Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Περιορίζονται τα κέρδη

Φήμες, διαρροές και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων πέζουν τη Σοφοκλέους προς τις 800 μονάδες και τον FT 20 στις 343. Κέρδη για Εθνική, Εurobank, ΔΕΗ, Folli. Απώλειες για Alpha, Πειραιώς, ΤΤ και 3Ε.

Με κυρίαρχη τη νευρικότητα, μεταβλητότητα σταδιακά μετά τις 12.50 συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Με τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη για βασικούς δείκτες, μετοχές να έχουν περιοριστεί ο FTSE 20 κινείται λίγο πάνω από τις 340 μονάδες (0,72%), ο δε Γενικός Δείκτης στις 810 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ από τα οποία 19,6 αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, 15,8 στην Alpha Bank και άλλα 6,9 στη Eurobank.

Στο διάστημα 13.30-14.10 για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 έχουν σημειωθεί διπλά χαμηλά λίγο πιο κάτω από τις αρχικές τιμές ανοίγματος. Σημειώνουμε πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα και για τον ΓΔ και για τον 20άρη.

Στις τράπεζες το σκηνικό έχει αλλάξει σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς να διορθώνει πριν από λίγο έως 2,47%, την Alpha Bank οριακά στα 1,72 ευρώ και τις Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank με μικρές απώλειες. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί εκ νέου οριακά κάτω από τα 3,00 ευρώ ενώ η Eurobank περνά οριακά το 1,00 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές με μικρότερη μεν απόδοση συνεχίζουν Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca Cola Τρία Έψιλον και Folli Follie.

Ορισμένοι παίκτες αποδίδουν το βύθισμα της αγοράς λίγο πριν τις 13.00 στην κυκλοφορία και πάλι αρνητικών φημών, κάτι που έχει παρατηρηθεί και τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε αντανακλαστικές πωλήσεις όσων ακολουθούν μία ανοιχτή πώληση με σημαντικό discount.

Είναι λογικό σε αυτή τη συγκυρία τα πάντα να κρίνονται ταχύτατα και ο ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης να επηρεάζεται άμεσα από τον διπλανό του. Είναι ενδεικτικό πως με το που δόθηκαν οι πρώτες εντολές πώλησης προς τα 0,626 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς ακολούθησαν και άλλες εντολές σε τραπεζικές μετοχές.

Είναι τόσο μεταβλητά, ρευστά τα πράγματα, τέτοια η εναλλαγή φημών, διαρροών, πληροφοριών και ειδήσεων που η εναλλαγή πρόσημων θεωρείται φυσιολογική.

Νωρίτερα πληροφορίες για διάθεση της «βοήθειας» σε δόσεις επηρέαζε ορισμένους παίκτες. Σε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times το Βερολίνο προτίθεται να εκταμιεύσει το πολύ 30 δισ. ευρώ από τα συνολικά 130 που προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Σχεδόν την ίδια ώρα στη γερμανική αγορά αρνητικά λειτουργούσε η αιφνιδιαστική μείωση των εξαγωγών της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία τρία έτη για τη γερμανική οικονομία.

O DAX επανέκαμψε πριν από λίγο ενώ σταδιακά σταθεροποιήθηκε και το ευρώ στα επίπεδα των 1,32 δολαρίων (και όχι 1,28 όπως εκ περιτροπής γράφηκε νωρίτερα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v