Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στην άμυνα...

Η μη επίτευξη "τελικής λύσης" μας υποχρεώνει να θέσουμε τις άμυνες μας λίγο χαμηλότερα. Σημεία στήριξης παραμένουν οι 320 μονάδες για τον Ft 20 και τα 2,70 ευρώ για την ΕΤΕ. Ζητείται στήριξη από τις "μη τραπεζικές δυνάμεις"

Το κυνήγι της βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης και της προσπάθειας εντοπισμού των τυχόν ευκαιριών για την "επόμενη ημέρα" συνεχίζεται στο ΧΑ. Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να αντιδρούν εχθές ανοδικά στην κατ΄αρχήν συμφωνία (όπως φάνηκε αργότερα) των πολιτικών αρχηγών.

Στις 823,96 ο Γενικός Δείκτης, στις 345,07 μονάδες ο Ftse20, η Εθνική στα 2,96 ευρώ και πρωταγωνιστές μη τραπεζικούς παίκτες. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και για Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Motor Oil, Marfin Investment Group, Ελλάκτωρ, Jumbo και ακόμη 3-5 δυνάμεις από την ίδια κατηγορία.

Όμως οι εξελίξεις "τρέχουν" με πρωτόγνωρο ρυθμό με ταχύτατη την εναλλαγή δεδομένων
κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση της μεταβλητότητας που τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο (από την αρχή του έτους μέχρι και εχθές). Ετσι σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day "…νέα ευρωσυνάντηση οικονομικών υπουργών θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη δήλωσε ο Juncker μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης των υπουργών οικονομικών.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρακτικά γίνεται σαφές ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση καθώς θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πρόγραμμα. Είναι παράλληλα απαραίτητο να δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα και για μετά τις εκλογές.

Ο Juncker έκανε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα πάρει δόση από τη βοήθεια αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη βουλή.

Ουσιαστικά έθεσε τρεις όρους: την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή. Την εύρεση επιπλέον περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και την παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.".

Μέχρι τώρα δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην βραχυπρόθεσμη τάση, όπως αυτή καθορίζεται από τις σημαντικότατες εξελίξεις και λιγότερο στην βραχυμεσοπρόθεσμη στόχευση (αν και θα έπρεπε). Ισως γιατί ακόμη και τώρα- σε ένα τόσο ζοφερό σημείο- εκτιμούμε πως οι δανειστές, οι εμπλεκόμενοι επεργάζονται για την υλοποίηση της "τελικής λύσης" . Εάν λοιπόν δεν κάνουμε λάθος στην εκτίμηση μας και αντιλαμβανόμεθα ορθά και ψύχραιμα τα όσα διαδραματίζονται τότε η στόχευση μας δεν αλλάζει.

Και σε αυτό έχουμε- προσώρας- σύμμαχο και οδηγό μας την διακύμανση των δεικτών, την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων. Σε υψηλό 7 μηνών ο S&P 500 που πέρασε οριακά πάνω και από τις 1.350 μονάδες. Το δε ευρώ ενισχύθηκε έως τα 1,3321 δολάρια με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραπέμπει προς τα 1,35$.

Δεν φαίνεται λοιπόν οι αγορές να προεξοφλούν τη …χρεοκοπία της Ελλάδας, τη μη υπογραφή τελικής συμφωνίας- με κάλυψη τουλάχιστον των υποχρεώσεων για τις λήξεις του Μαρτίου. Τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και γεγονότα που τρέχουν.

Όμως από τεχνικής πλευράς η αδυναμία του 20άρη να περάσει τις 350 μονάδες, οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν εχθές από τα υψηλά της ΕΤΕ (από τα 3,01 ευρώ) μας υποχρεώνουν να θέσουμε τις άμυνες μας λίγο χαμηλότερα. Μέχρι τις πρώτες στηρίξεις που για τον Ftse20 παραμένουν οι 320 μονάδες και για την ΕΤΕ τα 2,70 ευρώ. Αλλωστε είναι λογικό κάτι τέτοιο από τη στιγμή, που η αγορά προσπαθεί να "χωνέψει" την ακραία αντίδραση των τραπεζών, να απορροφηθεί η προσφορά που βγαίνει σε μετοχές του κλάδου.

Τακτική που διευκολύνεται από το γεγονός, πως τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μη "τραπεζικές δυνάμεις" και ισχυρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν. Συν το ότι εχθές πολύτιμες στηρίξεις δόθηκαν από την 3άδα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Να συνεκτιμηθεί, πως ο τζίρος σε αυτές τις τρεις μετοχές έφτασε τα 20 εκατ. ευρώ κάτι λιγότερο δηλαδή από το 20% του συνολικού τζίρου.

Και αυτό κάτι σημαίνει σε αυτή την καμπή της αγοράς…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v