Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 800 με γερά πονταρίσματα

Στο δικό του ανοδικό βιολί συνεχίζει το ΧΑ με τον FTSE 20 να «παλεύει» τις κρίσιμες 350 μονάδες. Διψήφια απόδοση για Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 3 ευρώ η Εθνική. Κέρδη και για ΟΤΕ, MIG, Ελλάκτωρ.

Η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών είναι ίσως το κυριότερο μέχρι στιγμής στοιχείο της συνεδρίασης. Τζίρος που ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ, περίπου στις 11:20 και με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να έχουν αντιδράσει δύο φορές σε τοπικές κορυφές.

Έως τις 353 μονάδες ο FTSE 20 και έως τις 814,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου προφανώς πραγματοποιείται στις τράπεζες κι ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Εθνική και στην Alpha Bank ξεπερνούσε ήδη τα 18 εκατ. ευρώ.

Υψηλός τζίρος και για τις υπόλοιπες του κλάδου καθώς το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον εστιάζει στις τράπεζες. Είναι ενδεικτική η απόκλιση απόδοσης σε διάστημα εβδομάδας και μηνός που παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης, οι μετοχές του κλάδου σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Λογική, βέβαια, η διαφορά, αφού ήταν ο κλάδος που είχε υποστεί τα πάνδεινα αλλά και είναι αυτός όπου ποντάρονταν πολλά λόγω της BlackRock και βεβαίως του PSI+.

Η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει, φτάνοντας νωρίτερα το 1,77 ευρώ, η Eurobank έως το 1,04, ενώ η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε τα 3 ευρώ.

Ανάλογη τάση για Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Πειραιώς, με την τελευταία να έχει διαφοροποιηθεί πρώτη από όλες του κλάδου γράφοντας το ιστορικό χαμηλό της στο 0,16 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2011.

Θυμίζουμε πως είχε ακολουθήσει με το ιστορικό χαμηλό της στο 0,196 ευρώ στις 17/11 η Marfin Popular Bank.

Κρίσιμες κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα οι 350 μονάδες (σχετική αναφορά μας σήμερα στον Εκηβόλο) με τον δείκτη να παραμένει οριακά χαμηλότερα αυτής της ζώνης τιμών.

Σε αυτήν τη συγκυρία, έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε στις μετοχές που ακολουθούν συγκριτικά με άλλες μη τραπεζικές τους τίτλους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Προσώρας, ο ΟΤΕ έχει αντιδράσει έως τα 2,94 ευρώ, η Ελλάκτωρ έως το 1,43, ο Μυτιληναίος έως τα 3,23, η MIG έως το 0,44, η ΔΕΗ έως τα 4,10 και τα ΕΛΠΕ έως τα 5,80 ευρώ.

Ωστόσο, η αντίδραση παραμένει περιορισμένη σε έκταση όσον αφορά τον FT 40 και τον FT 80 Small Cap. Έχει όμως ενδιαφέρον το ότι ο 40άρης περνά έστω και οριακά τις 720 μονάδες.

Από αυτήν την ομάδα μετοχών, ξεχωρίζει κατ' αρχάς η Αττικής, ενώ ακολουθούν για διαφορετικούς λόγους η Βιομηχανία Ζάχαρης, δύο εταιρείες του ομίλου Ιντρακόμ (Ιντρακάτ, Ιντραλότ), με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ), αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΘ και ακόμη ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μετά από καιρό οκτώ μετοχές ενισχύονται με διψήφιο ποσοστό (οι μισές είναι τραπεζικές), ενώ απόδοση πάνω από 5% σημειώνεται και για τις εταιρίες Παρνασσός, Βωβός και Quality.

Περίπου την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε δικό τους ρυθμό, με ενδεικτικό το -3,62% για τον βελγικό δείκτη. Αντιθέτως, υψηλότερα έως και 0,90% ενισχύονται τα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και της Βιέννης.

Λίγο πριν από τις 11:30, ο 20άρης πατούσε και πάλι τις 350 μονάδες, με ζητούμενη την ενδεχόμενη υπέρβαση των προηγούμενων δύο κορυφών στην περιοχή των 352 μονάδων.

Παρακολουθώντας το διάγραμμα της ΕΤΕ, θα λέγαμε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με ανοδική διάσπαση των 2,95 ευρώ για τη μετοχή της και με προσέγγιση του 0,80 για τη Eurobank και του 1,75 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v