Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση προς τις 350 μονάδες για τον FT 20

Περνά οριακά τις 350 μονάδες ο FT 20, ενώ συνεχίζεται η διάχυση ενδιαφέροντος εκτός τραπεζών. Ευχάριστη έκπληξη από Τιταν. Αυξημένα τα πονταρίσματα προεξόφλησης στο ΧΑ. Ενισχύεται το ευρώ και οι μετοχές στην Ε.Ε.

Στον ρυθμό του «ελληνικού προβλήματος» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται, το ευρώ πιάνει τα 1,33 δολ και στο ΧΑ ο 20άρης περνά οριακά τις 350 μονάδες. Συνεχίζεται η διάχυση ρευστότητας, ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικά χαρτιά με ευχάριστη έκπληξη από τον Τιτάνα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζονται τα πονταρίσματα προεξόφλησης, στο Βερολίνο η δημοτικότητα της Μέρκελ πιάνει ρεκόρ στην «πλάτη» της Ελλάδος.

Ο καθείς το… βιολί του, σαν να λέμε, με την κοινή γνώμη στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να παραμένει επί της ουσίας ανενημέρωτη, σε πλήρη σύγχυση αλλά συνάμα αγόμενη-φερόμενη από τους τακτικισμούς των κάθε λογής πολιτικών αρχηγών, παραγόντων.

Όλα αυτά θα τα βρίσκουμε μπροστά μας για καιρό, ενώ όσον αφορά την συντηρητικοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης να προσεχθεί πως αυτή η μεταβολή της στάσης σχετίζεται τόσο με την προοπτική νέας ενίσχυσης προς τη χώρα μας αλλά και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Να δούμε ποια θα είναι η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης όταν στη δίνη χρέους θα έχει βυθιστεί για τα καλά η Ισπανία, η Ιταλία ή όταν η κρίση στη γαλλική οικονομία θα απειλεί άμεσα το εμπορικό ισοζύγιο των Γερμανών.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι στιγμές που βιώνουμε. Όλα αυτά επιχειρούν να τα συνεκτιμήσουν, προεξοφλήσουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στα ευρωχρηματιστήρια.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η γεννήτρια της τάσης που επηρεάζει ανάλογα τις υπόλοιπες αγορές. Νωρίτερα ο FTSE 20 αντέδρασε ως τις 351,80 μονάδες, ένδειξη που από τεχνικής πλευράς μας ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό. Κίνηση που επιτεύχθηκε με αρκετές συναλλαγές, πάνω από 25 εκατ. ευρώ στις 11.25 και με ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση συγκεκριμένων τίτλων.

Δεν θα σταθούμε για παράδειγμα τόσο στο ότι η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε αρχικά έως τα 3,06 ευρώ. Ούτε στην υπεραπόδοση της Euorbank έναντι της Alpha Bank. Αλλά στο +6,68% του Τιτάν με αυξημένες συναλλαγές καθώς διασπά επιθετικά τα 14,00 φτάνοντας έως τα 14,38 ευρώ.
 
Η μετοχή του Τιτάνα θεωρείται από αρκετούς, μεταξύ αυτών και από εμάς μετοχή σηματωρός , συνάμα προπομπός της τάσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επανειλημμένα είχαν τεθεί ως κρίσιμες περιοχές στα 12 ευρώ για στήριξη και στα 14 ευρώ για αντίσταση. Η σημερινή κίνηση του Τιτάνα μας ξαφνιάζει θετικά και περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Όμως δένει και η φορά του Μυτιληναίου πάνω από τα 3,00 ευρώ ενώ με αυξημένες συναλλαγές έπιασε νωρίτερα και τα 3,25 ευρώ. Με συγκριτικά καλές συναλλαγές υπεραποδίδουν Μοτορ Οιλ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο αλλά και Τρία Έψιλον, ΔΕΗ, Folli Follie, Ελλάκτωρ, «γυρίζει» ο ΟΠΑΠ, ενισχύεται η MIG και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρακτικά παρατηρούμε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διάχυση των συναλλαγών, ενδιαφέροντος και μετατόπιση του παιχνιδιού και σε μη τραπεζικούς τίτλους. Ο Τιτάνας αποτελεί για εμάς ένδειξη την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Ενδεχόμενη κίνηση του Μυτιληναίου πάνω από τα 3,40 ευρώ θα είναι ακόμα μια ένδειξη που θα ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Σχετική κινητικότητα σημειώνεται όμως και σε άλλες μετοχές-σηματωρούς στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στις ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή αλλά και σε Ιντραλότ, Αττικής.

Στις 11.30 ο FTSE 20 ενισχυόταν κατά 2,39% οριακά χαμηλότερα των 350 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης κατά 2,07% στην περιοχή των 818,85 με τις συναλλαγές στα 25,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις παρασκηνιακές διεργασίες και εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα να συνεκτιμηθούν η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως όμως η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ που νωρίτερα έφτασε ως τα 1,3288 δολάρια.

Ενδιαφέροντας όλα αυτά και εμείς συνεχίζουμε στον ρυθμό της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v