ΧΑ: Ετοιμαζόμαστε για την... μητέρα των μαχών

Με την "πλάτη στον τοίχο" η χώρα και το υπό κατάρρευση πολιτικό σκηνικό να καλείται να διαχειριστεί την κρισιμότερη μεταπολεμική κρίση το ΧΑ περιμένει με "κομμένη την ανάσα" τις πυρετώδεις διεργασίες.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η χώρα, επί ξυρού ακμής οι διεργασίες για το PSI Plus, περιθώριο τεσσάρων ημερών αφήνει η Τρόικα στην Αθήνα για να έχει ψηφιστεί η τελική συμφωνία.

Το αμφίθυμο κλίμα και η πλήρης σύγχυση αποτυπώνεται εύγλωττα σε όσα αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Παπανικολάου καθώς «…το νέο πακέτο μέτρων που προωθείται, βρίσκει κάθετα αντίθετη την κοινή γνώμη, με δημοσκόπηση της Public Ιssue που μεταδόθηκε χθες από τον Skai, να εμφανίζει για πρώτη φορά την πλειονότητα (54%) ως έχουσα αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αντίθεση στο Μνημόνιο βρίσκεται στο 91%». ΩΣΤΟΣΟ… «την ίδια στιγμή το 70% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, με μόλις 15% να θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα αν η χώρα γυρίσει σε εθνικό νόμισμα». Οπερ…;

Κατάσταση και εξελίξεις, πιθανά σενάρια που επιχειρείται να προεξοφληθούν (κυρίως) στο ΧΑ με την συμμετοχή των ξένων να έχει υποχωρήσει σε αντίθεση με τα μερίδια των εγχώριων παικτών (και αρκετών μικροεπενδυτών) .

Με τον Γενικό Δείκτη στις 802, τον FTSE 20 στις 340,9 μονάδες με τραπεζική ώθηση και διψήφια ποσοστά μεταβολής εχθές για Eurobank, Πειραιώς και ΤΤ. Σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα ένας αναγνώστης (ο Ιωάννης Δεληγιάννης στον Εκηβόλο της 6/2) θυμίζει, πως «τελικά χαμηλά με μειωμένη δραστηριοποίηση των ξένων είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ…»

Υπό κανονικές συνθήκες πράγματι αλλά προσώρας διατηρούμε μία μικρή επιφύλαξη λόγω της ιδιαιτερότητας των στιγμών, που διέρχεται η χώρα.

Στις τράπεζες, που είναι και ο άμεσα επηρεαζόμενος κλάδος, παίζουν πολλά σενάρια και ακούγονται περισσότερα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τελευταία γίνεται λόγος για συνεκτίμηση της τιμής (συμμετοχής στην α.μ.κ ) με βάση το μέσο όρο τριών μηνών σε επίπεδα έως 35% χαμηλότερα (της τρέχουσας) με τις διοικήσεις να παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα διάφορα σενάρια, εκτιμήσεις προσπαθούν να προεξοφλήσουν όσοι κάνουν παιχνίδι τις τελευταίες δύο- τρεις εβδομάδες στον κλάδο αλλά με καθοριστικότατη παράμετρο το αν και πως θα επιτευχθεί εν τέλει συμφωνία μεταξύ δανειστών- Ελλάδος. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ- σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις- θα έχει αποφασισθεί η μία ή η άλλη επιλογή, ο ένας ή ο άλλος δρόμος με το φοβικό πλαίσιο να γίνεται ασφυκτικότερο από ποτέ.

Κατά συνέπεια οι κινήσεις- εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες- καλό είναι να γίνονται με αντασφάλιση (λ.χ. αντίθετες θέσεις στα Παράγωγα) και να μην ξεπερνούν σε ορίζοντα την έκθεση μας πέραν της 10/2. Την Παρασκευή ο καθένας αναλαμβάνει το ρίσκο για την όποια απόφαση (της Κυριακής ) με ανάλογες συνέπειες από 13/2 και στη συνέχεια.

Το όλο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί προφανώς και δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστο και… ατάραχο τον οποιονδήποτε παίκτη, κυρίως εκείνον που κινείται βραχυπρόθεσμα στη λογική της προεξόφλησης. Αναλαμβάνοντας προφανώς το μέγιστο μερίδιο ευθύνης για τις όποιες κινήσεις του. Δημιουργείται όμως- και αυτό είναι εμφανές- ένα ασφυκτικό, πιεστικό περιβάλλον που εάν υποθέσουμε πως πράγματι την Κυριακή θα έχουμε την όποια απόφαση- στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα πρέπει να περιμένουμε… ακραίες καταστάσεις. Προφανώς ανάλογες των όσων θα έχουν συμφωνηθεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης-Τρόικας, δανειστών.

Κατά την εκτίμηση, μετά από τέσσερα γεμάτα χρόνια κρίσης και με την χώρα στη μέγκενη – και τυπικά- από τον Μάιο του 2010, είναι η πρώτη φορά που (και) το ΧΑ καλείται να διαχειριστεί μία ιστορικής σημασίας απόφαση (συμφωνία ή μη).

Το ποιος θα είναι παρών και ποιος όχι, και σε ποια πλευρά ο καθένας μας είναι ξεκάθαρα δική μας επιλογή. Αναμφίβολα όμως πρόκειται για το μεγαλύτερο- μέχρι τώρα- και προφανώς το πλέον ριψοκίνδυνο ποντάρισμα που καλούμαστε να συμμετάσχουμε ή όχι, να λάβουμε μέρος.

Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v