Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τραμπολίνο" οι μετοχές στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες η σημερινή, με εντυπωσιακή μεταβλητότητα και τζίρο 90 εκατ. ευρώ. Σε Πειραιώς, Κύπρου οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κέρδη για ΕΤΕ. Υπεραπόδοση για Folli και MIG.

Συνεδρίαση έως και εντυπωσιακής μεταβλητότητας, που επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τους εκτιμήσεις όλων αυτών των “υποψιασμένων”, σύμφωνα με τις οποίες το “έξυπνο χρήμα” που άρχισε να μπαίνει στο Χ.Α. από τις 10 Ιανουρίου, μπήκε με ένα και μοναδικό επενδυτικό στόχο, τον Τραπεζικό κλάδο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμα και σήμερα και στα χαμηλά ημέρας, όταν οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τραπεζικές μετοχές, δεν συνοδεύτηκαν από τοποθετήσεις σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, αλλά ούτε καν δίπλα δηλαδή σε άλλες μετοχές του 20αρη.

Άλλοι πήραν τα κέρδη τους και άλλοι περίμεναν και επανατοποθέτησαν μέρος της ρευστότητας στα χαμηλά ημέρας και ξανά σε Τραπεζικούς τίτλους.

Συμπερασματικά, η όλη εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιώνει τα “υποψιασμένα” σενάρια, σύμφωνα με τα οποία τα “μεγάλα πορτοφόλια” που μπήκαν ξαφνικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν μπήκαν γιατί πίστεψαν σε ανάκαμψη των Ελληνικών μετοχών, αλλά απλά για να ακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό “ράλι ανακούφισης” αποκλειστικά και μόνο στον Τραπεζικό κλάδο (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση είχε αναμενόμενη συμπεριφορά που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, καθώς τα εντυπωσιακά Τραπεζικά κέρδη θα διατηρήσουν την μεταβλητότητα, ιδιαίτερα να δεν υπάρξουν και άλλοι επενδυτικοί στόχοι.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 801,87 (+0,72%) και 770,2 (-3,25%) μονάδων, ο Τραπεζικός μεταξύ 501,29 (+4,17%) και 433,43 (-9,93%), η μετοχή της Alpha Bank μεταξύ 1,77 (+6,63%) και 1,43 ευρώ (-13,86%), της Εθνικής μεταξύ 2,91 ευρώ (+4,68%) και 2,55 ευρώ (-8,27%), της Eurobank μεταξύ 0,9970 ευρώ (+6,06%) και 0,8170 ευρώ (-13,09%), της Πειραιώς μεταξύ 0,7150 ευρώ (+5,30%) και 0,5700 ευρώ (-16,05%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μεταξύ 0,8200 (+4,99%) και 0,7000 ευρώ (-10,37%).

Παραμένοντας στον 20αρη, αξίζει επισήμανσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για MIG και Folli Follie Group, με τους δύο τίτλους να κλείνουν και στα υψηλά ημέρας, ενώ αντίθετα απόλυτα αποκαρδιωτική εικόνα από τον ΟΠΑΠ που υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, με σαφώς μειωμένες συναλλαγές(!)

Επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή “κορυφή” των 2,91 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής είναι σαφώς χαμηλότερη από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,08 ευρώ και αυτό είναι τεχνικά ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η εντυπωσιακή συρρίκνωση του τζίρου που υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
 
Το φαινόμενο της χαμηλότερης “κορυφής” που σημειώθηκε στην Εθνική, σημειώθηκε και σε όλους τους άλλους τίτλους που απασχολούν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Έτσι ενώ χθες η Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 1,8400 ευρώ, σήμερα έκανε κορυφή στα 1,7700 ευρώ. Η Eurobank από το χθεσινό υψηλό των 1,1000, σήμερα φρενάρισε στα 0,9970, η Πειραιώς χθες έφθασε μέχρι τα 0,8100 και σήμερα έκανε υψηλό στα 0,7150 και το Ταχ. Ταμιευτήριο δεν μπόρεσε να πιάσει το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,9000 ευρώ και σήμερα σταμάτησε στα 0,8200 ευρώ.

Στα αξιοπρόσεκτα της ημέρας, η μάλλον καθυστερημένη πρώτη αύξηση των τιμών-στόχων από διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο για τις Ελληνικές Τράπεζες ύστερα από πολύ καιρό, (UBS).

Συγκεκριμένα, ο οίκος έχοντας αλλάξει το σύστημά του αποτίμησης (!), αναθεώρησε ανοδικά την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 4,25 από 2,70 ευρώ (neutral), για την Alpha Bank στα 2,35 από 1,20 ευρώ (neutral), για την Eurobank στο 1,50 από 0,86 ευρώ (neutral) και για την Πειραιώς στο 0,46 από 0,15 ευρώ προηγουμένως (sell).

Εντός των ημερών, αναμένεται η τελική συμφωνία για το PSI, αναφέρει η UBS, ενώ εκτιμά ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της Ελληνικής κρίσης χρέους.

Ο οίκος εξετάζει ένα σενάριο το οποίο βασίζεται σε παραμέτρους του PSI αλλά και της έκθεσης της BlackRock, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται αυτόν τον μήνα.

Στο σενάριό της η UBS υποθέτει “κούρεμα” της τάξης του 60% και καταλήγει στο ότι οι Ελληνικές Τράπεζες, που παρακολουθεί η ίδια, θα έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα 9 δισ. ευρώ. Προνομιούχες μετοχές στο όνομα της Κυβέρνησης ή ειδικού τύπου χρηματοοικονομικό εργαλείο άνευ ψήφου, που όμως δεν προβλέπεται προς το παρόν από την Ελληνική νομοθεσία, είναι οι δύο εναλλακτικές που αναφέρει η UBS ότι μπορούν να λύσουν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζουν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Eurogroup τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, οι περαιτέρω μεταρρυθμίσειςς και η χρηματοοικονομική στήριξη από τους φορολογούμενους και τους θεσμούς της Ευρωζώνης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στο Ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι θα υπάρξει σύσκεψη των Υφυπουργών Οικονομικών στις 08:00-14:00 GMT (10:00-16:00 ώρα Ελλάδας) και σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών από τις 16:00 GMT (18:00 ώρα Ελλάδας).

Η πλήρης διαγραφή του Ελληνικού χρέους αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση για τη Χώρα, αναφέρει σε μελέτη της η Γαλλική Natixis. “Δεν έχει νόημα να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα σε μια χρεοκοπημένη Χώρα και όμως, οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να κάνουν ακριβώς αυτό”, τονίζουν οι αναλυτές της.

Η Ευρωζώνη θα αρχίσει σταδιακά να βγαίνει από την ήπια ύφεση στο δεύτερο ήμισυ του 2012 και το 2013, σύμφωνα με την Standard & Poor's.

Σύμφωνα με τον οίκο, τρεις βασικοί παράγοντες θα καθορίσουν το βάθος της τρέχουσας ύφεσης: η πορεία της ζήτησης από τις αναδυόμενες Αγορές τα επόμενα τρίμηνα, η αντίδραση των Ευρωπαίων καταναλωτών στις νέες αβεβαιότητες (όπως η αύξηση της ανεργίας και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους) και πως θα καταφέρουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και η ΕΚΤ να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις Αγορές κεφαλαίου τα επόμενα τρίμηνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα, παραμένει το “στοίχημα” των 830 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η όποια διόρθωση θα ήταν θετικό να εκτονωθεί μέχρι το πολύ τις 740 μονάδες.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου με τους επιφυλακτικούς να δείχνουν περισσότεροι και να έχουν σημαντικά επιχειρήματα.

Κατ΄ αρχήν υποστηρίζουν ότι τα σοβαρά ξένα χαρτοφυλάκια δεν υφίσταται θέμα επανεξέτασης τοποθετήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι εντολές που περνάνε στο σύστημα και προέρχονται από το εξωτερικό αφορούν εγχώρια χαρτοφυλάκια και “μεγάλα πορτοφόλια” που εκτιμάται ότι έχουν σημαντικές Τραπεζικές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της Αγοράς και την συντηρητική σχολή σκέψης, το Τραπεζικό ράλι θα δώσει ρευστότητα και θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις, καθώς οι σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου είναι “επί θύραις”.

Όμως η ένταση της ανόδου των Τραπεζικών μετοχών δεν είναι δικαιολογημένη, για μερικούς αναλυτές. Κανένα θεμελιώδες μέγεθος δεν έχει βελτιωθεί, η Κυβέρνηση είναι υπό διάλυση, η κατάσταση στην οικονομία τραγική, η ύφεση βαθαίνει.

Το PSI+ ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, το μέγα ζητούμενο θα είναι η συμμετοχή, ενώ βαθύτεροι γνώστες της τεχνικής ανάλυσης, σπεύδουν να επισημάνουν ότι ποτέ η αλλαγή της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης δεν έχει επιτευχθεί με κινήσεις “V” και μονοσήμαντη επιθετική άνοδο. Οι τιμές επιβάλλεται να “δέσουν” και να κλείσουν τα τεράστια “gap” που έχουν δημιουργηθεί.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν οι αισιόδοξοι, έστω και συγκριτικά λιγότεροι.
Αυτή υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν αν ο Δείκτης δεν δώσει ευκαιρίες με κλεισίματα χαμηλότερα των 780 μονάδων, καθώς έτσι το επόμενο ανοδικό κύμα θα συνοδευτεί με ακόμα ισχυρότερο “short covering”.

Το σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών να υλοποιηθεί με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου για το Κράτος ήταν η σπίθα για το ανοδικό Τραπεζικό ράλι. Πάντως όλοι γνωρίζουν ότι οι Τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πριν χτυπήσουν την πόρτα του Κράτους για χρήματα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και όχι υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα δρώμενα στο εγχώριο ταμπλώ, αξιοπρόσεκτη κινητικότητα για Ιντρακόμ, ΚΛΜ, ΓΕΚ Τέρνα, Υγεία, Εκτέρ κ.λ.π., ενώ “έσβησαν τις μηχανές” οι ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Επιφυλακτικά ανοδική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street.

Η κρίση χρεών στην Ευρώπη απειλεί την Αμερικανική ανάκαμψη και η Federal Reserve θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την πρόκληση ζημιών στην οικονομία, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, κ. Ben Bernanke, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και στο ταμπλώ του 20αρη, περισσότερο κερδισμένοι τίτλοι οι MIG (+10,22%), Folli Follie Group (+9,15%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν και Jumbo.

Από τους υπόλοιπους υστερήσαντες Δεικτοβαρείς τίτλους, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Πειραιώς (-8,69%) και Κύπρου (-6,59%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 31 μονάδων, με υψηλό τις 801,87 (10.35) και χαμηλό τις 770,2 (12.03) και έκλεισε τελικά στις 792,44 με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 90 εκατ. από τα οποία τα 4 αφορούσαν “πακέτα”.

Υποδεέστερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,74%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παραμένει διάχυτη η αισιοδοξία στην Ελληνική Αγορά και αυτήν την εβδομάδα ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων για το PSI+, με το κυρίως ενδιαφέρον να εστιάζεται στις Τράπεζες, όπως αποδεικνύουν οι εξαιρετικές αποδόσεις και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών τους, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Οι αποδόσεις για τις Τραπεζικές μετοχές στις τελευταίες 3 εβδομάδες αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, αν και υπερβολική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και την πτώση τους ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.
 
Οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθούν με μικρότερες αποδόσεις κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού και στην πτώση είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά.

Οι λόγοι που συνδράμουν στις αποδόσεις των τραπεζών μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:

Η δέσμευση των Ευρ. Εταίρων για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έστω υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, καθώς διαφορετικό ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για τον Τραπεζικό κλάδο που έχει μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ. Η διαφαινόμενη θέσπιση του κατώτατου ορίου πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 9% από 10% που είχε οριστεί αρχικά, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Η φημολογία ότι οι νέες επισφάλειες που σχετίζονται με τα tests της Βlackrock είναι διαχειρίσιμες και κυρίως η διαφαινόμενη διατήρηση του management από τις ίδιες τις Τράπεζες, αφού πλέον το ΤΧΣ αναμένεται να συμμετάσχει στις ΑΜΚ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.

Βέβαια η λύση αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι επίκεινται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες η μεγάλη συμμετοχή των παλαιών μετόχων θα είναι σημαντική.

Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα πρέπει να εξαγοραστούν από τους παλιούς μετόχους ή να μετατραπούν σε κοινές μετά ψήφου, όπως και οι προνομιούχες του Δημοσίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το Κράτος δε θα έχει κίνητρο να κρατήσει τις νέες μετοχές για μεγάλο διάστημα ειδικότερα αν τις αποκτήσει σε χαμηλές τιμές έτσι ώστε η πώληση τους να συμβάλλει στη μείωση του χρέους. Δε θα πρέπει να αποκλείονται σαν λύση και τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια υπέρ του ΤΧΣ που θα φέρουν επιτόκιο ενδεχομένως πάνω από 5% μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών.
 
Παρά την αισιοδοξία στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το Φεβρουάριο ένα πολύ κρίσιμο μήνα. Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το PSI και να θέσει προς ψήφιση τα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα δανειακή σύμβαση μέσα στο μήνα καθώς τα περιθώρια στενεύουν.
 
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα ενώ το ότι το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να κλείνει τελικά κάτω από το 10% δεν είναι καθησυχαστικό καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 παραμένει δύσκολος.
 
Από τεχνικής άποψης πάντως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 850 μονάδες με τη διατήρηση των υψηλών τζίρων να είναι καλός οιωνός για περεταίρω άνοδο παρά την κρισιμότητα της περιόδου. Η μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι τελευταίες συνεδριάσεις, θα πρέπει να αναμένεται και σε πολλές από τις επόμενες.

Παράγοντας που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αγορά είναι η πιθανή εμπλοκή στο deal Alpha Bank-Eurobank ή και η πιθανότητα μεταβολής των όρων ανταλλαγής.

Οι νέες εξελίξεις στο PSI καθιστούν πιο ελκυστική την Alpha Bank που διαθέτει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (€3,7 δισ έναντι €8,6 δισ χωρίς να υπολογίζονται τα ομόλογα που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές και το “haircut” κατά 21%), τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση με σημαντικό volatility, που όμως δεν ενίσχυσε περαιτέρω τον όγκο συναλλαγών. Αντίθετα σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με καλύτερες διαθέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε οριακή υπερτίμηση 0,10%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10357, τιμή εκκαθάρισης 335,25) κινήθηκαν μεταξύ 322,25 και 343,75 μονάδων. Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια, σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή από εγχώριους κωδικούς λιανικής.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 σκαρφάλωσε στο 55%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.710 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.089 δικαιώματα αγοράς και 621 δικαιώματα πώλησης).

Στην Αγορά των Σ.Μ.Ε. επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 79626 συμβόλαια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (35244), Alpha Bank (22440), ΟΤΕ (440), Ταχ. Ταμιευτήριο (1093), ΟΠΑΠ (1189), Πειραιώς (7997), ΔΕΗ (1297), Κύπρου (4475), Μυτιληναίο (775), MPB (407), MIG (2125), Ελ. Πετρέλαια (112), Ελλάκτωρα (115), Αγροτική (660), ΓΕΚ (737), Intralot (172), ΕΧΑΕ (125).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (15000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι:

Εθνική (11151247 τεμ.), ΟΤΕ (4143662 τεμ.), MIG (4158069 τεμ.), Eurobank (9604592 τεμ.).
Να σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,40 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v