Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακόπηκε η ορμή της Σοφοκλέους

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ξανά η Σοφοκλέους με τους περισσότερους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν απώλειες. Πτώση 2,6% για Alpha, στα 2,7€ η ΕΤΕ με μικρή άνοδο. Πάνω από τα 145 εκατ. ο τζίρος.

Θερμοκρασίες κατακαλόκαιρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ακραίες αποδόσεις στο ταμπλό. Για όλο και μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, καθώς η βραχυπρόθεσμη και αρκετά κερδοσκοπική διάθεση και τάση είναι λογικό να διαχέεται και σε μετοχές μικρότερων κατηγοριών.

Η ανοδική διάσπαση των 3 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι κατά την εκτίμησή μας η καλύτερη ένδειξη που μπορούσαμε να έχουμε ως βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετά τη δραστική αύξηση του τζίρου και της συναλλακτικότητας.

Με πάνω από 7,8 εκατ. μετοχές, η Εθνική περνούσε πριν από λίγο τα 3,05 ευρώ, στοχεύοντας πλέον εμφανώς προς τα 3,20 ευρώ.

Απόδοση σχεδόν 20% για τη μετοχή της Alpha Bank, που από τα ελάχιστα του 0,148 ευρώ αποδίδει τετραπλάσια τα λεφτά της.

Ανάλογα ποσοστά για Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις (που σε ανάλογες περιπτώσεις κρύβουν παγίδες εγκλωβισμού, για να μην ξεχνιόμαστε) προσεγγίζουν για την ΕΤΕ και την Alpha τα 40 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, τζίρος περισσότερος από όσο συνολικά σημειωνόταν στις ημέρες και στις συνεδριάσεις της πλήρους απαξίωσης. Αυτό το στοιχείο προφανώς και σημαίνει αρκετά πράγματα.

Το ποντάρισμα της αγοράς μπορεί να επικεντρώνεται στις τράπεζες, και αυτό είναι λογικό καθώς καθορίζεται από το PSI, μέρος της ρευστότητας όμως διαχέεται και σε μη τραπεζικές μετοχές. Πιθανότατα σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί σε μετοχές που δεν έχουν τρέξει όσο οι τραπεζικές τον τελευταίο μήνα, διασφαλίζοντας έτσι ένα μέρος του ρίσκου.

Στα 3 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 3,35 ο Μυτιληναίος, στα 3,50 η Βιοχάλκο καθώς αναφερόμαστε στις τρεις μη τραπεζικές μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση. Και αυτή η ένδειξη έχει τη σημασία της για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Ο όμιλος Βιοχάλκο αντιδρά συνολικότερα καθώς από τον 40άρη ξεχωρίζουν οι εταιρίες Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια και βεβαίως η Σιδενόρ.

Υπεραποδίδουν η Intrakat και η Intralot, η Αττικής σχεδόν κλειδώνει με 28,5%, ενώ μετά από καιρό πραγματοποιούνται συναλλαγές 285.000 τεμαχίων σε ανοδική αντίδραση κατά 6,36% της ΓΕΚ Τέρνα. Με αυξημένο τζίρο ενισχύεται 5,04% η Τέρνα Ενεργειακή.

Υψηλότερες τιμές για ΕΧΑΕ, Βιομηχανία Ζάχαρης, J&P Άβαξ, ΟΛΘ, Νηρέα και για αρκετές ακόμη από αυτήν την ομάδα μετοχών.

Σαφώς ηπιότερες οι μεταβολές στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς όπως και στη διάρκεια της διόρθωσης έτσι και τώρα στη φάση της ανοδικής αντίδρασης το Χρηματιστήριο Αθηνών επηρεάζεται κυρίως από ελληνικού ενδιαφέροντος εξελίξεις και διεργασίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v