο και για μετοχές του κλάδου όπως και για άλλες εισηγμένες-σηματωρούς στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε μεταβατική φάση, όπου τα αποτελέσματα των εταιρειών πιθανόν να διαφοροποιήσουν επιμέρους τη συμπεριφορά αρκετών επιχειρήσεων.

Η μετοχή του ΟΤΕ πριν από λίγο υποχωρούσε προς τα 2,54 ευρώ, με τον όμιλο να έχει ανακοινώσει νωρίτερα τα οικονομικά αποτελέσματά του. Μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τις τράπεζες η Eurobank, η Alpha Bank αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπεραποδίδουν σε σχέση με τον κλαδικό δείκτη αλλά και έναντι της Εθνικής, της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eΖMarket, η αδυναμία υπέρβασης των 500 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη οδηγεί πιθανότατα σε επανεπιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Εύλογη η αναμονή κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών καθώς σχετικά σύντομα η αγορά θα ξέρει τον βαθμό επιβάρυνσης του κάθε ομίλου από την εφαρμογή του PSI.

Από τις μη τραπεζικές εισηγμένες υπεραποδίδουν η Βιοχάλκο αλλά και η Folli Follie, ενώ ο Μυτιληναίος αντιδρά προς τα 2,87 ευρώ, η Ελλάκτωρ προς τα 1,21 κι η Jumbo προς τα 3,77 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζουν περισσότερο μετοχές εταιρειών όπου οι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση των Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακής, Lamda Development όπως και ορισμένων άλλων.

Κατά την εκτίμησή μας, χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου πως θα ήταν υπέρ της στήριξης του Αντώνη Σαμαρά από το ΠΑΣΟΚ εάν μετά τις εκλογές η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και ανάλογα με τη διαφορά.

Θέση του υπουργού Υγείας που προοιωνίζεται προσπάθεια σύγκλισης των δύο μεγαλύτερων (μέχρι τώρα) κομμάτων και διερευνά τα περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v