Πολύ “σκληρές για να πεθάνουν” οι 830 μονάδες

Απέτυχε η νέα προσπάθεια “άλωσης” του ακατάβλητου οχυρού των 830 μονάδων από το ΓΔ, παρά τα σημερινά κέρδη. Διακρίθηκαν ΔΕΗ (+7,07%), Εurobank (+4,54%) και Folli (3%). Απώλειες για Alpha, Πειραιώς, Κύπρου.

Μετά τις 1/2, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 830,7 μονάδες, σήμερα επιχειρήθηκε η δεύτερη προσπάθεια “άλωσης” του δυσκολοκατάβλητου οχυρού, με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει μέχρι τις 830,97 μονάδες (+3,59%), όμως η αδυναμία ανοδικής διάτρησης έφερε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στους Τραπεζικούς τίτλους.

Τεχνικά, αυτή η δεύτερη αδυναμία προσπέλασης του εν λόγω ορίου, δεν αποκλείεται να φέρει ένα “υγιές” “pullback” μέχρι τις 750 – 740 μονάδες, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσουν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε, ως συνήθως, με αγοραστικό ενδιαφέρον στον Τραπεζικό κλάδο και σημαντικότατες βοήθειες από τον τίτλο της Coca-Cola.

Έτσι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στις 511,56 μονάδες (+4,82%), η μετοχή της Alpha Bank στα 1,81 ευρώ (+5,23%), της Εθνικής στα 3,13 ευρώ (+5,74%), της Eurobank στα 1,06 ευρώ (+11,93%), της Πειραιώς στα 0,6750 ευρώ (+4%), του Ταχ. Ταμιευτηρίου στα 0,8700 ευρώ (+8,75%) και της Coca-Cola στα 15,65 ευρώ (+4,89%).

Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν σταδιακές κινήσεις (όχι επιθετικές) καταγραφής σημαντικών κερδών, με τις Eurobank, Ταχ. Ταμιευτήριο και Εθνική να δείχνουν αμυντικότερες διαθέσεις, αλλά και σχετική μεταφορά του ενδιαφέροντος σε Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικούς, τίτλους, όπως οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Επίσης αξιοπρόσεκτη κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Παρνασσός, Ελαστρον, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βωβός, Profile, Lamda Development, Pasal, Ιντρακόμ κ.λ.π.

Σε καμία απολύτως πρόβλεψη δεν προχωρούν οι επαγγελματίες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι τα πάντα δείχνουν αυτή την στιγμή ανοιχτά, ενώ υπό κατάρρευση δείχνει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία γκάλοπ.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση από την Βουλή και την έναρξη της προσφοράς για την ανταλλαγή των ομολόγων, καθιστούν οριακή πλέον οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση βάζοντας ενδεχομένως ένα χαρακτήρα τελεσίγραφου στην σημερινή ημέρα αφού ο βαθμός αβεβαιότητας θα αύξανε απρόβλεπτα σε κάθε άλλη περίπτωση αναβολής.

Από την άλλη δεν πρέπει να μην υπολογίζεται (τουλάχιστον από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) η περίπτωση “ατυχήματος”, αν ληφθεί υπ΄ όψιν η έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και μέσα στις βουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και η μηδενική ανοχή των κοινωνικών ομάδων στα νέα μέτρα.

Σε αυτό το τελευταίο συνάδουν και τα σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για το 2010, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 27,7% των Ελλήνων πολιτών.

Από την άλλη αυτό που δείχνει να οριστικοποιείται είναι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών, καθώς προβλέπεται ότι θα γίνει με κοινές μετοχές οι οποίες θα έχουν αναστολή δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το πρωϊ επαφές με Έλληνες τραπεζίτες για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου και το PSI.

Εν τω μεταξύ, νέα ζημιά για τις Τράπεζες, που θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 5,5 με 6 δισ. ευρώ, το συνολικό “λογαριασμό” από το PSI, προκύπτει από την απαίτηση της Τρόικας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους και τα δάνεια, τα οποία έχουν χορηγήσει στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, πλην ΟΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτές εξελίξεις δείχνουν σαφώς λιγότερο ευνοϊκές από τα αρχικά σενάρια που πυροδότησαν το ανεπανάληπτο σε ένταση και ταχύτητα Τραπεζικό ράλι.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχθεί να συμβάλει στη μείωση του χρέους της Ελλάδας και να διευκολύνει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας για τη Χώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το “κούρεμα” των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών (PSI).

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Rehn, Amadeu Altafaj, δήλωσε πως η Κομισιόν αναμένει μια "επιτυχή" έκβαση από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Δήλωσε δε ότι το Eurogroup θα συγκληθεί αφού υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Μέχρι τρεις μέρες περιθώριο έχει η Ελλάδα προτού οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ''άτακτη χρεοκοπία'', εκτιμά ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. “Πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ (που λήγει στις 20 Μαρτίου)'', τόνισε ο Mayer σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
 
“Αν δεν έχουν τα λεφτά την ημέρα της λήξης,'' συμπλήρωσε, ''τότε θα χρεοκοπήσουν πραγματικά''.

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, η οποία λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τους δείκτες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συμπεραίνει ότι ακόμη και μετά την εφαρμογή του PSI+, το “σπιράλ θανάτου” της οικονομίας στη Χώρα δεν ανατρέπεται.

Η Goldman επικαλείται τρεις δείκτες, τους οποίους και αναφέρει ως εξαιρετικής σημασίας για τη διάγνωση των προοπτικών μίας οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, στο δείκτη Διαφθοράς, στη θέση 88 παγκοσμίως στο δείκτη της ανοιχτής Αγοράς, και στη θέση 90 παγκοσμίως στο δείκτη ανταγωνιστικότητας.

“Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι σε απογοητευτικά επίπεδα σ' αυτούς τους δείκτες, οι οποίοι αν προστεθούν στα προβλήματα του υψηλού κόστους έναρξης επιχείρησης και αυξημένης γραφειοκρατίας, τότε οι προοπτικές της γίνονται ακόμη πιο ζοφερές, ακόμη και αν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους”, τονίζει ο οίκος.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και αυτό ίσως να μην είναι ιδιαίτερα θετικό σε μία συνεδρίαση μερικής κατοχύρωσης κερδών, όμως από την άλλη η σχετική κινητικότητα εκτός Τραπεζικού κλάδου, έδωσε την δυνατότητα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να πλησιάσει το 2 προς 1.

Αυτό μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα, αν η διαφαινόμενη κατοχύρωση κερδών σε Τραπεζικούς τίτλους, συνδυαστεί με μετατόπιση του ενδιαφέροντος και η σημερινή κινητικότητα δεν αποδειχθεί ακόμα μία “bull trap” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπως οι “δραστηριοποιούμενες δυνάμεις” δεν φημίζονται ούτε για την σταθερότητα διαθέσεων και απόψεων, ούτε για την ιδιαίτερα ισχυρή τους ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές πρώτες ενδείξεις κρίνονται καλοδεχούμενες, ιδιαίτερα αν επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια.

Θετική εικόνα με αλλαγές προσήμων και ελεγχόμενα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, επιφυλακτικά θετικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, ενώ σε υψηλά οκτώ εβδομάδων παραμένει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Να σημειωθεί ότι την μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από τον Ιανουάριο του 2009.

Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν σαφώς μικρότερη μείωση κατά 1%.

Η PIMCO, είναι “underweight” σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο Myles Bradshaw, αντιπροέδρος του fund στο Λονδίνο. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, o Βradshaw ανέφερε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι "η Πορτογαλία έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, δηλαδή μη βιώσιμο χρέος". "Η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να προσαρμοστούν, ωστόσο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μετάστασης από την κρίση χρέους" πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, έξι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (-0,28%, παρά την προσπάθεια έδωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), Alpha Bank (-4,07%), MPB (-1,04%), MIG (-1,5%), Κύπρου (-2,2%) και Πειραιώς (-7,55%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+7,07%) και Βιοχάλκο (+5,5%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Τιτάν και Eurobank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 809,12 μονάδες με κέρδη 0,86%, ενώ ο σαφώς ενισχυμένος τζίρος ξεπέρασε τα 112 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 21,74%.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η S&P ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κατηγορία "selective default", μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η νέα αξιολόγηση που θα λάβει η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αν το χρέος έχει μειωθεί μετά το PSI σε βιώσιμα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση θα κινείται σε χαμηλό επίπεδο, ανέφερε ο αναλυτής της S&P Frank Gill σε τηλεδιάσκεψη με πελάτες.

Ο ίδιος τόνισε ότι μια μείωση του χρέους κατά 70% δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ελάφρυνση για την Κυβέρνηση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να αλλάξει σελίδα, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Τα δύο τελευταία χρόνια εκδηλώθηκε ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας εναντίον της εγχώριας Αγοράς για κάποιους δικαιολογημένα για ορισμένους άλλους με πολλά στοιχεία υπερβολής. Η αξιολόγηση των σημερινών στοιχείων (υπό προϋποθέσεις) μπορούν να δώσουν νέα δεδομένα ακόμη και στους πιο δύσπιστους επενδυτές.

Η υλοποίηση του PSI+ και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόικα είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν το νέο περιβάλλον για όλους μας και το Χ.Α. μπορεί να έχει οφέλη από το κλείσιμο των δύο καυτών ζητημάτων.

Ωστόσο το αξιοπερίεργο της χρηματιστηριακής υπόθεσης είναι ότι το ράλι ανόδου γίνεται χάρη στις Τράπεζες που σηκώνουν το βάρος του χρέους εξαιτίας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Οι επενδυτές που αμφιβάλουν για τις δυνατότητες της Αγοράς χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τη μικρή συμμετοχή των υπολοίπων κλάδων και των μετοχών στο ράλι ανόδου. Το επιχείρημα αυτό έχει περιεχόμενο και η αλλαγή σελίδας μπορεί να είναι προ των πυλών διότι είναι προφανές ότι ο Τραπεζικός κλάδος πρωταγωνίστησε στην πτώση και δικαιολογημένα θα έχει ρόλο στην άνοδο.

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ενδείξεις ολοκλήρωσης του πρώτου ανοδικού κύματος στον Τραπεζικό κλάδο και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το ενδιαφέρον θα διαχυθεί και στο υπόλοιπο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, ή θα μείνει επικεντρωμένο σε Τραπεζικούς τίτλους με σκοπό τις επανατοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτή την περίπτωση όλα τα σενάρια δείχνουν ανοιχτά και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες θεωρητικά “υγιέστερες” εισηγμένες.

Από την άλλη, το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι, φαίνεται να ευνοεί τις επικείμενες γιγαντιαίες αυξήσεις κεφαλαίου, όμως η εν εξελίξει αντίδραση της Αγοράς για να έχει πειστικότερο χαρακτήρα θα πρέπει να αναδείξει περισσότερους θετικούς πρωταγωνιστές.

“Ασφαλείς” απαντήσεις δεν μπορούν να δωθούν, δεδομένης και της πολιτικής ρευστότητας και είναι θέμα καθαρά προσωπικών εκτιμήσεων και βαθμού αισιοδοξίας που διέπει τον κάθε επενδυτή ξεχωριστά, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που διατήρησε τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθαρά από εγχώριους κωδικούς που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στα Σ.Μ.Ε. Εθνικής και Alpha Bank

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με λιγότερο θετική διάθεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,25%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14110, τιμή εκκαθάρισης 341) κινήθηκαν μεταξύ 339 και 357 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 εκτοξεύτηκε στο 68%, με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, στα 2352 δικαιώματα (1421 δικαιώματα αγοράς και 931 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (27222), Alpha Bank (19518), ΟΤΕ (1133), Ταχ. Ταμιευτήριο (1149), ΟΠΑΠ (827), Πειραιώς (5978), ΔΕΗ (1798), Κύπρου (3913), Μυτιληναίο (671), MPB (688), MIG (792), ΓΕΚ (850), Intralot (594), Coca-Cola (161), Ελλάκτωρα (150), Τιτάνα (103), Αγροτική (120), ΕΧΑΕ (140).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το μόνο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (1000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (12297819 τεμ.), MIG (4182761 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4903687 τεμ.), Κύπρου (4125953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v