Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παιχνίδια προεξόφλησης αυξημένου ρίσκου

Με το βλέμμα στις εξελίξεις οι επενδυτές. Ποιο είναι το "λογικό σενάριο" που παίζει η αγορά. Ο φόβος του "ατυχήματος" και τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για τα blue chip και τους δείκτες.

Το ΧΑ κινείται στο ρυθμό προεξόφλησης θετικών και αρνητικών εξελίξεων, δοκιμάζει αντιστάσεις και επιβεβαιώνει στηρίξεις.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 762,15 μονάδες, τον FTSE 20 στις 315,34 μονάδες και τις τράπεζες σε ηγετικό ρόλο-ρυθμιστή της τάσης κύλησε η εβδομάδα. Κύκλος πέντε συνεδριάσεων με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, τους ένθεν-κακείθεν “εκβιασμούς” στο φόρτε τους και τις… κόκκινες γραμμές σε ημερήσια διάταξη.

Οι συναλλαγές μέτριες (σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ημερών) παραπέμπουν σε ψύχραιμη στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών και ελέγχου του παιχνιδιού από τα “ισχυρά χέρια”. Και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας περίπου το 50% επικεντρώθηκε σε μόνο δύο μετοχές, αυτές των Εθνικής - Alpha Bank.

Η ρευστότητα, η αβεβαιότητα και οι ασφυκτικές πιέσεις κυρίαρχες με τους ισχυρούς των δανειστών να εντείνουν τις απειλές τους κατά των Αθηνών, την πολιτική ηγεσία της χώρας στα… κάγκελα και τον Έλληνα πρωθυπουργό σε έναν… καινοτόμο ρόλο που δεν έχει. “Διπλό τελεσίγραφο” του Λ. Παπαδήμου προς τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κρίσιμης συνάντησης τους, προσπάθεια της Ν.Δ να διαφοροποιηθεί και ένταση σε κάθε μετερίζι.

Και μέσα σε όλα αυτά η ανακίνηση του θέματος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών από τον Γ. Παπανδρέου να επαναφέρει την πάγια θέση του για “κοινές μετοχές”. Το ενδιαφέρον είναι, πως ο Ευ. Βενιζέλος με μία αμφίσημη τοποθέτησή του παρέκκλινε της προηγούμενης θέσης του (για έκδοση προνομιούχων μετοχών) καθώς οι πολιτικές φιλοδοξίες του (για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ) τον υποχρεώνουν να αναδιπλούται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Πάντως το “αντάρτικο” του πρώην πρωθυπουργού στάθηκε μία πρώτης τάξεως αφορμή για την διόρθωση, που περίμενε η αγορά. Και αν στις δύο συνεδριάσεις τις 1-2/2 θα έλεγε κάποιος, πως επιχειρήθηκε να “χωνευτούν” οι υψηλότερες τιμές του FTSE 20, του Τραπεζικού Δείκτη και οι θεαματικές αποδόσεις (κυρίως) των μετοχών του κλάδου, στη συνεδρίαση της 3/2 η διόρθωση προσέλαβε ουσιαστικό χαρακτήρα.

Στο διήμερο 1-2 κατοχυρώθηκαν σημαντικότατες υπεραξίες (λ.χ. έως 170% στη μετοχή της Alpha Bank) αλλά στη χθεσινή συνεδρίαση “παίχτηκαν” και άλλες παράμετροι.

Αναμφίβολα πολλά θα κριθούν σε αυτή την φάση του παιχνιδιού και αυτό είναι εμφανές καθώς η κάθε πλευρά επιχειρεί να… τραβήξει το σχοινί στα άκρα, να… εκβιάσει όσο μπορεί, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.

Το ενδιαφέρον είναι, πως στις εξελίξεις εμφιλοχωρεί πλέον και ο αστάθμητος παράγοντας, ο joker που συνηθίζουμε να λέμε. Φίλοι και διορατικοί- πολύπειροι παίκτες δίνουν 97% να κυλήσουν τα πράγματα βάσει του κεντρικού σχεδιασμού αφήνουν ωστόσο ένα μικρό περιθώριο “ατυχήματος”.

Ακολουθώντας την φωνή της λογικής, καθώς θεωρούμε πως βρισκόμαστε στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο λογικό σενάριο. Αυτό, που θέλει τις τελευταίες εξελίξεις να συντείνουν προς την “τελική λύση”, τον Αντ. Σαμαρά να κατοχυρώνει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη (δεν μπορεί να πάει αλλιώς σε εκλογές διεκδικώντας μάλιστα την αυτοδυναμία) και τις τράπεζες να ενισχύονται κεφαλαιακά χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων και των τραπεζιτών.

Με γνώμονα αυτή την προσέγγιση παρακολουθούμε την διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, την υποχώρηση του FTSE 20 προς την περιοχή των 300 μονάδων και των τραπεζών στην περιοχή των δεύτερων στηρίξεων τους.

Που ποντάρουμε; Στην ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, στο ότι δεν θα εμφανιστεί ο joker και πως από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα έχουμε επανατοποθετήσεις. Το ότι λ.χ. ο πρόεδρος της Alpha Bank (και η ομάδα Γ. Κωστόπουλου) συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της αγοράζοντας από τον Οκτώβριο σημαίνει αρκετά σε αυτή την φάση για τον κλάδο.

Για αυτό δίνουμε πολύ περισσότερους πόντους στο ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσει τελικά με την έκδοση προνομιούχων μετοχών αλλά και κοινών άνευ δικαιώματος (που θα απορροφηθούν από την ΕΚΤ). Μία λύση, που ταιριάζει “γάντι” στους σχεδιασμούς ορισμένων τραπεζιτών και κάποιων μεγαλομετόχων.

Πρακτικά ελάχιστη τύχη δίνουμε στις… βολές του Γ. Παπανδρέου (…καμένο χαρτί θεωρείται από την πιάτσα ο πρώην πρωθυπουργός ) και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες που θα γίνουν αυτές τις ημέρες.

Εάν περάσουμε και αυτόν τον… σκόπελο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξανακινηθεί στο ρυθμό της προεξόφλησης αντιδρώντας προς τα τοπικά υψηλά της Τετάρτης. Με ζητούμενη για τον FTSE 20 την ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων και των 3,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση, πως δεν θα εμφανιστεί κάποιος… joker τις αμέσως επόμενες ημέρες και πως η “τελική λύση” (με τις αναντίρρητα επώδυνες για τον πολύ κόσμο συνέπειες) θα υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει και ένας πολύ φίλος- γνώστης της αγοράς και του… βαθέως παρασκηνίου- βιώνουμε ιστορικές καταστάσεις, παρακολουθούμε πρωτόγνωρες εξελίξεις.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762,15 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 2,21%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,51%, ο Mid 30 με κέρδη 1,62% και ο Small Cap 80 με άνοδο 0,21%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η πλειοψηφία των κλάδων του ΧΑ, εκ των οποίων: Εμπόριο (+14,91%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (+8,54%), Μέσα Ενημέρωσης (+7,55%), Τεχνολογία (+6,6%) και Τράπεζες (+4,13%)

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Χημικά (-10,16%) και Ακίνητης Περιουσίας (-2,76%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Avenir (62,60%), Μουζάκης (42,55%), Nutriart (37,50%), Ιμπέριο (35,45%), Ακρίτας (34,69%), Κούμπας (33,33%), ΑΧΟΝ (33,33%), Εδραση (25,24%), Paperpack (24,51%), Δούρος (22,54%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεγόπουλος (-46,38%), Ιλυδα (-36,09%), Unibios (-36%), Ελφίκο (-35,26%), Elbisco (-30,55%), Νεώριον (-26,60%), MIG Real Estate (-25,11%), Pasal (-24,84%), Κρέκα (-24,78%) και Καθημερινή (-21,88%).

Καλό Σαββατοκύριακο, πράγματι!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v