Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σήμανε συντεταγμένη... υποχώρηση

Με σημαντικές απώλειες αντιδρά το ΧΑ στις τελευταίες εξελίξεις. Έως τις 333 υποχωρεί ο FTSE 20. Στα 2,75 ευρώ κινείται η ΕΤΕ, με πτώση έως και 10% οι υπόλοιπες τράπεζες. Από τα blue chip μόνο η ΔΕΗ καταγράφει άνοδο.

Με μάλλον ελεγχόμενες απώλειες υποχωρούν σχεδόν στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διόρθωση είναι μεγαλύτερη για τον FTSE 20. Κατά 2,59% υποχωρεί ο δείκτης στις 336 μονάδες, έχοντας αρχικά διορθώσει έως τις 333,09 μονάδες.

Μικρότερες οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί προς τις 810 μονάδες με την απόκλιση να οφείλεται στην διαφοροποίηση τραπεζικών από μη τραπεζικές μετοχές. Για παράδειγμα μετά τα πρώτα 50’ της συνεδρίασης ΔΕΗ, ΟΤΕ και Coca Cola Hellas ενισχύονταν ενώ οι τραπεζικές μετοχές διόρθωναν με μεγαλύτερο ποσοστό το 8,13% της Alpha Bank.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11.20 με αυξημένες συναλλαγές κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε αυτή τη συγκυρία που κυριαρχούν εκ νέου αρνητικές ειδήσεις επιχειρείται η απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει σε μετοχές του κλάδου μετά από περίοδο υψηλότατων βραχυχρόνιων αποδόσεων. Εάν αυτό επιτευχθεί χωρίς να ακυρωθούν οι δεύτερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τότε η φορά αναστροφής μένει ενεργή.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε έως τα 2,75, πριν από λίγο μετρούσε απώλειες της τάξης του 6,08% στα 2,78 ευρώ. Αναμενόμενο το -8,13% της Alpha Bank, που διορθώνει προς τα 1,48 ευρώ. Αυτό γιατί η απόδοση της μετοχής φτάνει στο 171,38% από την αρχή του έτους και το 250% σε διάστημα μηνός.

Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά καταγράφεται μέχρι τώρα για μη τραπεζικούς τίτλους που θα πρέπει ωστόσο να αντέξουν μέχρι τέλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια επιμέρους στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Λόγου χάρη το 17,17% της Creta Farm στα 0,58 ευρώ με 60.365 τεμάχια, η σταθερότητα με αυξημένες συναλλαγές σε ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, η κινητικότητα σε Intralot, Intrakat, το μάζεμα που συνεχίζεται στα Ελληνικά Χρηματιστήρια και ακόμη δύο-τρεις μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο Euronext 100 υποχωρούσε κατά 0,57% στις 630 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v