ΧΑ: Κράτησαν οι 300 μονάδες για τον FT 20

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκκίνηση του PSI, το ΧΑ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τις προτελευταίες στηρίξεις. Άντεξαν οι 300 μονάδες για τον FTSE 20 και τα 2,20 ευρώ για την Εθνική. Άνοδος άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη.

Εμφανής η προσπάθεια ανάσχεσης της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, με τους αγοραστές να κρατούν τον FTSE 20 λίγο πιο πάνω από τις 300 μονάδες. Με μέτριες συναλλαγές, χαμηλότερες από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων εβδομάδων, που παραπέμπουν σε διάθεση ανακωχής μεταξύ πωλητών- αγοραστών.

Εντολές αγοράς σε Alpha Bank, Eurobank, στη συνέχεια στην Εθνική και σταδιακά και σε άλλες δυνάμεις, διατηρούν τους βασικούς δείκτες και μετοχές στα επίπεδα των προτελευταίων στηρίξεων.

Για τον 20άρη οι 280 μονάδες θεωρούνται από αρκετούς έσχατη γραμμή άμυνας (όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση και τον κίνδυνο μεταστροφής της, γεγονός που θα ενεργοποιούσε αναγκαστικές πωλήσεις), ενώ κλειδί παραμένει η συμπεριφορά της Εθνικής.

Η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε από τα 2,35 ευρώ (ενθαρρυντική τεχνική ένδειξη) με σχετικά μέτριες όμως συναλλαγές (αλλά και με εξίσου μέτριες πωλήσεις), φτάνοντας έως τα 2,42 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση για Alpha Bank, Eurobank αλλά και για Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δευτερευόντως για Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank.

Μετά τα πρώτα 35΄-40΄της συνεδρίασης είχαμε διακύμανση σε στενό εύρος τιμών, επιβεβαίωση των στηρίξεων, μέτριους τζίρους και προσπάθεια να περιοριστεί η 3ήμερη υποχώρηση του Χ.Α. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης έρχεται από διόρθωση (από τα επίπεδα των 500 μονάδων), υποχωρώντας οριακά χαμηλότερα των 400, κινδυνεύοντας να ακυρώσει συνολικότερα την κίνηση που εξελίσσεται από την αρχή του έτους. Προφανώς μεγάλο μέρος του παιχνιδιού βασίζεται στις μετοχές του κλάδου και αυτό αποτυπώνεται στον υψηλό τζίρο που πραγματοποιείται τελευταία σε τρεις μόλις μετοχές (το 50% - 60% περίπου σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank).

Ωστόσο, όπως είχε σημειωθεί, στο διήμερο της ολοκλήρωσης του γύρου προεξόφλησης το Χ.Α. θα χρειαστεί επόμενο… κίνητρο-δέλεαρ. Και για να κινηθεί προς την πειστική ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων (και των 3-3,20 ευρώ για την ΕΤΕ) θα απαιτηθεί κάτι εξόχως σημαντικό. Κάτι τέτοιο, προσώρας, δεν φαίνεται και αυτό δικαιολογεί την αμυντική τακτική που επιχειρείται να ακολουθηθεί για να μη χαθεί το 300άρι για τον FTSE 20.

Σε σχετικό θέμα (από το euro2day) διαβάζουμε πως στις 11:30 υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με κύριο αντικείμενο την έκδοση απόφασης για τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τη δημόσια προσφορά για το PSI. Κατά τη συνεδρίαση θα ληφθούν επίσης αποφάσεις για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Για να δούμε εάν στη συνέχεια της ημέρας θα μπορούσε να προκύψει κάποιο νεότερο, ικανό να δημιουργήσει σχετική μόχλευση στην αγορά. Κι αυτό γιατί σταδιακά μετά τις 11:10-11:15 ισχυροποιήθηκε η τάση για τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς (Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο…). Με αποτέλεσμα την περαιτέρω ώθηση του Γ.Δ. προς τις 760 μονάδες και του 20άρη προς τις 310. Με την ΕΤΕ να ενισχύεται κατά 4,90% έως τα 2,44 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v