Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην καταστροφολογία αγοράζουν οι τολμηροί

Στο… φόρτε τους οι κάθε λογής εκβιασμοί και τα φοβικά σενάρια εξόδου και απόλυτης καταστροφής. Αλλά και το παιχνίδι προεξόφλησης. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 320 και η σχετικά άμεση υπέρβαση και των 350 μονάδων.

Την ώρα όπου οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί σκέπτονται και συσκέπτονται για το πώς θα περάσουν επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζητούσαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να υποστεί καθολική και συντεταγμένη χρεοκοπία και εάν μπορεί να παραμείνει εντός ή εκτός ευρώ. Παρά το γεγονός ότι επισήμως όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με την τρόικα για να αποφασίσουν εάν θα μας χορηγήσουν το νέο δάνειο, ανεπισήμως -και είναι δεν είναι πλέον μυστικό- οι εκτιμήσεις ότι «η Ελλάδα δεν σώζεται μεσοπρόθεσμα ούτε με το νέο δάνειο» έχουν αρχίσει να υπερισχύουν ανησυχητικά, ακόμα και στις μετριοπαθείς χώρες.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου την ώρα όπου η μεν Citi ανεβάζει σε 50% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι δε δανειστές προωθούν ένα βελτιωμένο σχέδιο «Εύρηκα».

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, ένας από τους δύο δρόμους θα ακολουθηθεί, και αυτός φαίνεται πως θα είναι των εμπράγματων και συνταγματικά κατοχυρωμένων απαιτήσεων των δανειστών, τα κάθε λογής σχέδια… Εύρηκα, οι ζώνες «ειδικού σκοπού» και η διαμόρφωση της πρώτης αγοράς (χώρας της Ε.Ε. από τα αρχικά μέλη μάλιστα της ΕΟΚ) με όρους εργατικού κόστους που δεν θα έχουν να... ζηλέψουν τίποτε από τους αντίστοιχους στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία ή στην Ουγγαρία. Και όποιος νομίζει πως το ελληνικό πείραμα θα περιοριστεί στα καθ' ημάς δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τη μεθόδευση που ακολουθείται στην Πορτογαλία. Και έπεται συνέχεια.

Όσον αφορά το Χ.Α., η δυναμική προεξόφλησης σε άλλα παραπέμπει και σε σενάρια… εξόδου ή… επιστροφής, καθώς το λεγόμενο ισχυρό-έξυπνο χρήμα ενισχύει τις θέσεις του σε κομβικές επιχειρήσεις κι υποδομές, σε ό,τι θεωρεί πως θα είναι εντός παιδιάς τα επόμενα χρόνια. Όταν σταδιακά από τον Μάρτιο-Απρίλιο και μετά η Γερμανία θα μεταλλάσσει την Ευρώπη της κοινωνίας, της αλληλεγγύης και της συνεταιρικότητας στη Νέα Ευρώπη, που μεθοδικά έχει σχεδιάσει. Το Χ.Α. ήταν και παραμένει πεδίο δράσης των κάθε λογής ισχυρών insiders και λειτουργεί (κυρίως) προεξοφλητικά και εδώ και εβδομάδες και μήνες αποτυπώνει τα επερχόμενα.

Στις τράπεζες ακόμη και οι τελευταίες κινήσεις των εγχώριων παικτών δείχνουν αρκετά, δηλαδή ποια ιδρύματα προεξοφλείται πως δύσκολα θα αποφύγουν την υπαγωγή τους στο ΤΧΣ, ποια θα κινηθούν περισσότερο αυτόνομα και ποιοι όμιλοι θα είναι οι 2-3 πυλώνες την επόμενη ημέρα. Με την αναπόφευκτη βέβαια κεφαλαιακή-μετοχική συνδρομή και ξένων. Οι επιθετικοί αγοραστές για ακόμα μία συνεδρίαση λ.χ. στην Alpha Bank είναι προφανές πως κάπου ποντάρουν και κατά πάσα πιθανότητα θα τους βγει. Κατά 19,70% στο 1,58 ευρώ και με απόδοση 193,6(!) από την αρχή του έτους το… ταμπλό μετρά. Η κίνηση της μετοχής είναι σε εμφανή απόκλιση λ.χ. από αυτήν της Eurobank, για την οποία η αγορά προεξοφλεί άλλα.

Στην Εθνική επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των πονταρισμάτων παρότι αποδίδει 73% από την αρχή του έτους. Κι αυτό γιατί όσοι ποντάρουν στον κλάδο γνωρίζουν πως παιχνίδι χωρίς την ΕΤΕ δεν γίνεται, ενώ και από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη υπέρβαση των 3,20 ευρώ θα άνοιγε… διάπλατα τον δρόμο προς τα 4 ευρώ.

Το ταμπλό όμως προεξοφλεί και ποιοι παίκτες συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι εκ των πρωταγωνιστών της επόμενης ημέρας. Και αυτό φαίνεται κυρίως στις μη τραπεζικές εισηγμένες. Ανάλογη καταγραφή σημειώνεται και σε... χαμηλότερες κατηγορίες καθώς και στον FΤMid 40 και στον Small Cap αναδεικνύονται αργά αλλά σταθερά οι υποψήφιοι που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Από τεχνικής πλευράς, ικανή και αναγκαία συνθήκη παραμένει η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης κατ' αρχάς των 320 μονάδων (επιτεύχθηκε χθες με κλείσιμο στις 330,44) και σχετικά σύντομα των 350 μονάδων. Όπως ακριβώς φαίνεται στο κατατοπιστικό διάγραμμα που ανεβάσαμε στον χθεσινό Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v