Κλείδωσαν κέρδη από τις τράπεζες

Κινήσεις κατοχύρωσης των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών σήμερα στις τράπεζες. Εβδομαδιαία κέρδη 50% για τον τραπεζικό δείκτη, 9,5% για τον Γενικό. Συνέχισαν ανοδικά Κύπρου, Πειραιώς. Πτώση για ΔΕΗ, 3Ε, ΟΤΕ.

Αγόρασαν την πληροφορία, πούλησαν την είδηση!

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου “οι προνομιούχες, το ράλι και οι insiders”, έλυσαν την απορία για το που βρήκε τα “καύσιμα” για το μονόπαντο Τραπεζικό ράλι η Αγορά, αντίδραση που κυριολεκτικά δεν ακούμπησε το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό και που ακόμα και σήμερα που κατοχυρώθηκε σημαντικότατο κομμάτι από τα έως και εντυπωσιακά βραχυπρόθεσμα κέρδη, οι κερδισμένοι των τελευταίων ημερών δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να διοχετεύσουν ρευστότητα σε άλλες μη Τραπεζικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, η διατύπωση στο κείμενο της τρόικας να επιτραπεί ή και να απαιτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών να γίνει με εργαλεία χωρίς δικαίωμα ψήφου, μέσω της αλλαγής του εμπορικού νόμου, καθώς και της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την άλλη η αρχική απαίτηση για δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I (μετά την ανακεφαλαιοποίηση) στο 10% περιορίζεται πλέον σε 9% για το 2012, με την προσθήκη ότι θα πρέπει να ανέλθουν στο 10% τον Ιούλιο του 2013.

Αυτά τα δύο, είτε κάποιοι traders από τύχη, είτε κάποιοι άλλοι από “επενδυτική διαίσθηση” (οι κακεντρεχείς μιλάνε για inside information) τα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο βγάζοντας εντυπωσιακότατες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς αναρωτιόνταν πως ξαφνικά βρήκε τέτοια δυναμική η Σοφοκλέους και γιατί αυτή περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνο στον μέχρι πρότινος “σάκο του μποξ” που δεν ήταν άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο.

Βέβαια, σήμερα που όλα αυτά “είδαν το φως της δημοσιότητας”, η σημερινή συνεδρίαση είχε την απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, δηλαδή ξεκίνησε με “ανοδική ουρά”, στα υψηλά ημέρας οι γρήγοροι ξεφόρτωσαν κάνοντας “διανομή” και μετά ήλθε η φυσιολογική διόρθωση η οποία συμπεριέλαβε και μετοχές εταιρειών που είχαν ελάχιστη συμμετοχή στο ανοδικό κύμα που προηγήθηκε.

Σημαντικοί οι σημερινοί εγκλωβισμοί, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 791,12 μονάδες (+3,25%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 445,12 (+16,03%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,39 ευρώ (+23%), της Εθνικής μέχρι τα 2,71 ευρώ (+12,45%), της Eurobank μέχρι τα 0,9490 ευρώ (+24,87%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5600 ευρώ (+25,28%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,8000 ευρώ (+19,05%).

Σαφώς αμυντικότερη η συμπεριφορά του τίτλου της Τρ. Κύπρου (σε σχέση με την υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας) καθώς η εν λόγω μετοχή από σήμερα είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 396.953.137 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 1 νέα (ΚO) μετοχή για κάθε 3 παλαιές (ΚO) μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής 1,00 ευρώ.

Επιπλέον, για τους ανωτέρω δικαιούχους που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν χαριστικές μετοχές, σε αναλογία μίας (1) νέας χαριστικής μετοχής για κάθε μία (1) νέα μετοχή, που θα προκύψει από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με μέγιστο αριθμό χαριστικών μετοχών 396.953.137 (ΚO) μετοχές.

Ακόμα μία απόδειξη για την διανομή τίτλων που έλαβε χώρα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι και το γεγονός ότι στην συμπλήρωση της πρώτης ώρας ο τζίρος ξεπερνούσε τα 42 εκατ. ευρώ και αν πήγαινε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι τέλους, η συνεδρίαση θα ολοκληρωνόταν με τζίρο κοντά στα 300 εκατ. (!)

Από εκεί και πέρα οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, αν μη τι άλλο, έδωσαν μονόπλευρα κέρδη και δημιούργησαν προσδοκίες για έναν κλάδο που θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ αντίθετα ξένισε ιδιαίτερα το “σεληνιακό τοπίο” στον υπόλοιπο 20αρη (σήμερα μόνο ο Τιτάνας διασώθηκε με θετικό πρόσημο και η Jumbo αμετάβλητη) και βέβαια δεν αποτελεί είδηση ότι από την μέση και χαμηλότερα οι αγοραστές αποτραβήχτηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Dionic, AS Company, Q&R, Κορδέλλου, Δρομέας, Καραμολέγκος, ΒΙΣ, ΕΛΓΕΚΑ, Σωλ. Κορίνθου, Κρι Κρι, Τέρνα Ενεργειακή, Πλ. Θράκης, Χατζηιωάννου, με λίγες ή περισσότερες συναλλαγές είναι μερικές από τις περιπτώσεις μετοχών που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, “αισθανόμενες” την αλλαγή των διαθέσεων από την πλευρά των αγοραστών.

Από την άλλη τα γρήγορα κέρδη που έδωσε το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, το τράβηξαν ελαφρώς από τον απόλυτη αφάνεια, όμως θεωρείται απόλυτα σίγουρο ότι δεν πρόκειται να προσελκύσει νέα κεφάλαια “μακράς πνοής” αν δεν στοιχειοθετηθεί δυναμική ανόδου σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, την εβδομάδα που έληξε ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 5,29% και ο Τραπεζικός 36,34%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 9,59% και 50,9% αντίστοιχα.

Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς” συνιστούν οι λίγοι επαγγελματίες του χώρου που επιμένουν να βλέπουν την Αγορά μεσομακροπρόθεσμα και βάσει των θεμελιωδών των εισηγμένων.

Ακόμα και αν το PSI κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα ήταν φρόνιμο η Αγορά να τιμολογήσει όρους και συμμετοχές, ενώ από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η πλήρης διάσταση απόψεων καταγράφηκε στη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, με τους δανειστές να επιμένουν σε όλες τις θέσεις τους για μείωση μισθών και επικουρικών συντάξεων.

Εννοείται, ότι παρά τις τελευταίες διαφαινόμενες εξελίξεις, τα αρνητικά δημοσιεύματα συνέχισαν με αμείωτους ρυθμούς.

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της ότι οι προσπάθειες μείωσης του χρέους είναι σε καλό δρόμο, οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μακροπρόθεσμη οικονομία της απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες, που θα εξασφαλίσουν την επόμενη δόση, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση και δεν βλέπει κανένα σημάδι αναστροφής της Ελληνικής οικονομίας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά υπό πτώχευση", κουβαλώντας ένα χρέος που το ΔΝΤ υπολογίζει ότι ισούται με περίπου το 160% του ΑΕΠ και με μια οικονομία τόσο αδύναμη όπου η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από μόνη της.

Από την άλλη, η Handelsblatt στη σημερινή ηλεκτρονική της έκδοση ισχυρίζεται ότι η Γερμανική Κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι παρά τις θέσεις που διατυπώνει δημοσίως, η Γερμανική Κυβέρνηση έχει αρχίσει το σχεδιασμό για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, τονίζει ότι έχει ήδη προχωρήσει σε συνομιλίες με επιχειρηματίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη στη Γερμανική οικονομία.

Αρνητικό πρόσημο για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και απόλυτα επιφυλακτικό ξεκίνημα στην Wall Street, καθώς τα νέα από το Αμερικανικό ΑΕΠ μείωσε τις διαθέσεις των ααγοραστών (παρά τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης).

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του Αμερικανικού AEΠ επιταχύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές περίμεναν επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά 3% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε επί πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Ιανουαρίου ανήλθε στο 75 έναντι 69,9 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα κλείσει στο 74,3.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς περισσότερες οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE.

Με θετικό κλείσιμο οι Βιοχάλκο (+0,94%), Τιτάν (+0,61%), Κύπρου (+13,64%), Πειραιώς (+11,86%), Alpha Bank (+3,54%), Eurobank (+5,53%), MPB (+5,54%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, MIG και Coca-Cola (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Πιθανότατα η Credit Suisse να συνεχίζει τις ρευστοποιήσεις θέσεων).

Απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και Folli Follie Group, των τεσσάρων για τον ΟΠΑΠ και των τριών για Ελ. Πετρέλαια και Εθνική. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Motor Oil, Μυτιληναίος και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 52 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 791,12 και χαμηλό τις 739,81 γι να κλείσει τελικά στις 745,67 μονάδες με απώλειες 2,68%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 119,7 εκατ.

Σαφώς χειρότερη των προηγουμένων, αλλά και της αρχικής, η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 105 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 28,91%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Καλοδεχούμενη και σημαντική η διόρθωση, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη που εφιστά την προσοχή σε ακραίες εκδηλώσεις αγοραστικού ενδιαφέροντος καθώς τόσο ο χθεσινός όσο και ο σημερινός τζίρος έχουν αναγνώσεις αύξησης της προσφοράς οι οποία είτε αφορά κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών είτε κινήσεις απεγκλωβισμού από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του περυσινού Νοεμβρίου.

Από την άλλη, το Τραπεζικό ράλι ανόδου των τιμών των μετοχών έφερε αγοραστές και βραχυπρόθεσμο ζεστό χρήμα.

Η χρηματιστηριακή “άνοιξη” ξύπνησε από το λήθαργο τους επενδυτές και την Αγορά. Τα σενάρια σωτηρίας της Χώρας με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI αλλάζουν εν μέρει τα δεδομένα για το σύνολο της οικονομίας.

Η χαμηλότερη επιβάρυνση σε ότι αφορά την αποπληρωμή των τόκων των δανείων είναι η “αχτίδα φωτός” για το Χρηματιστήριο Αθηνών που επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το ρόλο του ως προεξοφλητικός μηχανισμός.

Το κλίμα μπορεί να διατηρηθεί διότι η Αγορά είχε προεξοφλήσει τα πιο αρνητικά σενάρια για το μέλλον της Χώρας. Σήμερα διαφαίνεται ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της μέσα στη ζώνη του ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης με τα έως τώρα δεδομένα μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα στις 900 μονάδες.

Όμως βραχυπρόθεσμα και κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. δεν πρέπει να αποκλειστεί μικρή “ταλαιπωρία” που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρει τον Δείκτη να κλείνει χαμηλότερα των 680 μονάδων.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων, όμως οι συναλλαγές συρρικνώθηκαν σημαντικότατα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με εμφανή επιφυλακτικότητα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η υπερτίμηση στο 0,6%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9460, τιμή εκκαθάρισης 309,75) κινήθηκαν μεταξύ 302,5 και 329 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 αυξήθηκε στο 52%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν σήμερα περιορισμένος στα συνολικά 735 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (453 δικαιώματα αγοράς και 282 δικαιώματα πώλησης).

Συνεχίστηκε για μια ακόμη ημέρα η ιδιαίτερα έντονη σταλακτική δραστηριότητα στα μετοχικά ΣΜΕ με τον συνολικό όγκο στα 102.319 συμβόλαια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (60000 Κύπρου, 15000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (43813), Alpha Bank (35853), ΟΤΕ (1443), Ταχ. Ταμιευτήριο (1106), ΟΠΑΠ (623), Πειραιώς (7295), ΔΕΗ (950), Κύπρου (6121), Μυτιληναίο (1116), ΕΧΑΕ (308), ΓΕΚ (206), MPB (1199), MIG (614), Αγροτική (333), Motor Oil (150), Coca-Cola (200), Intralot (149), Ελλάκτωρα (161), Ελ. Πετρέλαια (153), Τιτάνα (322), Μέτκα (109).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (26868 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (13685747 τεμ.), ΟΤΕ (4352894 τεμ.), MIG (4306069 τεμ.), Eurobank (9432136 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v