Δεν σηκώνει... χαρταετό η Σοφοκλέους

Η έγκριση του PSI από το υπουργικό συμβούλιο αφήνει ασυγκίνητο το ΧΑ. Κρατούν προσώρας οι 300 μονάδες για τον FT 20 και τα 2,20 ευρώ για την ΕΤΕ. Πτώση για ΟΤΕ, EFG, Κύπρου, Folli, TT.

 Διατηρείται μεν η ήπια σταθεροποιητική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πληθαίνουν όμως οι ενδείξεις που θα πρέπει να μας καθιστούν ακόμη πιο προσεκτικούς για τη συνέχεια.

Προσώρας, ο Γενικός Δείκτης κρατά τα ενδοσυνεδριακά ελάχιστα των 745,33 μονάδων κι ο FT 20 των 302,15 μονάδων, κατ' επέκταση η βραχυπρόθεσμη φορά παραμένει ενεργή.

Προβληματίζουν, όμως, η συνεχόμενη διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ, οι νέες πιέσεις στον τίτλο της ΔΕΗ και η απουσία -μέχρι τώρα- εξελίξεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό της αγοράς.

Από την άλλη, οι μετριότατες συναλλαγές (παραμένουν χαμηλότερες του μέσου όρου των δύο τελευταίων εβδομάδων) ίσως λειτουργήσουν υπέρ της αγοράς και του ενδεχομένου να αποφευχθεί η διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τεχνικής πλευράς, όσο αντέχει η έσχατη γραμμή άμυνας των 280 μονάδων (για τον 20άρη), ο κύκλος ανοδικής αντίδρασης, που ξεκίνησε από τα χαμηλά έτους, μένει ενεργός. Υπό προϋποθέσεις πάντα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι διατηρούμε ανοιχτές θέσεις αγοράς (στην υποκείμενη αγορά) καλό θα ήταν να τις κλείσουμε σε εύλογο χρόνο.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη να κινείται χαμηλότερα των 410 μονάδων (ερχόμενος από διόρθωση από τα επίπεδα των 500) και που σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διασπάσει καθοδικά τις 380 μονάδες.

Λίγο ως πολύ γνωστές κινήσεις, κυρίως για όσους παρακολουθούν βραχυπρόθεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών και σχετίζουν την πορεία των τραπεζών με τις εξελίξεις στο μέτωπο του PSI.

Από τον κλάδο η μετοχή της Εθνικής (με τοπικό υψηλό ημέρας στα 2,44 ευρώ) κρατά μέχρι τώρα τα 2,20 ευρώ, με μάλλον μετριότερες συναλλαγές απ' ό,τι τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ενδεικτικά σημειώνεται πως στις 13:55 από τα 22,5 εκατ. ευρώ τα 4,3 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική Τράπεζα, άλλα 4,1 εκατ. στη Eurobank και περί τα 3,6 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Προβληματίζει, όμως, η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ (κυρίως) και της ΔΕΗ (δευτερευόντως), αφού η πρώτη νωρίτερα διόρθωνε χαμηλότερα των 2,47 ευρώ (που μέχρι χθες ήταν η ελάχιστη τιμή).

Για τη ΔΕΗ, όπου επίσης καταγράφονται επίμονες ρευστοποιήσεις, η τρέχουσα τιμή στα 3,55 ευρώ απέχει σχετικά από τα ελάχιστα των 3,08 που είχαν σημειωθεί στις 16/1/2012. Πρόκειται (από κοινού με τον ΟΠΑΠ) για σηματωρό του λεγόμενου "μπλοκ του δημοσίου" και ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση επιτείνει την καθοδική φορά για τον 20άρη. Σε αντίθεση με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ ο ΟΠΑΠ τα πηγαίνει και σήμερα καλύτερα.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, στον Μυτιληναίο βγαίνουν αγοραστές (στο εύρος των 2,81-2,88 ευρώ), όπως και σε Marfin Investment Group, Jumbo αλλά και σε Ελλάκτωρ, CC 3E, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση το όποιο περιορισμένο -σήμερα- ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου και σε ακόμη 3-5 μετοχές από την ίδια κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v