Από τα αζήτητα, στα περιζήτητα οι τράπεζες

Κομμένο στα δύο το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, παρά τη νευρικότητα. Κέρδη για Alpha (+19,7%), Πειραιώς (+17,7%), Εθνική (+11,4%), ΜPB, TT. Απώλειες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli.

Αγορά κομμένη στα δύο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις Τράπεζες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον (με μικρά πτωτικά διαλείμματα, ενδοσυνεδριακά ή όχι) ενώ για τους υπόλοιπους τίτλους, ακόμα και του 20αρη, το ενδιαφέρον είναι από ελάχιστο έως και ανύπαρκτο (!)

Και η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων και μετά την βίαια διόρθωση της Παρασκευής και αφού προέκυψαν νέα δεδομένα και σενάρια, όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου, οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι, στέλνοντας στα πρώτα λεπτά Γενικό και Τραπεζικό δείκτη στα υψηλά ημέρας.

Σταδιακά ο αρχικός ενθουσιασμός για Τραπεζικές μετοχές μειώθηκε, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη γύρισαν (εύκολα) σε αρνητικό πρόσημο, με την ΔΕΗ (έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας) να ηγείται των τίτλων με αρνητική διάθεση, αλλά μετά τις 15.40 οι αγοραστές ανέλαβαν νέες πρωτοβουλίες σε Τραπεζικό κλάδο και Coca-Cola (έκλεισε στο υψηλό ημέρας).
 
Έτσι η Αγορά όχι μόνο γλύτωσε το “ρεζιλίκι”, ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει σε απώλειες και την ίδια ώρα το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών (πλην της γνωστής και μη εξαιρετέας Γενικής) να σημειώνει από αξιοσημείωτα έως και εντυπωσιακά κέρδη, αλλά επέστρεψε και έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας.

Με όλα αυτά ασφαλώς και υπήρξαν αποκλίσεις από τα υψηλά ημέρας του Γενικού Δείκτη που ήταν οι 792,04 μονάδες (+3,92%), ενώ σχετικά κοντύτερα στα ενδοσυνεδριακό υψηλό του έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης (υψηλό στις 462,22 μονάδες, +11,9%).

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς, επιβεβαίωσε όλους αυτούς τους “υποψιασμένους” που υποστηρίζουν φανατικά ότι η εν εξελίξει κίνηση στο Χ.Α. γίνεται με την επιδεικτική απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων και απόλυτα ελεγχόμενα.

Σε αυτό συνάδει και η σημερινή κίνηση της Coca-Cola, να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες μόλις διαπιστώθηκε (προς στιγμήν) κόπωση στον Τραπεζικό τομέα, ενώ προκειμένου να επιτευχθεί κλείσιμο και επιστροφή στα υψηλά ημέρας, κινητοποιήθηκαν προς το τέλος ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάνας και Μυτιληναίος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η παραμονή του τζίρου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και οι ελάχιστες (πειστικές) θετικές διαφοροποιήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται με τον πλέον δεικτικό τρόπο από το +10,96% του Τραπεζικού δείκτη, το +4,79% του FTSE και το -0,69% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιποίησης.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έπεισε και τους τελευταίους, ότι η εγχώρια Αγορά θα πηγαίνει είτε προς τα επάνω με τις Τράπεζες και λίγους ακόμα “ενδιαφερόμενους”, είτε προς τα κάτω με το σύνολο σχεδόν του ταμπλώ, απλά και μόνο γιατί η ρευστότητα που ανακυκλώνεται και η λιγότερη που διοχετεύεται, σε αυτό το κομμάτι της Αγοράς νιώθει περισσότερο “ασφαλής”.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι η σημαντικότατη καλυτέρευση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, θα “βοηθήσει” στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Όπως δήλωσε με νόημα παλαιότατος παράγων της Αγοράς, “οι Τράπεζες έχουν το άμεσο πρόβλημα, οι Τράπεζες θα τύχουν και της αμεσότερης βοήθειας” (!!!). “Θεμελιώδη εταιρειών και άλλα συναφή, θα εξεταστούν από την Αγορά πολύ αργότερα”.

Άλλωστε αφού δίνει κέρδη (έστω και με μικρά διαλείμματα) ο Τραπεζικό κλάδος, έχει λόγο κανένας από τους traders να αναζητήσει άλλους επενδυτικούς στόχους, όταν μάλιστα οι Τραπεζικές μετοχές έχουν αποδόσεις που δεν τους “είδε” η Περιφέρεια το “ένδοξο” 1999 (τότε το όριο ανόδου ήταν μόλις 8%);

Το Τραπεζικό “φαινόμενο”, δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, όσο δεν υπάρχει διάχυση του ενδιαφέροντος, ή όσο υπάρχουν “βοήθειες” από το εν εξελίξει “short covering” που σήμερα πήρε αξιοπρόσεκτες διαστάσεις.

Τι έκανε σήμερα να γυρίσουν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο.

Μα ασφαλώς τα νέα σενάρια που φαίνεται να διατηρούν τις υπάρχουσες διοικήσεις. Με βάση πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί Κρατική βοήθεια στις Τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του “κουρέματος” του χρέους.

Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το Δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες.

Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως… αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.

Εν τω μεταξύ, για αύριο μετατίθεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Χώρας. Απόψε το απόγευμα, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στα κρίσιμα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά.

Εκστασιασμένοι με την Τραπεζική παλιγγενεσία οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καλωσορίζουν την αύξηση του τζίρου, όμως από την άλλη δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η Αγορά παραμένει σταθερά εστιασμένη στον Τραπεζικό κλάδο και η άνοδος δεν “πατά” σε περισσότερο περιεχόμενο ειδήσεων από εταιρικά νέα τα οποία απουσιάζουν έως τώρα από το οικονομικό προσκήνιο.

“Η Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους”, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το τριμηνιαίο Snaphsot του οίκου.

Η Fitch, ωστόσο, αναφέρει ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, που μπορεί να περιλαμβάνει και έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία θα επιφέρει πιο καταστροφικό αποτέλεσμα για το σύνολο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών της Ελλάδας”.
 
“Οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας θέτουν σε κίνδυνο την προτεινόμενη συγχώνευση, η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα”, επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's Investors Service στο τελευταίο Weekly Credit Outlook.

Σύμφωνα με την ανάλυση, εφόσον η ζημία από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι 3,8 δισ. ευρώ περίπου για την κεφαλαιακή βάση της Eurobank και 1,6 δισ. ευρώ για την Alpha.
 
Όπως επισημαίνουν, η εξέλιξη είναι αρνητική (credit negative) και για τις δύο Τράπεζες, αλλά περισσότερο για τη Eurobank, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη Moody's, η συνολική έκθεση της Eurobank στο Ελληνικό Κρατικό χρέος, αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια (και οι προνομιούχες υπέρ του δημοσίου 950 εκατ. ευρώ), είναι 7,3 δισ. ευρώ, ενώ της Alpha 3,9 δισ. ευρώ (με προνομιούχες 940 εκατ. ευρώ).

Δεν έδειξαν να συμμερίζονται την εγχώρια αισιοδοξία οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, πλην του DAX που κινείται με οριακά θετικό πρόσημο (ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ως προς τον Γερμανικό βιομηχανικό κλάδο.
 
Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 1,7% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters), ούτε η Wall Street, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, αλλά ούτε και το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που επέστρεψε χαμηλότερα από το όριο των 1,31 δολαρίων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, συγκριτικά περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+19,7%), Eurobank (+9,47%), Πειραιώς (+17,76%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+15,2%) και Εθνική (+11,37%).

Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5% για Coca-Cola, MPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Κύπρου, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-5,03%). Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα, Motor Oil και μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 10.36 “είδε” το υψηλό ημέρας των 792,04 μονάδων, μία πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 772,6 (11.18), νέα αντίδραση έως τις 790,4 (12.38), παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση έως τις 763,34 μονάδες (15.39) και νέα εντυπωσιακή αντίδραση με κλείσιμο στις 785 μονάδες και κέρδη 3%.

Ο τζίρος στα 75,2 εκατ. και καθόλου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών, 34 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 29,58% και άλλοι 28 με απώλειες από 5 έως 21,8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Οι εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η Χώρα με την τρόικα εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικότερους καταλύτες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την άποψη του Παναγιώτη Χριστόπουλου.
 
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που συστήνουν επιφυλακτικότητα, εκτιμώντας ότι θα δυσκολευθεί να περάσει από την Ελληνική Βουλή το σχέδιο της τρόικας για συμμετοχή του Κράτους στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών με κοινές, άνευ ψήφου, μετοχές, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται αντίθετοι.

Και αυτό υπό τον φόβο κοινωνικών αντιδράσεων σε μία γενικότερα Τραπεζοκεντρική πολιτική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο και η οποία στοχεύει περισσότερο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που έχουν οι μέτοχοι των Χρηματοοικονομικών ομίλων και λιγότερο οι πολίτες της κάθε Χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το νέο δάνειο και το PSI+, τονίζει με νόημα ότι οι Τραπεζικές αποτιμήσεις θα ανέβουν κι άλλο προκειμένου οι Τράπεζες να αποτανθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό για τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Η παράταση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για την δανειακή σύμβαση αναμένεται να διατηρήσει την νευρικότητα και το κλίμα μεταβλητότητας στην εγχώρια Αγορά κρατώντας σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά των εμπλεκομένων, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Το μόνο ίσως στοιχείο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με μικτό σχήμα χρηματοδότησης, το οποίο για το τμήμα των ζημιών που προκύπτει από την απομείωση των Κρατικών ομολόγων λόγω της συμμετοχής του PSI θα αφορά ομολογιακό μετατρέψιμο δάνειο σε κοινές μετοχές.

Ωστόσο οι ημέρες θα επηρεαστούν από γεγονότα τα οποία θα έχουν πολύ ισχυρή επιρροή στην τάση και ενδεχομένως η αίσθηση ότι αποφεύγονται τα χειρότερα από την μη επίτευξη συμφωνίας ή από κάποια εμπλοκή στα βασικά ζητήματα της να κλείνει υπέρ του θετικού σεναρίου.

Τα ποιοτικά (συμμετοχή τίτλων) και ποσοτικά δεδομένα (διακύμανση, συναλλαγές) της σημερινής συνεδρίασης ενδεχομένως να αποτελούν αξιόπιστες ενδείξεις για την εκτίμηση των επόμενων συνεδριάσεων.

Από εκεί και πέρα, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., δεν αποκλείει ο σημερινός ενθουσιασμός των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο να φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα μικρής διόρθωσης και για αυτό συνιστούνται κινήσεις με “σφιχτά” “stop loss” για όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Κοντά μας και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και με διάθεση να βοηθήσει με τις τεχνικές του γνώσεις τονίζει: “Λίγο πάνω από τις 360 μονάδες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σταμάτησε τη ξέφρενη ανοδική του πορεία βρίσκοντας αντίσταση στις γραμμικές αντιστάσεις των πυθμένων του περασμένου Σεπτεμβρίου.
 
Η αναμενόμενη καθοδική «εξαέρωση» η οποία επήλθε έχει φέρει αντιμέτωπο το δείκτη με τη βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης στις 312 μονάδες. Γενικά το επίπεδο κλειδί για τη πορεία του δείκτη είναι η περιοχή των 312 με 300 μονάδων.
 
Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων «χαλώντας» το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο. Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον FTSE ASE 20 προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων.

Με τη στήριξη των 2,55 ευρώ φλερτάρησε η μετοχή της Εθνικής μετά την πολύ γρήγορη καθοδική επιστροφή από τη χρονικά καθοριστική γραμμή αντίστασης στα 3,08 ευρώ.

Καθοδική διάτρησή της θα σπρώξει τη τιμή προς το σημαντικό «μαξιλάρι» στήριξης των 2,28 με 2,16 ευρώ, όπου και πιθανότατα να ξεκινήσει το νέο βραχυχρόνιο ανοδικό κύμα . Μερικώς αρνητική ένδειξη είναι η αρνητική απόκλιση του όγκου συναλλαγών μεταξύ των κινούμενων ανοδικά διαμορφωθέντων τοπικών κορυφών των 2,72 και 3,08 ευρώ.

Παραμένει εξαιρετικά σκληρή η ζώνη αντίστασης 3,08 – 3,30 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα στατιστική συσχέτιση στο σχηματισμό μεσοπρόθεσμων πυθμένων παρουσιάζει ο τεχνικός δείκτης RSI με το εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής του ΟΠΑΠ.

Έτσι σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει σχηματίσει ήδη τον πυθμένα του (τριπλό μάλιστα) στα 5,80 με 6,00 ευρώ και ετοιμάζεται να δώσει σημαντική ανοδική κίνηση συνεπικουρούμενος και από την έντονη ανοδική απόκλισή του. Ανοδικός στόχος η μεσομακροπρόθεσμη ζώνη των 16 με 18 ευρώ (!)

Η ανοδική διάσπαση και διακράτηση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών στην περιοχή των 6400 μονάδων έδωσε τα «καύσιμα» για την μετέπειτα ώθηση του DAX 30 προς την άνω γραμμή αντίστασης του ανοδικού καναλιού, στις 6850 μονάδες περίπου. Επίπεδο, όπου είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί γρήγορο «pullback» προς τις 6620 μονάδες”.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών, αξιοπρόσεκτο “short covering” και νέα αύξηση των συναλλαγών, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη διάθεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,50%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium έως και 2,65%

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13118, τιμή εκκαθάρισης 329) κινήθηκαν μεταξύ 316 και 339,75 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 62% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3.176 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1205 δικαιώματα αγοράς και 1971 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 59141 συμβόλαια, σαφώς μειωμένα.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (65300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17073), Alpha Bank (23472), ΟΤΕ (609), Ταχ. Ταμιευτήριο (220), ΟΠΑΠ (1228), Πειραιώς (6336), ΔΕΗ (1051), Κύπρου (5188), Μυτιληναίο (668), MPB (122), MIG (865), Αγροτική (222), ΓΕΚ (1444), Intralot (102), Μέτκα (170).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11534528 τεμ.), MIG (4210069 τεμ.), Eurobank (9855296 τεμ.), MPB (4715258 τεμ.).
Να σημειωθούν τα 250 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ και άλλα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, ίδιας λήξεως, με τιμή εξάσκησης τα 2,70 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v