Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για το πρόσημο στη Σοφοκλέους

Σε θετικό πρόσημο περνά ΓΔ παρά την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών στις τράπεζες. Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Θετικό γύρισμα για ΕΤΕ, κέρδη για MIG, Folli, EΛΠΕ, ΔΕΗ.

Διψήφιες απώλειες για τραπεζικές μετοχές πιέζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών έως και 3% χαμηλότερα. Ο FTSE 20 διορθώνει έως 3,06% προς τις 327 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης κατά 1,91% προς τις 780 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, περίπου στις 14:30, από τα οποία περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν την Εθνική και την Alpha Bank.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας χάνει ενδοσυνεδριακά τα 2,70 ευρώ, υποχωρώντας μάλιστα στο διάστημα 12:00-12:05 έως τα 2,55 ευρώ. Σημαντικές απώλειες που φτάνουν το 8,5% σημειώνονται για την Alpha Bank και τη Eurobank. Κατά 13,11% υποχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς προς το 0,59 ευρώ.

Αντιθέτως, ενισχύονται κατά 6,89% η MIG, κατά 5,49% η Folli Follie, κατά 1,57% τα Ελληνικά Πετρέλαια και λιγότερο ο Μυτιληναίος κι ο ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη συνέχιση της διόρθωσης στην έντονη βραχυπρόθεσμη αντίδραση που είχε προηγηθεί μέχρι και τις 14:00 περίπου στη χθεσινή συνεδρίαση.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Alpha Bank έχει ενισχυθεί 32,74% σε διάστημα εβδομάδας, παρά τις σημερινές σημαντικές απώλειες. Η Τράπεζα Πειραιώς το ίδιο διάστημα σημειώνει απόδοση της τάξεως του 31,39%, η Eurobank λιγότερο κατά 11,97% κι η ΕΤΕ… μόλις 9,13%.

Σε διάστημα εβδομάδας απόδοση 10,42% σημειώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, περίπου 20% η Κύπρου και 13,54% η Marfin Popular.

Εάν σε αυτό συνεκτιμήσουμε την απουσία ορατής αφορμής ικανής για έναν άμεσο ανοδικό κύκλο, θα πρέπει να περιμένουμε βασικούς δείκτες και μετοχές λίγο χαμηλότερα. Για τον FTSE 20 οι 320 μονάδες είναι αρκετά σημαντικές όπως και τα 2,50 ευρώ για την Εθνική εάν χαθούν τελικά τα 2,70 τις επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις.

Κατά την εκτίμησή μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα χρειαστεί σύντομα έναν νέο καταλύτη για να συνεχίσει υψηλότερα, μετά την απαραίτητη διόρθωση.

Η μόνη ίσως περίπτωση που θα πυροδοτούσε μη ελεγχόμενες καταστάσεις θα ήταν μια δραματική ανατροπή όσων έχουν δρομολογηθεί από τους δανειστές. Από αυτήν την άποψη, η αγορά περιμένει να δει και την κοινοβουλευτική έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και των συνοδευτικών βαρών που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Εάν αρθεί αυτή η εκκρεμότητα, ικανή να ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού, η αγορά έχει λόγους να συνεχίσει υψηλότερα. Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η UBS μόλις προχώρησε στην πρώτη αύξηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από πολύ πολύ καιρό. Ενδεικτική η άνοδος της τιμής-στόχου για την ΕΤΕ στα 4,25 από τα 2,70 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v