Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με νέα στρατηγική πολεμά με τις 800 μονάδες

Με μία πιο λογική, ισομερώς κατανεμημένη κίνηση, το ΧΑ δοκιμάζει τις 800 μονάδες. Αιχμή είναι οι τράπεζες. Υπάρχει όμως και συμπαράσταση από πλειάδα μη τραπεζικών εισηγμένων. Μεταξύ αυτών ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάν.

Πιο αρμονικά και λογικά κατανεμημένη είναι η μέχρι τώρα αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τον FTSE 20 να αντιδρά έως τις 343,91 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη έως τις 810,92, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, αλλά ακόμη πιο ικανοποιητικό τον καταμερισμό των πράξεων, του τζίρου και της ενίσχυσης περισσότερων μετοχών.

Μπορεί βέβαια το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες και δη σε μία από τις σηματωρούς, όπως είναι η Alpha Bank, όμως σχετική κινητικότητα σημειώνεται για το σύνολο των μετοχών του 20άρη και για αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Η μετοχή της Alpha Bank, που είναι η μία από τις δύο-τρεις του κλάδου που μας οδηγεί, έφτασε έως το 1,72 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 2,9 εκατ. τεμάχια. Εάν διασπαστεί ανοδικά το 1,80 ευρώ, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση αποκτά, πάντα κατά την εκτίμησή μας, μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην Τράπεζα Πειραιώς, που έφτασε έως το 0,65, αν και στην περίπτωσή της το 0,80-0,85 ευρώ είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Έως τα 2,95 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που για να δώσει πειστικότερη κίνηση θα πρέπει να υπερβεί κατ' αρχάς τα 3,20 ευρώ.

Έχουμε όμως καιρό και οι εξελίξεις τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει πολλά να προεξοφλεί με όλο και πιο βραχύβιους κύκλους.

Προσώρας, μετράμε ενδείξεις, στατιστικά, τεχνικές παραμέτρους και διάφορα στοιχεία στην προσπάθειά μας να επιβεβαιώσουμε ότι η διαδικασία αναστροφής έχει ξεκινήσει. Αυτό μάλιστα επιχειρήσαμε και χθες να προσεγγίσουμε για πολλοστή φορά από τη στήλη του Εκηβόλου.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, ισχυρή αντίδραση σημειώνεται για Folli Follie, Τιτάν, Μυτιληναίο αλλά και για Coca Cola Τρία Έψιλον, Βιοχάλκο και ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

Για τον Τιτάνα, η εκτίμησή μας είναι λίγο ως πολύ γνωστή, καθώς θεωρούμε τον όμιλο έναν από αυτούς που θα περάσουν στην αντίπερα όχθη. Τεχνικά, αν διασπαστεί ανοδικά η αντίσταση των 14 ευρώ, τότε θα έχουμε επαρκέστατη ένδειξη για τον σχηματισμό αναστροφής.

Γνωστή και ξεκάθαρη είναι η θέση μας και για τον Μυτιληναίο, παρότι διατηρούμε ορισμένες τεχνικού χαρακτήρα επιφυλάξεις και για όσο δεν δίνονται πειστικά συμπεράσματα για την επαναπροσέγγιση των 3,40-3,50 ευρώ.

Για Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η μεν πρώτη μετοχή υποχωρεί κατά 3,85% από την αρχή του έτους, η δε δεύτερη 9,26%. Για την Τρία Έψιλον, η θέση της και μόνο με την αποτίμηση των 5,51 δισ. ευρώ τα λέει όλα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε J&P Άβαξ, Αττικής, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ αλλά και σε Ιντραλότ, Μέτκα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Βιομηχανία Ζάχαρης και σε ακόμη τρεις - τέσσερις από την ίδια κατηγορία.

Για τη συνέχεια θα περιμένουμε ένα μικρό γύρισμα βασικών δεικτών και μετοχών, με τον FTSE 20 να πρέπει να επιβεβαιώσει τις 330-331,44 μονάδες, την Εθνική τα 2,80-2,81 ευρώ, ενώ για την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς απαιτούνται το 1,59, το 0,83 και το 0,61 ευρώ αντίστοιχα. Εάν συμβεί αυτό, το επόμενο ημίωρο, οπότε και λογικά θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν ορισμένες βραχυπρόθεσμες θέσεις, τότε επανερχόμαστε αυτήν τη φορά στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 810 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Περίπου την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, με μέτρια ποσοστά και ελεγχόμενα, υπό τη σκιά νέας βύθισης της πορτογαλικής οικονομίας. Ο DAX υποχωρεί κατά 0,62% στις 6.722 μονάδες, ο CAC 40 οριακά χαμηλότερα των 3.400 μονάδων και ο Euronext 100 κατά 0,45% προς τις 630 μονάδες. 

Οι παράμετροι που απασχολούν και πάλι και φαίνεται πως θα απασχολήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και συνεδριάσεις την Ευρώπη είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην πορτογαλική αγορά και η επιβάρυνση του τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας.

Νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 13,85% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 1.215 μονάδες βάσης. Η Πορτογαλία είναι ήδη στο στόχαστρο και έχει δρομολογηθεί να ακολουθήσει την ομηρεία της Ελλάδας.

Στον τραπεζικό κλάδο της γειτονικής Ιταλίας, η Fitch προλειαίνει μεθοδικά το έδαφος, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση πέντε ομίλων της χώρας. Στην ίδια ανάλυση του οίκου προβλέπεται σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας καθώς γίνεται λόγος για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.

Αυτά ενδεικτικά για όσους εθελοτυφλούν και βαυκαλίζονται με την ιδέα πως οι δανειστές μας θα περιορίσουν τον πειραματισμό και τον σχεδιασμό τους στα της Ελλάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v