Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμονή μετά τη χθεσινή… "εξαέρωση"

Σε αναμονή κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετά το χθεσινή λίγο… άτσαλο ξεφούσκωμα. Κλειδί οι 320 μονάδες για τον FTSE 20, τα 2,70 (2,50) ευρώ για την ΕΤΕ και οι εξελίξεις από το μέτωπο του PSI.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall, στη Φρανκφούρτη ο DAX αντέδρασε προς τις 6.616 μονάδες και το ευρώ ενισχύθηκε περνώντας πάνω από το 1,32 δολάριο. Και στο Χ.Α., που από την αρχή του χρόνου ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 17% ο δε FTSE 20 κατά 27,70%, χθες επιχειρήθηκε μία λίγο… άγαρμπη εξαέρωση, με καίρια χτυπήματα σε συγκεκριμένες μετοχές (περίπου μετά τις 14:00-14:10).

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και οι ακρότητες που σημειώνονται θα πρέπει να θεωρηθούν μέρος του παιχνιδιού, όπου οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες επιδίδονται στη μία προσπάθεια προεξόφλησης μετά την άλλη.

Αρχικά, με τα στοιχεία-αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock, με αρκετή χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, είναι αλήθεια, στη συνέχεια με τους τελικούς όρους του προγράμματος «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τα λογικά σενάρια για τις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ελληνικών τραπεζών.

Συν τω χρόνω, προέκυψαν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των Alpha Bank- Eurobank που στάθηκαν αφορμή για ορισμένα κερδοσκοπικά παιχνίδια, όμως στην επενδυτική κοινότητα είναι πλέον διάχυτη η εκτίμηση πως σε όλο και περισσότερες μετοχές διαμορφώνονται προϋποθέσεις δημιουργίας σχηματισμών αναστροφής από τα ιστορικά χαμηλά.

Η χθεσινή εξαέρωση λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη, αν και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε χρήζει συζήτησης. Εν πάση περιπτώσει, με λίγα πακέτα (με υπερβολικό discount, που έφτασε μέχρι και το 25%) επιτεύχθηκε η… αναχαίτιση της ακραίας κι υπερβολικής αντίδρασης των παικτών.

Βασικοί δείκτες και μετοχές γύρισαν χαμηλότερα, ο 20άρης υποχώρησε έως τις 327,66 μονάδες κι η Εθνική έως τα 2,61 ευρώ, και ισορρόπησσαν σχετικά προς το κλείσιμο.

Πολλά θα εξαρτηθούν στο διήμερο (καθώς οι περισσότερες εξελίξεις τρέχουν αυτήν την περίοδο), ενώ από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων θα ενισχύει το σενάριο ενός επόμενου ανοδικού γύρου.

Κατά την εκτίμησή μας, μέχρι και τη Δευτέρα η Εθνική δεν θα πρέπει να χάσει τα 2,70 ευρώ (στη χειρότερη περίπτωση τα 2,50) σε κλείσιμο και ο 20άρης πρέπει να παραμείνει εντός του καναλιού που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους. Να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 320 (άντε των 300 μονάδων) και να μην προκύψουν δραματικές ανατροπές μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Εάν μάλιστα σταδιακά ενισχυθεί η εκτίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε γενναία ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος από τον Απρίλιο, τότε και η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση θα παρουσιάσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v