Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει τα απόνερα από το Μαξίμου

Οι αγορές αναμένουν τα νεώτερα από το... "Greek Deal" για να σταθμίσουν τη στάση τους. Με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετούνται οι επενδυτές. Στον τραπεζικό κλάδο τα βλέμματα. Αρνητικό το ξεκίνημα.

Στο παρά… μισό πλέον (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αγορές να περιμένουν τα νεότερα από το Greek Deal (όπως χαρακτηριστικά το ανέφεραν εχθές τα αμερικάνικα ΜΜΕ).

Στη Wall πάντως η συνεδρίαση σε μεγάλο βαθμό κινήθηκε στον ρυθμό προεξόφλησης ακριβώς αυτής της λογικής με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να ΄΄σκαρφαλώνουν΄΄ λίγο ψηλότερα και ο S&P 500 να κλείνει στις 1.349 μονάδες.

Στην Αθήνα οι ομολογουμένως δραματικές στιγμές περνούν μέσα από την ένταση των Μέσων, το μούδιασμα της κοινωνίας αλλά συνάμα την στωική αναμονή του χρηματιστηρίου.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι προεργασίες έχουν γίνει μεθοδικά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες με αφορμή την επιλεκτική ενημέρωση των τραπεζιτών από την ΤτΕ για τα στοιχεία των ελέγχων της Black Rock.

Δεν θα επαναλάβουμε την ξεκάθαρη εκτίμηση μας, πως δηλαδή κάτι τέτοιο συνιστά ένδειξη επιλεκτικής ενημέρωσης/χρήση εσωτερικής πληροφόρησης (*) αλλά στην εν εξελίξει αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, που έχει ωθήσει τον FTSE 20 στην περιοχή των 350 μονάδων.

Με κλείσιμο στις 341,67 και ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 355 μονάδες ο 20άρης ετοιμάζεται για την δημιουργία ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος σχηματισμού (που “βλέπει” προς τις 400 μονάδες) με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (κυρίως) για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Πέμπτη σήμερα και λογικά οι θέσεις, που αποκτήθηκαν εχθές θα έχουν ορίζοντα την αυριανή συνεδρίαση, ενώ για τις 13/2 πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώθηκε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 3,13 (έναντι της προηγούμενης των 3,09 ευρώ) επίπεδα όπου βγήκαν πωλήσεις με αφορμή και διαρροές, φήμες που κυκλοφόρησαν προς το μέσον της συνεδρίασης.

Κρατάμε ωστόσο την τελική τιμή της ΕΤΕ καθώς η μετοχή παραμένει πάνω από τα 2,35 ευρώ (σχετικό διάγραμμα της Εθνικής στον χθεσινό Εκηβόλο), την μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών, βεβαίως τα 14,10 ευρώ του Τιτάν, το παιχνίδι που γίνεται στον ΟΠΑΠ ( να υποθέσουμε λόγω ιδιωτικοποίησης ?), το "γύρισμα" της Τράπεζας Πειραιώς που ως επόμενο στόχο θέτει τα 0,80-0,85 ευρώ, την τεχνικότητα της Marfin Popular Bank, την προσπάθεια που καταβάλλεται στον Μυτιληναίο και ακόμη μερικές χρήσιμες ενδείξεις.

Ο χθεσινός τζίρος (112,2 εκατ. ευρώ) επικεντρώθηκε και πάλι σε 2-3 χαρτιά αλλά αναφοράς χρήζει η συγκριτικά υψηλή συναλλακτικότητα στη μετοχή του ΤΤ, το σχεδόν ένα εκατομμύριο κομμάτια στην ΔΕΗ (άραγε το….Silchester αγοράζει και πάνω από το 15% της μετοχικής θέσης του και για ποιόν?).

Ενώ από τα μεσαία θα σταθούμε στα 587.302 τμχ στη μετοχή των ΕΧΑΕ (προφανώς δεν αγοράζουμε εμείς το…πόπολο, μόνο), τις υψηλές συναλλαγές στα Σωληνουργεία Κορίνθου, σε ΓΕΚ Τέρνα (μετά από καιρό επανακάμπτει πάνω από το 1,00 ευρώ), την τεχνικότητα της Σιδενόρ, στο μάζεμα της ΕΥΔΑΠ και ορισμένα ακόμη που κέντρισαν την προσοχή φίλων-παικτών (και) στην χθεσινή συνεδρίαση.

Για να δούμε για τον FTSE 20 το εύρος 338-355 μονάδων, πως μπορεί να λειτουργήσει σήμερα, εάν η Εθνική μπορεί να έχει ως νέα βάση τα 2,88 (από την προηγούμενη των 2,70-2,75 ευρώ) κανά-δυό λεπτομέρειες ακόμη και εδώ είμαστε.

(*) ΑΛΗΘΕΙΑ το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, οι λεγόμενοι (και) απαξιωτικά μικροεπενδυτές πότε θα λάβουμε επίσημη γνώση των αποτελεσμάτων ελέγχων της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες. Κοντεύουμε να κλείσουμε μήνα, πια… νισάφι!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v