Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού στη Σοφοκλέους

Ανοδος στο Χρηματιστήριο μετά την κατοχύρωση κερδών νωρίτερα. Επαναπροσεγγίζει τις 350 μονάδες ο FT 20. Γιατί "γύρισαν" οι δεικτοβαρείς μετοχές. Οι κρίσιμες τιμές για ΕΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Μία ακόμη κίνηση επαναπροσέγγισης των 350 μονάδων για τον FTSE 20 στάθηκε αφορμή για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων, κυρίως, θέσεων. Χαμηλώνουν ταχύτητα οι παίκτες με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 2,80 ευρώ για την ΕΤΕ και των 330 μον. για τον 20άρη.

Η εικόνα της αγοράς φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες άμεσης κίνησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υψηλότερα των 810 μονάδων.

Μάλιστα, το «γύρισμα» της δεικτοβαρούς μετοχής της Coca Cola Τρία Έψιλον προς τα 14,60 ευρώ συνέβαλε στην αισθητή μείωση των αρχικών κερδών. Έτσι, ο FTSE 20 υποχώρησε και πάλι προς τις 330 μονάδες και το διάγραμμα της Τρία Έψιλον παραπέμπει σε βιαστική πώληση περίπου 25.000 τεμαχίων. Δεδομένης της βαρύτητας που έχει λόγω της αποτίμησης των 5,39 δισ. ευρώ, η Τρία Έψιλον είναι από τους ισχυρότερους διαμορφωτές της τάσης.
 
Εάν στο γύρισμα της Τρία Έψιλον προστεθούν οι απώλειες έως 3,30% που μετρούσε πριν από λίγο η μετοχή του ΟΠΑΠ, έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη συνεδρίαση.

Βέβαια, η Alpha Bank, η Eurobank αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζουν να υπεραποδίδου,ν αν και όχι με τον αρχικό ρυθμό, ωστόσο με ποσοστά της τάξης έως και 5,42%, με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Ο τζίρος περνά τα 68 εκατ. ευρώ από τα οποία 15,7 εκατ. στην Εθνική, 16 στην Alpha Bank και 8,2 στον ΟΠΑΠ. Η προσπάθεια αντίδρασης συνεχίζεται και σε μη τραπεζικούς τίτλους όπως Μυτιληναίος, Folli Follie αλλά και σε Τιτάν, MIG, Ελλάκτωρ και λιγότερο στη Βιοχάλκο και στην Jumbo.

Οι μάλλον μέτριες συναλλαγές σε σχέση με των προηγούμενων ημερών, η απουσία άμεσου κινήτρου προεξόφλησης και η μάλλον ήπια διορθωτική εικόνα των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δικαιολογούν τις χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται η αγορά μας σήμερα.
 
Η εικόνα έχει αλλάξει σε κάποιον βαθμό και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, παρότι μετοχές-σηματωροί ενισχύουν τη θέση τους. Από τη Μέτκα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια μέχρι τη ΓΕΚ Τέρνα, τη Σιδενόρ και ακόμη τρεις-τέσσερις εισηγμένες από αυτήν την κατηγορία, οι αγορές γίνονται σε επίπεδα έως και 3,60% υψηλότερα.

Σημαντικές οι συναλλαγές σήμερα καθώς πλησιάζουν τις 25.000 τεμάχια στη μετοχή της Μέτκα αλλά και σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ με περίπου 154.000 τεμάχια.

Η διαφαινόμενη αδυναμία άμεσης κίνησης του 20άρη προς τις 350 μονάδες θα πρέπει να μας καταστήσει συγκριτικά συντηρητικότερους τουλάχιστον για σήμερα-αύριο και μέχρις ότου έχουμε κάποιο κίνητρο ή δέλεαρ πιο απτό στα χέρια μας.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο 20άρης αντέδρασε έως τις 343,91 μονάδες (λίγο πριν από τις 10:50), όπου οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προτίμησαν να κατοχυρώσουν σταδιακά μέρος των θέσεών τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v