Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Είναι πολλά τα λεφτά... Άρη

Η “πάχυνση” των τραπεζικών αποτιμήσεων και το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών, έδωσαν όλα τα στοιχεία για μία συνεδρίαση "ασανσέρ". Κύριο χαρακτηριστικό η άνοδος του τζίρου. Κέρδη για ΕΤΕ, Αlpha, EFG. Πτώση για Κύπρου.

Αυτό έλεγε πριν 47,5 χρόνια ο Σπύρος Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο, στην ταινία "Λόλα", πριν χτυπηθούν.

Η “πάχυνση” των Τραπεζικών αποτιμήσεων και το ισχυρότατο δέλεαρ κατοχύρωσης έως και εντυπωσιακότατων και εξαιρετικά γρήγορων κερδών, έδωσαν όλα τα στοιχεία για μία συνεδρίαση “ασανσέρ” με κυριότερο χαρακτηριστικό την νέα εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου, ο οποίος πλησίασε αυτόν ο οποίος είχε σημειωθεί στις 30/11/2011 (169,8 εκατ., λόγω αναδιαρθρώσεων λόγω MSCI).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις σταθερές των αμέσως προηγούμενων, δηλαδή το απόλυτα μονόπλευρο ενδιαφέρον στον Τραπεζικό κλάδο και στην συνέχεια πήρε έκταση και σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχε δώσει η συνεδρίαση της Τρίτης, τουλάχιστον όσον αφορά την διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να συγκεντρώνουν για πολλοστή συνεδρίαση το ενδιαφέρον τους στις Τραπεζικές μετοχές, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 830,7 μονάδες (+4,36% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +32,83%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 540,75 μονάδες (+12,63% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +154%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,83 ευρώ (+20,39% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +335,71%), ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 3,08 ευρώ (+12% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +135,11%), η μετοχή της Eurobank μέχρι τα 1,10 ευρώ (+19,57% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +278%), αυτή της Πειραιώς μέχρι τα 0,8100 ευρώ (+19,12% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +266,52%) και ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,9200 ευρώ (+17,2% και από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου +169,8%).

Να σημειωθεί ότι μέσα στο Τραπεζικό ταμπλώ υπάρχει και μετοχή της Γενικής Τράπεζα η οποία από το κλείσιμο της 10ης Ιανουαρίου μέχρι το σημερινό κλείσιμο σημειώνει απώλειες 0,68% (!!!)

Επόμενο ήταν αυτές οι εκκωφαντικές και απρόσμενες για τους περισσότερους (πλην των χαρτοφυλακίων “αυξημένης διαίσθησης”) επενδυτές να θεωρηθούν σαν εντυπωσιακές ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών, ή και να δημιουργήσουν “υψοφοβικά σύνδρομα”, όσον αφορά τουλάχιστον την διατήρηση των επιθετικών διαθέσεων των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι μετά τις 14.50 οι “διαξιφισμοί” μεταξύ αυτών που κατοχύρωναν κέρδη και αυτών που τα επανατοποθετούσαν σε σχετικά χαμηλότερες τιμές έγιναν εντονότατοι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη του τζίρου, όπως προαναφέρθηκε, όμως τις πρώτες ενδείξεις ότι είχαν αρχίσει οι “διανομές” τις έδωσε ο τζίρος της πρώτης ώρας που ξεπέρασε τα 39 εκατ. ευρώ.

Καμία ουσιαστικά συμμετοχή από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη εξαιρουμένων των ΟΤΕ και Folli Follie Group που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και της Βιοχάλκο που ακολούθησε με σχετική καθυστέρηση.

Αντίθετα με μόνιμα αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Coca-Cola, ενώ απογοήτευσε η ΔΕΗ και ακόμα περισσότερο ο ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου κινήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης στο “κόκκινο” και έχασε πανεύκολα την χθεσινή “κατάκτηση” των 7,70 ευρώ, εντυπωσιάζοντας με την προσφορά που εμφανίστηκε ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (!)

Χαμηλότερα του 20αρη, σημαντική κινητικότητα σε Αττικής, Αγροτικής, Χαλκόρ, Σιδενόρ, Fourli, AS Company, ΓΕΚ Τέρνα, Ελ. Καλώδια (κλεισίματα υψηλότερα των 1,80 ευρώ φέρνουν τον τίτλο προς νέα υψηλά 27 μηνών), ενώ κάποια κίνηση χαμηλού κόστους και πιθανότατα για την δημιουργία εντυπώσεων έγινε και από μετοχές που από σήμερα και μετά από απόφαση της Επιτροπής Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α. βρέθηκαν να περιορίζονται στο ± 10%.

Εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός στον τζίρο, με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν τα 93,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και του τίτλους των Εθνικής και Alpha Bank το 44% του συνολικού τζίρου.

Ασφαλώς εντυπωσιακές οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Εθνική να επιστρέφει στην δεύτερη θέση και την πρώτη πεντάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (5,13 δισ), Εθνική (2,66 δισ), ΟΠΑΠ (2,43 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,75 δισ), ΟΤΕ (1,42 δισ).

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι 830 μονάδες επιβεβαίωσαν την “σκληρότητά” τους, ενώ στους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους η Alpha Bank έδωσε ανοδική διαφυγή από την ζώνη 1,50 – 1,60 και αν την μετατρέψει σε στήριξη μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,96 ευρώ, όπου και θα επιβεβαιώσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις (!)

Θετικό πρόσημο στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε και η συνεδρίαση στο NYSE, παρά τα μάλλον αμφιλεγόμενα και κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 170.000 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο ADP. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για του Δεκεμβρίου στις 292.000 νέες θέσεις απασχόλησης από 325.000.

Σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές περίμεναν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 185.000. Ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε το 54,1 τον Ιανουάριο στην Αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί υψηλότερα, στο 54,5.

Από την άλλη ακούραστες δείχνουν οι αρνητικές εκτιμήσεις και τα δημοσιεύματα για το Ελληνικό ζήτημα.

Ο David Riley της Fitch ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα βγει από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι μια ανοργάνωτη Ελληνική χρεοκοπία θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μαζικής εξόδου κεφαλαίων και κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι hedge funds managers και διεξάγουν “stress tests” στα χαρτοφυλάκιά τους αναζητώντας τρόπους προστασίας από το χειρότερο εφιάλτη τους, την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ενώ οι συζητήσεις για την ανταλλαγή του Ελληνικού χρέους συνεχίζονται “και η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη να φαίνεται μικρή, αλλά σαφής πιθανότητα”, τα funds διεξάγουν σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και πτώση 50% στις Ευρωπαϊκές μετοχές, ή 45% πτώση στις τιμές του πετρελαίου και 30% άνοδο στο χρυσό.

Ακόμη, οι διαχειριστές προσπαθούν να επαναφέρουν τα παλαιά προγράμματα στους υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν κάποτε για τη συμπεριφορά νομισμάτων όπως η δραχμή ή το μάρκο, καθώς προετοιμάζονται για ένα γεγονός για το οποίο δεν θα έχουν προηγούμενο (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οριακά περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE.

Από τους οριακά λιγότερους θετικούς, τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+9,09%) και Alpha Bank (+9,21%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για MIG, Folli Follie Group, με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Jumbo, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος του Ελλάκτωρα.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Κύπρου, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MPB και του 2% ο Μυτιληναίος. Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 51 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 830,7 (13.59) και χαμηλό τις 779,1 (15.46) και έκλεισε τελικά στις 796,1 μονάδες με κέρδη 0,01%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 168 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 106 ανοδικές μετοχές, έναντι 84 πτωτικών και 31 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 24,41%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η δυναμική του Τραπεζικού κλάδου δείχνει με αρκετά εμφατικό τρόπο την αλλαγή ψυχολογίας που έχει συντελεσθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της Αγοράς, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Δυστυχώς συνεχίστηκαν οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο αποδόσεων αλλά και επιμέρους στρεβλώσεων σε αποτιμήσεις που έχουν υστερήσει σε σχέση με τον μέσο όρο των αποδόσεων της Αγοράς.
 
Από την άλλη πλευρά τα πολλά βραχυπρόθεσμα κέρδη που έχουν πλέον συσσωρευθεί στις Τραπεζικές μετοχές έχουν αυξήσει το ενδεχόμενο διόρθωσης ή έστω κάποιων πιο ισχυρών ρευστοποιήσεων στον εν λόγω κλάδο.

Αν και η επίδοση του Τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να θεωρείται η εξαίρεση και όχι το μέτρο στην Αγορά, η βελτίωση της ψυχολογίας ενδεχομένως να βοηθήσει αρκετές εταιρείες της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης να βρουν ισχυρότερο ανοδικό ρυθμό και να προσελκύσουν εισροές από κερδισμένες θέσεις ή από νέα ρευστότητα η οποία δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει με καθυστέρηση την άνοδο.

Στην λογική των θέσεων θα προσεγγίζαμε μετοχές που εμπλέκονται σε αποκρατικοποιήσεις –με έμφαση στον ΟΠΑΠ- αλλά και του Εμποροβιομηχανικού κλάδου με εξαγωγικές επιδόσεις με βασικές προτιμήσεις την Motor Oil, τον Μυτιληναίο, την S&B και την Frigoglass.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. η Αγορά έκανε μία καθυστερημένη αλλά απόλυτα φυσιολογική κίνηση που θα δώσει ευκαιρίες σε κάποια χαρτοφυλάκια με αργά αντανακλαστικά να επανεξετάσουν την στάση τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη, η ενδεχόμενη διόρθωση θα φέρει “δέσιμο τιμών” αυξάνοντας το ενδιαφέρον σε κάθε βήμα τιμής.

Ανησυχητικό το γεγονός ότι η σημερινή ένδειξη διόρθωσης συνετελέσθη με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, δημιουργώντας υπόνοιες εκτεταμένων διανομών, ενώ η προσδοκώμενη διάχυση του ενδιαφέροντος που ξεκίνησε χθες δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση με σημαντικό volatility, που εκτόξευσε τον όγκο συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρήσει την υποτίμηση στο 0,60%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13133, τιμή εκκαθάρισης 336,5) κινήθηκαν μεταξύ 330,75 και 360 μονάδων. Περιορισμένη η συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3.381 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.678 δικαιώματα αγοράς και 703 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 116357 συμβόλαια.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (43400 Alpha Bank, 100000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (46708), Alpha Bank (27257), ΟΤΕ (3963), Ταχ. Ταμιευτήριο (3343), ΟΠΑΠ (2533), Πειραιώς (10559), ΔΕΗ (1592), Κύπρου (9364), Μυτιληναίο (1842), MPB (2044), MIG (2618), Motor Oil (266), Ελ. Πετρέλαια (183), Ελλάκτωρα (193), Αγροτική (1000), ΓΕΚ (1379), Intralot (263), Βιοχάλκο (144), ΕΧΑΕ (633), Μέτκα (121), Σιδενόρ (126).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (76816 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11699247 τεμ.), ΟΤΕ (4110634 τεμ.), MIG (4158069 τεμ.), Eurobank (9604592 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v