Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψύχραιμη αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 800 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο στη σκιά των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο. Κράτησε τη στήριξη η Εθνική. Ισχυρή πτώση για Εurobank, Alpha, Πειραιώς. ΑΝοδος για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Για αποτυχία κάνουν λόγο αρκετά ξένα ΜΜΕ και τα χρηματιστήρια “βούτηξαν” χαμηλότερα. Ψυχραιμότερο το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αρχική επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων, επανέρχεται υψηλότερα των 800 μονάδων. Κράτησε την στήριξη της η Εθνική, υπεραποδίδουν μη τραπεζικές δυνάμεις.

Το νέο παζάρι με την τρόικα και τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί τις επόμενες 15 ημέρες για να βρεθεί η χρυσή τομή τον σκόπελο των επικουρικών συντάξεων και να κλείσει η συμφωνία για το προμνημόνιο.  Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθεί το κενό. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο “πρωτοσέλιδο” θέμα του euro2day με τις αγορές να αποτιμούν αρνητικά τις εξελίξεις.

Οριακές μεταβολές στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πωλητές από την αρχή το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έως τις 333,70 μονάδες ο FTSE 20, οριακά κάτω από τις 800 ο Γενικός Δείκτης. Με κατ΄ αρχήν πίεση στις τράπεζες και ενδεικτικά την Εθνική Τράπεζα έως τα 2,83 ευρώ.

Αυτό γιατί η κατάσταση εκτιμάται και παρουσιάζεται ως αποτυχία από τα ξένα ΜΜΕ. Wall Street Journal, BBC, Die Welt ομιλούν σχεδόν ανοιχτά για αδιέξοδο, ενώ οι Financial Times πιο ψύχραιμοι κάνουν λόγο για τις “διαφορές στις επικουρικές συντάξεις, ως ένα από τα τελευταία εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδηθεί”.

Οι διεθνείς αγορές περίμεναν συμφωνία εχθές το βράδυ, το Greek Deal που θα έδινε άμεσα την τάση που τους βόλευε. Ε! τι να κάνουμε δεν έκατσε, ακριβώς όπως θα ήθελαν. Τι να κάνουμε…

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τελείωσε στις έξι το πρωί, ο Ευ. Βενιζέλος αναχωρεί για Βρυξέλλες και το Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για σήμερα μένει να δούμε τι θα διαχειριστεί.

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, που έστω και στο… και πέντε δεν ευοδώνονται οι σχεδιασμοί των ξένων ακριβώς όπως τους ήθελαν, καθώς η μία πλευρά επιμένει να εγείρει αντιρρήσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Περιθώριο 15ημερών, γιατί όχι… με τον απερχόμενο Γ. Παπανδρέου να συναινεί (δεν έχει να χάσει δα και τίποτε ίσως ο κυριότερος υπαίτιος για αρκετούς) και τον επερχόμενο Αντ. Σαμαρά να θέλει να κρατήσει στοιχειωδώς τα προσχήματα (ειδάλλως θα “καεί” πριν καν εκλεγεί). Κοντολογίς εάν είναι μέσα σε αυτό το διάστημα των 15 ημερών να προκύψει έστω ένα μικρό… βηματάκι γιατί όχι.

Επανερχόμεθα στα της συνεδρίασης εστιάζοντας σε πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις. Την αρχική διάθεση για πίεση των τιμών- τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες στηρίξεις- την προσπάθεια ορισμένων να αξιοποιήσουν το αμφίσημο κλίμα, την αβεβαιότητα και τον ρυθμό που δίνουν τα ξένα ΜΜΕ.
 
Τις αγορές, που ξεκίνησαν από τα χαμηλά λ.χ. από τα 2,83 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ( στον σχεδιασμό μας δεν έχει αλλάξει το παραμικρό), από τα 1,57 ευρώ στην Alpha Bank, από τα 0,558 στην Τράπεζα Πειραιώς. Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και MIG, CC 3E “έβαλαν πλάτη” και τα σημεία αναφοράς άντεξαν, Επανήλθε η Eurobank προς τα 1,00 ευρώ, ωθήθηκε ο Γενικός Δείτκης εκ νέου πάνω από τις 800 μονάδες και οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι και σε ορισμένα ακόμη χαρτιά.

Ψυχραιμία και πολύ προσεκτική παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων παραμέτρων του παιχνιδιού χρειάζεται προφανώς ακόμη και εάν οι ξένοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την “τελική λύση” .

Τουλάχιστον μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δεν “καίγεται” παντελώς ο Αντ. Σαμαράς ( ο οποίος μπορεί να λέει πως θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για τους Έλληνες, που έχουν ματώσει…) και οι δανειστές φαίνεται να δίνουν μία παρατασούλα 15 ημερών.

Όπως και εάν κρίνει ο καθένας όλο αυτό το σκηνικό το θέμα είναι η κατάληξη, η “τελική συμφωνία” και τι πιθανότητες μπορεί να έχει η ευόδωση της ή όχι.

Ας συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στα μεσαία, καθώς οι αγοραστές επιμένουν στα Ελληνικά Χρηματιστήρια, τα Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζουν με ένα 12άρι στα 0,883 ευρώ, οι ΓΕΚ Τέρνα-Ενεργειακή κρατούν την τάση, σε ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ γίνεται το σχετικό “παιχνίδι” .

Και όλα αυτά με συναλλαγές 14,8 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.10) από τα οποία 4,5 μόνο στην Εθνική. Να προσεχθεί ο υψηλός τζίρος, κινητικότητα κυρίως σε ΔΕΗ και ΟΤΕ και ο περιορισμός των αρχικών μεγαλύτερων απωλειών στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v