Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέα υψηλά τριμήνου μέσω τραπεζών

Έκδηλη νευρικότητα στη σημερινή συνεδρίαση με τους αγοραστές να επιμένουν στο τραπεζικό κλάδο. Κέρδη για Alpha (+8,8%), Eurobank (+17%), Πειραιώς (+10%) και Εθνική (+4,2%), ΤΤ (11%). Πτώση για ΟΤΕ.

Έδειξαν ότι επιμένουν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο και μόνο, όμως το κυριότερο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έκδηλη νευρικότητα που συμπεριέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ και η σχετική αύξηση του τζίρου που προϊδεάζει για πιθανές διανομές τίτλων.

Σε αυτά τα δύο ας προστεθεί και η αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, με αξιοπρόσεκτο αριθμό πράξεων να γίνονται με σχετικό premium, ιδιαίτερα στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά και μετά τις 15.35 όταν και εκδηλώθηκε η δεύτερη αντίδραση της Αγοράς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η Αγορά ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και με την βοήθεια Τραπεζικών τίτλων και Coca-Cola (έφθασε μέχρι τα 15,34 ευρώ με κέρδη 4,35%), ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 810,92 μονάδες (+3,3%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 491,31 μονάδες (+7,19%).

Από εκεί και πέρα άρχισε η αργή, αλλά σταδιακή, διάβρωση των αρχικών κερδών, η Coca-Cola γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 778,09 μονάδες (-0,88%), σε αντίθεση με τον Τραπεζικό δείκτη που διατήρησε το θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Έτσι για να ολοκληρωθεί το σενάριο χρειάστηκαν και κάποιες “διακριτικές βοήθειες” από τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου ο Δείκτης να κλείσει υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και να κερδηθούν οι εντυπώσεις.

Σε αυτό “προσφέρθηκε” η μετοχή της Coca-Cola, η οποία στις 17.00 βρισκόταν στα 14,50 ευρώ (-1,36%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στα 14,92 ευρώ (+1,5%). Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα σημερινά ενδοσυνεδριακά υψηλά, τόσο στους δείκτες, όσο και στους επιμέρους γνωστούς τίτλους, υστερούν ακόμα σε σχέση με αυτά που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Έτσι σήμερα ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 810,92 μονάδες, όταν στις 1/2 είχε “δει” τις 830,7 μονάδες.

Ο Τραπεζικός σήμερα έφτασε μέχρι τις 491,31 όταν στις1/2 είχε φθάσει στις 540,75.
Ο FTSE σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τις 343,6, αλλά την πρώτη του μήνα είχε “δει” τις 360,66 μονάδες.

Υποδεέστερα τα σημερινά υψηλά, σε σχέση με αυτά της 1ης Φεβρουαρίου και για τους τίτλους των Alpha Bank (σήμερα τα 1,73 ευρώ, στις1/2 τα 1,83 ευρώ), Εθνικής (σήμερα τα 3,02 ευρώ, στις 1/2 τα 3,08 ευρώ), Eurobank (σήμερα τα 0,9250 ευρώ, στις 1/2 τα 1,1000 ευρώ), Πειραιώς (σήμερα τα 0,6500 ευρώ, στις 1/2 τα 0,8100 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτηρίου (σήμερα τα 0,8030 ευρώ, στις 1/2 τα 0,9200 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, έστω και με τις βοήθειες των δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης γύρισε κοντά στα επίπεδα τελευταίας συνεδρίασης Οκτωβρίου 2011 (υψηλότερο κλείσιμο στις 31/10 και στις 808,58 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δίνοντας νέα υψηλά τρισήμισυ μηνών έχει σαν αμέσως υψηλότερο κλείσιμο αυτό που είχε σημειωθεί στις 22/9 (515,01 μονάδες).

Στις 22/9 και στις 346,26 μονάδες, το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο και για τον FTSE.
Νέο υψηλό 5μηνου για την μετοχή της Alpha Bank, με το υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/9 (1,77 ευρώ), ενώ στο τρίτο 10ημερο του Σεπτέμβρη 2011 έχουν γυρίσει Εθνική (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 22/9 και στα 2,98 ευρώ), Eurobank (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 22/9 και στα 0,9600 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτήριο (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 28/9 και στα 0,8000 ευρώ).

Αντίθετα η μετοχή της Πειραιώς, υπολείπεται ακόμα από το κλείσιμο των 0,6790 ευρώ που σημειώθηκε στις 1/2/2012.

Δεν έχουν αλλάξει στάση οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που συνεχίζουν να απορούν με το μονοσήμαντο αγοραστικό ενδιαφέρον που συνεχίζει να εκδηλώνεται στον Τραπεζικό κλάδο και μάλιστα χωρίς τις βοήθειες των ξένων Αγορών και εφιστούν την προσοχή τονίζοντας ότι η βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζει να εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις και ως εκ τούτου συνιστούν κινήσεις με πολύ αυστηρά κριτήρια περικοπής ζημιών και διαχειριστική πειθαρχία.

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις και η άνοδος των Τραπεζικών μετοχών, το τελευταίο διάστημα, προεξοφλούν κατά κύριο λόγο το μοντέλο επανακεφαλαιοποιήσεων μέσα απ’ ένα σύμπλεγμα κοινών, προνομιούχων μετοχών και ομολογιακών σχημάτων, επισημαίνουν, όμως η παρατεταμένη άνοδος αυξάνει το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών.

Σε μακροπρόθεσμο όμως ορίζοντα, θα πρέπει να υπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην καθαρή θέση των Τραπεζών η αύξηση των προβληματικών δανείων και βέβαια οι καθόλου ασήμαντες επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,86%, από 4,90% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,72 φορές.

Η άνοδος στο Χ.Α. δεν φαίνεται να επηρεάζει τις “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις. “Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις Αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard. Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Blanchard ανέφερε ακόμα ότι το “κούρεμα” που θα δεχθούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα είναι πολύ μεγάλο.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται να εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διαχειριστεί μια πιθανή Ελληνική έκρηξη, αναφέρει σε άρθρο του στο Reuters ο αρθογράφος Hugo Dixon. Όπως επισημαίνει, το τελευταίο παιχνίδι μικροπολιτικής που παίζεται στην Αθήνα, πιθανότατα θα καταλήξει να γίνει ένα παραμύθι, “κάπως έτσι λύνονται συνήθως από μόνα τους τέτοια παιχνίδια”.

Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, οι Ελληνικές Τράπεζες θα καταρρεύσουν και η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα χρειαστεί να αποτρέψει έναν πανικό στο δικό της Τραπεζικό σύστημα. Η σκληρή γραμμή της Ευρώπης, με μπροστάρη τη Γερμανία, έχει χάσει την υπομονή της, εξαιτίας της ανικανότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις προθεσμίες και στις υποσχέσεις.

Στο 50% ανέβασε η Citi την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, μεταδίδει η WSJ. Ο Αμερικανικός όμιλος, που προηγουμένως εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι στο 25%-30%, αναθεωρεί προς τα πάνω το συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση με τίτλο "Global Economics View".

Ο οίκος εκτιμά πως η διάθεση των Ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν να προσφέρουν ενίσχυση στην Ελλάδα, παρότι η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος, έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι παρατεταμένη και ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη εάν οι διαπραγματεύσεις διάσωσης στην Ελλάδα καταρρεύσουν.

Ως ειδική και μοναδική περίπτωση εμφανίζεται η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η οποία δε βλέπει να υπάρχει άλλο PSI σε Χώρα της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα δεν έχει περιθώρια διαπραγματεύσεων και οι όποιες ελπίδες για χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχουν βάση, διαπιστώνει μελέτη της Societe Generale.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσο χαλαρώνει η λιτότητα, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απόκλιση από τους στόχους για το έλλειμμα και τόσο απομακρύνεται ο τελικός στόχος, της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδα που θεωρούνται από το ΔΝΤ ως βιώσιμα.

Όπως υπολογίζει η Societe Generale, εάν η Ελλάδα παρεκκλίνει από το στόχο του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από ό,τι αναμένεται, στην επόμενη δεκαετία, τότε το χρέος θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, του 150% του ΑΕΠ.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Societe Generale υπολογίζει ότι η Αθήνα θα χρειαζόταν πρόσθετα δάνεια διάσωσης της τάξης των 50 δισ. ευρώ από τους ξένους πιστωτές, πέραν του νέου πακέτου, που με βάση τα τελευταία δεδομένα, θα πρέπει να ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ και όχι στα 130 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Αρνητικά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, και μικρή υποχώρηση στο ξεκίνημα της Wall Street.

Δυσμενέστερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Γερμανικό Βιομηχανικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η Βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 2,9%, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν κατά μέσο όρο πολύ μικρότερη μείωση, κατά 0,3%.

“Η Fed παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής κρίσης ώστε να προστατέψει την Αμερικανική οικονομία”, επανέλαβε ο Ben Bernanke, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη στην Αγορά εργασίας. "Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα της μακροχρόνιας ανεργίας" πρόσθεσε ο κ. Bernanke, οι δηλώσεις του οποίου έφεραν πιέσεις στο Αμερικανικό νόμισμα και διαθέσεις ανόδους σε πετρέλαιο, χρυσό και ευρώ.

Με την δεδομένη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν θέσεις “υποστάθμισης” (“underweight”) στις μετοχές και να ευνοούν “επιλεγμένα εμπορεύματα” όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο για τον “πολιτικό κίνδυνό τους”, δήλωσε ο κ. Mohamed El-Erian, CEO και co-chief investment officer της, PIMCO, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Ελλάκτωρ, Jumbo και Folli Follie Group.

Η τελευταία εμφάνισε σχετικά επιθετικούς αγοραστές, μετά και τις δηλώσεις του CEO της Fosun International, σύμφωνα με τις οποίες σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται να ενισχυθούν, το 2012, τα κέρδη της Folli Follie Κίνας. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις η Κινεζική Αγορά αποφέρει το 15%-20% των κερδών του ομίλου.

Ο ορισμός της απογοήτευσης από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι έχει σταθερό και μεγάλο πωλητή.

Αν η μετοχή επαναχάσει το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ και πολύ περισσότερο την τεχνική στήριξη των 6,90 ευρώ, θα επιστρέψει στα πρόσφατα χαμηλά των 6,50 ευρώ.

Εδώ ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία 41 ερωτήματα της Κομισιόν αναφορικά με τις δύο συμβάσεις του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του μονοπωλίου για 10 χρόνια και την απόκτηση άδειας λειτουργίας VLTs καλούνται να απαντήσουν οι Ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Γενική Διεύθυνση /ανταγωνισμού της Ε.Ε ζητά να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, τους λόγους που δεν πραγματοποιήθηκαν διεθνείς διαγωνισμοί για τις δύο συμβάσεις, για την επέκταση του δικαιώματος πρώτης άρνησης στα νέα παιχνίδια που διαθέτει ο ΟΠΑΠ και για τον υπολογισμό του τιμήματος των δύο συμβάσεων.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που δεν ληφθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, τότε θα ξεκινήσει ερευνητική διαδικασία για το θέμα (!)

Τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-0,18%), ΟΠΑΠ (-2,47%) και ΟΤΕ (-1,07%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+17,06%), Alpha Bank (+8,86%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+11,11%) και Πειραιώς (+10%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Ελλάκτωρα, MPB, Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 88,5 εκατ. ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών (σε πολλά σημεία της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν περισσότεροι), επιβεβαιώνει την απόλυτη επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίζουν το Τραπεζικό ράλι μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Είμαστε πολύ κοντά στο “buy the rumor, sell the fact”, επισημαίνει με σιγουριά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για PSI+ και νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ήδη η κόπωση που αυξάνει την μεταβλητότητα στις Τραπεζικές μετοχές είναι εμφανής, ενώ θα εκλείψουν και οι προσδοκίες για κάτι θεαματικά καλύτερο.

Σε αυτή τη φάση οι πωλητές θα υπερισχύσουν των αγοραστών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία που επιμένουν ότι το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι δεν είχε “έξωθεν βοήθεια” (!)

Μετά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η επόμενη φάση θα είναι το μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο και εδώ παραμένει ζητούμενο για την Αγορά, οι τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι εν λόγω αυξήσεις, καθώς η αυξημένη προσφορά τίτλων θα λειτουργήσει εις βάρος των τιμών.

Σε περίπτωση του λιγότερου πιθανού σεναρίου, δηλαδή της συνέχισης της ανόδου, τότε δεν αποκλείεται μέρος των σημαντικότατων κερδών που προέρχονται από τον Τραπεζικό κλάδο, να διοχετευθούν στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο δείχνει “too good to be true”, τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Fortius Finance.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που βοήθησε στην περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών, καθαρά από εγχώριους κωδικούς.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς θετικότερη διάθεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υπερτίμηση 0,70%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14834, τιμή εκκαθάρισης 343,5) κινήθηκαν μεταξύ 328,25 και 346 μονάδων. Επιδεικτικά αδιάφορα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 61% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.468 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (674 δικαιώματα αγοράς και 794 δικαιώματα πώλησης).

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 50.855 συμβόλαια, σαφώς μειωμένα.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (19433), Alpha Bank (17727), ΟΤΕ (1051), Ταχ. Ταμιευτήριο (657), ΟΠΑΠ (832), Πειραιώς (5096), ΔΕΗ (734), Κύπρου (2275), Μυτιληναίο (730), MPB (559), MIG (358), ΓΕΚ (409), Intralot (129), Μέτκα (110), Coca-Cola (317), Ελλάκτωρα (138).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (12287519 τεμ.), MIG (4182761 τεμ.), Eurobank (10208573 τεμ.), MPB (4903687 τεμ.), Κύπρου (4125953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v