XA: Κολλημένη στις... τράπεζες η αγορά

Η συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η μονόπλευρη τραπεζική άνοδος δεν πρόκειται να διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό. Kέρδη για ΕΤΕ. Πτώση για ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ. Aναστολή διαπραγμάτευσης για Alpha-EFG.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι η μονόπλευρη άνοδος που ξεκίνησε από τις 11 τρέχοντος δεν πρόκειται να διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και τα χαρτοφυλάκια “αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης” που μπορεί να έβγαλαν αρκετά εκατομμύρια σε ελάχιστες συνεδριάσεις, δεν είναι διατεθειμένα να βάλουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους σε άλλος μη Τραπεζικούς τίτλους και σε επενδύσεις “μεσοπρόθεσμης πνοής”.

Ακόμα και οι ανακοινώσεις για μεταφορά μέρους του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ δεν “συγκίνησε” τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε ότι η Αγορά διαθέτει μηδενικά επενδυτικά αντανακλαστικά και βέβαια έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός επενδυτικός οργανισμός.

Εκτός και αν οι πρόσφατες ανακοινώσεις δεν πείθουν πλέον κανέναν (!)

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η πρώτη ανακοίνωση ήλθε την Παρασκευή το βράδυ από τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 29% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού (92.510.000 μετοχές) μεταβίβασε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας το Ελληνικό Δημόσιο, σε εφαρμογή απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. διαμορφώνεται πλέον σε 5%.

Διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού που κατέχει στον ΟΠΑΠ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέχρι τον Μάρτιο η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, μετέδωσε το Reuters, αλλά η Αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη “ευαισθησία” στην είδηση.

Από την άλλη, με σημερινή ανακοίνωση, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πέρασε το 23,3% του ΟΛΘ που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο, το 40% της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ, αλλά μία ματιά στο ταμπλώ θα επιβεβαιώσει ότι η πρώτη αντίδραση της εγχώριας Αγοράς, ήταν μάλλον … “ντούκου”.

Εννοείται ότι δεν είχε καλύτερη τύχη η ανακοίνωση που ακολούθησε, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στις 25 Ιανουαρίου 2012 σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 25.598.751 (ποσοστό 8,38%) μετοχών της “Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ” στο “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ”.

Αντίθετα, σαφώς περισσότερα σχόλια απέσπασαν οι ανακοινώσεις Alpha Bank, Eurobank. Ασαφές το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης λόγω του PSI, λέει η Alpha Bank. Δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης εκτιμά η Eurobank

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank επέβαλλαν με κοινή τους απόφαση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΧΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χρηματιστηριακές αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις δυο Τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο μετοχές πήγαιναν χέρι – χέρι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφοντας περίπου ισόποσες θετικές αποδόσεις, ενώ και σήμερα και στα υψηλά ημέρας, η Alpha Bank έφθασε να κερδίζει έως και 16,24% και η Eurobank έως και 14,59%. Όμως ακριβώς εκεί “έδρασαν” εκ νέου τα “διορατικά χαρτοφυλάκια αυξημένου feeling” που κατάλαβαν ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει και η εικόνα άλλαξε άρδην (!)

Έτσι όταν οι αρχές του Χ.Α. αποφάσισαν την αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών, η Alpha Bank κατέγραφε κέρδη 9,4%, όμως ο τίτλος της Eurobank είχε γυρίσει σε απώλειες 0,25%, λες και ήθελε να δείξει ότι κάτι μπορεί να συμβεί στην συμφωνημένη σχέση ανταλλαγής (7 προς 5) (!)

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας, η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, οι σχετικοί εγκλωβισμοί από όσους ακολούθησαν την ανοδική “ουρά” και τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας και η εντυπωσιακή αλλαγή στην σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που πλησίασε το 1 προς 2 (!)

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 764,13 μονάδες (+2,48%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 437,56 (+10,31%), η Εθνική μέχρι τα 2,55 ευρώ (+9,44%), η Πειραιώς μέχρι τα 0,57 ευρώ (+14%) και το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 0,72 ευρώ (+9,09%).

Απόλυτα συγκρατημένοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, συστήνουν απόλυτη επιφυλακτικότητα τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τις έως και υπερβολικές αποδόσεις που καταγράφουν οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι, καθώς και τις σημαντικές στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο ταμπλώ, ακόμα και μέσα σε τίτλους του 20αρη.

Μάλιστα η σημερινή εικόνα θα ήταν χειρότερη για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν αποφάσιζε ο τίτλος της Coca-Cola, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις να αναλάβει σήμερα κάποιες θετικές πρωτοβουλίες.

Από την άλλη όσοι επιμένουν στην Τραπεζοκεντρική άνοδο, δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου είναι “επί θύραις” και παραμένει “άγνωστος χ” οι τιμές που θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις αυτές. Η συμπίεση του χρόνου της διόρθωσης καθώς και η συμπεριφορά των Τραπεζικών τίτλων είναι το κλειδί για την συνέχιση της ανοδικής τάσης καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται μονομερώς να επικεντρώνεται στις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Αρνητική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ξεκίνημα που δείχνει ανησυχίες στην Wall Street, ανοδικά τα spreads του Ευρωπαϊκού Νότου με τα Πορτογαλικά να κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά και τους οίκους αξιολόγησης σε συνεχή “δραστηριότητα”

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων Βελγίου, Κύπρου, Ιταλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας προχώρησε ο οίκος Fitch, το βράδυ της Παρασκευής.

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε, σήμερα, η Fitch τέσσερις μεγάλες Τράπεζες της Αυστραλίας (Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corporation, National Australia Bank και Australia and New Zealand Banking Group), επικαλούμενη την εξάρτησή τους από offshore χρηματοδότηση.

Η παραδοχή της Ιαπωνίας ότι δεν θα καταφέρει να επιτύχει σημαντικό στόχο στην βελτίωση των δημοσιονομικών της είναι αρνητική για την αξιολόγηση της Χώρας, δήλωσε η Moody’s.

Όμως και οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις δεν δείχνουν καλύτερες.

“Η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από την Ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσει και η Πορτογαλία”, δήλωσε από το Νταβός ο Nouriel Roubini. ”Η Ευρωζώνη είναι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα σε αργή κίνηση”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες είναι αφερέγγυες”, ενώ δίνει 50% πιθανότητα μέσα στα επόμενα τρία - πέντε χρόνια η Ευρωζώνη να διαλυθεί.

Καμία Χώρα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη φέτος”, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της Rogers Holdings, Jim Rogers, όπως δήλωσε στο CNBC, “καθώς αναμένονται 40 εκλογικές αναμετρήσεις και οι απανταχού Κυβερνήσεις θα κάνουν το παν για να ανταπεξέλθουν”, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως το 2013 να επικρατήσει πανικός και σίγουρα μέχρι το 2014.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς (+7,6%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,55%), Εθνική (+3%) και Alpha Bank (+5,98%). Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Κύπρου, ΔΕΗ, Τιτάν, MPB, Coca-Cola, Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα και ΟΤΕ και του 2% για Βιοχάλκο και Ελ. Πετρέλαια. Μικρότερες ημερήσιες απώλειες για Jumbo, Folli Follie Group, Eurobank, MIG, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 764,13 (10.53) και χαμηλό τις 732,5 (11.46) και από εκεί και πέρα με συχνές αλλαγές προσήμων έκλεισε στις 750,04 με κέρδη 0,58%, ενώ ο τζίρος σημαντικά μειωμένος περιορίστηκε στα 65,4 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 19,68%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, εκτιμώντας ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί σε σχετικά βελτιωμένο περιβάλλον, εκμεταλλευόμενο την Τραπεζική αντίδραση που ήλθε από “υπερπουλημένες” περιοχές, δεν παραλείπει όμως να τονίσει ότι οι χαμηλές τιμές δεν ήταν το κριτήριο ανόδου αλλά η εμφάνιση αγοραστών που είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες.

Οι πληροφορίες αυτές, ή προσδοκίες για κάποιους άλλους έφεραν την “Άνοιξη” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διότι οι Τράπεζες δεν θα γίνουν Κρατικές και ο επενδυτής θα διατηρήσει την περιουσιακή του αξία. Το Χ.Α. βρήκε στο δρόμο προς την άνοδο και μπορεί να παραμείνει, χωρίς όμως να αποκλείονται τα πισωγυρίσματα.

Αντίθετα ιδιαίτερες ανησυχίες στην Αγορά πρέπει να φέρουν τα νέα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα και τα οποία θα βάλουν σε νέα δοκιμασία τις μηδενικές κοινωνικές ανοχές.
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, νέα μέτρα θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, συνεχιζόμενη αύξηση του Δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές φαίνεται να έχουν σαν μόνο σκοπό την υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου και μέσω αυτής την μείωση των τιμών των ακινήτων.

Η συμφωνία για το PSI δεν εξασφαλίζει τις επόμενες δόσεις, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με τις διαπραγματεύσεις για το PSI+ να συνεχίζονται, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις απώλειες που είναι διατιθέμενος να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, οι οποίες, βάσει των τελευταίων δημοσιευμάτων ενδέχεται να ανέλθουν ακόμα και στο 70%.

Η σκληρή στάση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την εβδομάδα που πέρασε στο τελεσίγραφο του IIF, φαίνεται να έκαμψε τις αντιστάσεις και αντιδράσεις των ιδιωτών, μπροστά στην πιθανότητα μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο “κούρεμα” των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων οδήγησε το ΔΝΤ να ζητήσει τη συμμετοχή και των υπολοίπων ιδιωτών και ουσιαστικά της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στο “κούρεμα”, με τη Γερμανία να υποστηρίζει την απόφασή της.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά η Ελληνική Κυβέρνηση, πάντα βάσει δημοσιευμάτων, φέρεται να επιθυμούσε επιτόκιο νέων ομολόγων προς τους πιστωτές να είναι μεταξύ 4% και 5%, εκείνοι ζητούσαν 7% με 8%, με τη συμφωνία να φέρεται να κλείνει κάτω από το 4%.

Γεγονός είναι ότι ακόμα και η ανακοίνωση της συμφωνίας για το PSI+ αν και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση, δε διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς αυτές εξαρτώνται επί της ουσίας από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Κατά συνέπεια το πραγματικό ζητούμενο για τη Χώρα δεν είναι η συμφωνία για το PSI+, αλλά η εμπρόθεσμη εκταμίευση των δόσεων και η αποπληρωμή των Ελληνικών ομολόγων (πως θα γίνει ακόμα αυτή δεν έχει ούτε αποσαφηνισθεί και βεβαίως ούτε ανακοινωθεί επισήμως), με πρώτο αυτό των €14.43 δισ. στις 20 Μαρτίου.
 
Στο εξωτερικό, το γεγονός της εβδομάδας ήταν ότι η FED όχι μόνο θα διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως το 2014, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3).

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διόρθωσης με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σε σταθεροποιητικούς προς διορθωτικούς ρυθμούς θα εξελιχθούν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, λόγω της κόπωσης αρκετών Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών (από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών τα οποία λειτούργησαν και ως βασικός μοχλός αύξησης της προσφοράς σε κάποια κομβικά σημεία των τιμών του Τραπεζικού κλάδου) και της μη διεύρυνσης του ενδιαφέροντος, ούτε καν σε άλλα blue chips, είναι η εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη.

Αν και στο μίγμα νέων το Σαββατοκύριακό κυριάρχησαν αισιόδοξες ειδήσεις που αφορούσαν το κλίμα και τις αποδόσεις της εγχώριας Αγοράς η δύσκολη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης ενδεχομένως να περιορίσει τον αρχικό ενθουσιασμό.

Το ανοδικό άνοιγμα μας βρήκε περισσότερο διατεθειμένους να μειώσουμε θέσεις –ειδικά όσες έχουν βραχυπρόθεσμη λογική- με στόχο επανατοποθετήσεων προς χαμηλότερα επίπεδα. Διαχειριστική πειθαρχία και κοντινά επίπεδα περικοπής ζημιών (~3% – 5%) πρέπει να αποτελούν βασικό εργαλείο προσέγγισης της Αγοράς στην παρούσα φάση καθώς η μεταβλητότητα παραμένει αρκετά αυξημένη.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ξεγελά το θετικό πρόσημο για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη και κατ΄ επέκταση του FTSE, καθώς η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών δείχνει ότι η σημερινή ήταν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-------ΧΠΑ

Ανοδικά και εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων ξεκίνησε η εβδομάδα. Η μεταβλητότητα, ενίσχυσε τις συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με εμφανή επιφυλακτικότητα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η υπερτίμηση στο 0,2%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υπερτίμηση έως και 1,15%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10463, τιμή εκκαθάρισης 312) κινήθηκαν μεταξύ 301,75 και 318 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 στο 54%, ενώ βελτίωση παρουσίασε η ημερήσια δραστηριότητα αφού καταγράφηκαν συνολικά 1.110 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (936 δικαιώματα αγοράς και 174 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (9500 Ταχ. Ταμιευτήριο, 6900 Βιοχάλκο, 8200 Ελ. Πετρέλαια, 10000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (19207), Alpha Bank (13801), ΟΤΕ (731), Ταχ. Ταμιευτήριο (980), ΟΠΑΠ (842), Πειραιώς (4566), ΔΕΗ (547), Κύπρου (4518), Μυτιληναίο (683), ΕΧΑΕ (251), MPB (553), MIG (267), Motor Oil (145).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (13152347 τεμ.), ΟΤΕ (4119734 τεμ.), MIG (4158069 τεμ.), Eurobank (9432136 τεμ.).

Να σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ. Λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v