Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Πτωτικές τάσεις από Λονδίνο, Παρίσι μέχρι Αθήνα. Στα επίπεδα των 330 μονάδων κινείται ο FTSE 20 και στα 2,65 ευρώ η Εθνική Τράπεζα. Πτώση για Alpha, Eurobank, Kύπρου. Άνοδος για MIG, Motor Oil.

Ο κανόνας «αγόραζε στη φήμη, προεξόφληση και πούλα στην είδηση» αλλά και οι συνήθεις πρακτικές… εξαέρωσης φαίνεται πως καθορίζουν τις κινήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών χθες και σήμερα.

Η σχετική μεταβλητότητα για κύριους δείκτες και μετοχές, με σημαντική μείωση του τζίρου, παραπέμπει σε διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων και σε φυσιολογική αναμονή για την επόμενη αφορμή.

Ο FTSE 20 κυμαίνεται, μέχρι στιγμής, μεταξύ της ελάχιστης των 330,89 και της μέγιστης των 343,92 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης υπερέβη οριακά τις 800 μονάδες, έχοντας ως ελάχιστη τιμή τις 783,98.

Η αξία των συναλλαγών λίγο μετά τις 11:00 ξεπερνούσε τα 13,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν σχετικά μειωμένη εάν συγκριθεί με αυτήν των τελευταίων ημερών, και σε αξία και σε απόλυτο αριθμό κομματιών.

Στις τράπεζες, οι μετοχές-σηματωροί ακολουθούν λίγο έως πολύ ελεγχόμενη πορεία. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ελάχιστη τα 2,74 και μέγιστη τα 2,91 ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως χθες ενδοσυνεδριακά σημειώθηκε τοπική κορυφή στα 3,09 ευρώ. Εάν επιβεβαιωθούν μέχρι και τη Δευτέρα - Τρίτη τα 2,70 ευρώ για την ΕΤΕ, τότε θα επιχειρηθεί εκ νέου η προσέγγιση των 3,20.

Στην Alpha Bank, ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στο 1,59 και μέγιστη στο 1,77 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς, που σημειωτέον ήταν η πρώτη από τον κλάδο όπου επιχειρήθηκε αναστροφή, αντέδρασε ως το 0,715 ευρώ. Στόχος για την τράπεζα είναι η ισχυρή αντίσταση στο 0,81 ευρώ, επίπεδο που καθορίζει τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της.

Υπεραντίδραση για τη MIG έως το 0,48 ευρώ, άλλη μία προσπάθεια στον Μυτηλιναίο να επιβεβαιώσει τα 2,95 - 3 ευρώ, ενώ η τιμή υποχώρησε νωρίτερα έως τα 3,07 ευρώ. Προσοχή χρειάζεται και η μετοχή της Τιτάν καθότι για αρκετούς θεωρείται προπομπός για τον FTSE 20. Ελάχιστη τιμή μέχρι τώρα τα 12,51 ευρώ, πολύ κρίσιμη η στήριξη στα 12 και περιοχή οριστικής αλλαγής τάσης τα 14 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου και εδώ το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές είναι μικρότερα, ξεχωρίζουν μέχρι τώρα η Αττικής, η ΓΕΚ Τέρνα, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Σιδενόρ αλλά και η Intrakat και η Intralot.

Περίπου την ίδια ώρα, ο DAX ενισχύεται κατά 0,11%, ενώ πτωτικά κινούνται οι αγορές στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Όσον αφορά το ευρώ, βρίσκεται στην περιοχή του 1,32 δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v