ΧΑ: Μικροί, μεγάλοι (πλην τραπεζών) εν δράσει

Κέρδη στη Σοφοκλέους παρά τη νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων. Ανοδος για ΔΕΗ (6,6%), ΟΤΕ (6%), Μυτιληναίο (6,2%), ΟΠΑΠ (4,52%). "Παιχνίδι" στις τράπεζες. Πτώση για Alpha (3,03%), Πειραιώς (4,83%).

Η χθεσινή μεταβλητότητα και οι ενδείξεις κόπωσης στον Τραπεζικό κλάδο, έδωσαν σήμερα την θέση τους σε επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που είχε σαν τελικό αποτέλεσμα μόνο ο τίτλος της MIG να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Όμως ακόμα και σε μία διορθωτική, για τις Τραπεζικές μετοχές, συνεδρίαση, ο κλάδος έδωσε σημαντικότατα ημερήσια κέρδη για αυτούς που είχαν το “σθένος” (ή την άγνοια κινδύνου) να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Για να υπολογιστεί το μέγεθος των πιθανών “intraday” κερδών, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 443,69 μονάδες (-7,77%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 1,4400 ευρώ (-12,73%), της Εθνικής μέχρι τα 2,7400 ευρώ (-7,74%), της Eurobank μέχρι τα 0,8810 ευρώ (-11,01%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5310 ευρώ (-11,5%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,7310 ευρώ (-10,31%).

Σε υποβάθμιση της τιμής στόχου έξι Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η HSBC, ενώ υποβάθμισε και τις συστάσεις για δύο από αυτές.

Συγκεκριμένα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2 από τα 3,9 ευρώ, για τη Eurobank στα 0,80 από 3,2, για την Κύπρου στα 1,1 από 3,3, για την Πειραιώς στα 0,4 από 1,5 ευρώ, για την Marfin στα 0,35 από το 1,15 ευρώ, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 0,6 από 3,4 ευρώ και για την Εθνική στα 3,5 ευρώ.

Οι συστάσεις υποβαθμίστηκαν από “neutral” σε “underweight” για το Ταχ. Ταμιευτήριο και την MPB, ενώ παραμένουν “overweight” για Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank και “underweight” για Πειραιώς.

Σύμφωνα με την HSBC το 2012 θα είναι ένα ακόμη έτος σημαντικών πιέσεων για τον Τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα εκτιμά σύμφωνα με συγκεκριμένα “stress tests” που διενήργησε ότι ο κλάδος θα χρειαστεί περίπου 18 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων από την εφαρμογή του PSI και επιπλέον 7 δισ. ευρώ από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μόνο για το 2012 (ο κ. Βενιζέλος έχει αναφερθεί σε συνολικά 40 δισ).

Καθίσταται σαφές πως αν οι βασικοί μέτοχοι σε όλες τις Τράπεζες δεν αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν κεφαλαιακά τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα που συμμετέχουν, θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση των εγχώριων Τραπεζών, εκτός και αν οι πρώτοι περιμένουν σε δεύτερη φάση να επαναγοράσουν από το Κράτος τις μετοχές που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι και πλειοψηφικά πακέτα.

Εν τω μεταξύ και όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις - εκτιμήσεις στο PSI+, η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και επομένως η αύξηση της ζημιάς σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τις Τράπεζες μειώνει την προδιάθεση συμμετοχής, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 60%.

Αν επιτευχθεί υψηλή συμμετοχή θα ακολουθήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, διαφορετικά θα χρειασθεί ενδιάμεσα και η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) ώστε το ποσοστό συμμετοχής να πλησιάσει το 100%.

Μένοντας στον Τραπεζικό χώρο και την τεχνική εικόνα, η μετοχή της Alpha Bank έφυγε χαμηλότερα από το πρώτο “υγιές” “pull back” που έδειχνε σαν πρώτη στήριξη τα 1,64 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα η αμέσως επόμενη στήριξη ορίζεται από την ζώνη 1,40 - 1,30 ευρώ.

Περιθώρια “υγιούς” υποχώρησης μέχρι τα 2,85 ευρώ έχει ο τίτλος της Εθνικής, ενώ η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 2,60 – 2,55 ευρώ.

Πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν στα 0,90 ευρώ, για την μετοχή της Eurobank. Καθοδική διάτρηση θα ανεβάσει στροφές στην τάση και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη αντίσταση στα 0,78 ευρώ.

Περιθώρια υποχώρησης, χωρίς τεχνικές ανησυχίες, μέχρι τις 430 μονάδες έχει ο Τραπεζικός δείκτης. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 370 – 360.

Επίσης, το επίπεδο κλειδί για τη πορεία του δείκτη FTSE είναι η περιοχή των 312 με 300 μονάδων. Η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο προς το σημείο στήριξης των 280 μονάδων “χαλώντας” το υπάρχουν θετικό διαγραμματικό τοπίο. Αντιθέτως η διακράτησή της θα ωθήσει εκ νέου τον εν λόγω δείκτη προς τη ζώνη των 342 με 350 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το “ιδεατό” σενάριο (αν αυτό έχει συνέχεια) και το οποίο αναφερόταν σε κατοχύρωση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων Τραπεζικών κερδών, με ταυτόχρονη ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών, όχι μόνο στον 20αρη, αλλά και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι στα “δύσκολα” της ημέρας, ΔΕΗ, ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο ΟΠΑΠ, “έβαλαν πλάτη” στον Δείκτη, σημαντική κινητικότητα από Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και αξιοπρόσεκτες διαθέσεις σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ, όπου μεταξύ άλλων διακρίθηκαν και οι Ιντρακόμ, Ιντρακάτ, ΕΤΕΜ, Creta Farm, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Υγεία, Σωλ. Κορίνθου, Fourlis κ.λ.π.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναθεωρείται προς τα κάτω με νέο στόχο την άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Ωστόσο, παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διευρύνεται περιλαμβανομένων μεριδίων σε Δημόσιες Επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ύφεση της τάξης του 4-5% το 2012 και επαναφορά στην ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2013. Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν Εγνατία Οδός, Λιμάνια και Αεροδρόμια.

Πάντως σύμφωνα με τα “πακέτα” του Δημοσίου που πέρασαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οι περιπτώσεις των Νερών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μάλλον σαν μετοχοποιήσεις μοιάζουν.

Παρά ταύτα, έστω και αν η Αγορά έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τις διαθέσεις της Κυβέρνησης, ΕΥΔΑΠ (+13,23%) και ΕΥΑΘ (+10,95%), “πήραν φωτιά”, ενώ για την πρώτη η Alpha Finance έβγαλε έκθεση με τιμή – στόχο τα 5,50 ευρώ.

Επιλεκτικές κινήσεις συστήνουν οι επαγγελματίες του χώρου, καλωσορίζοντας την σημερινή διεύρυνση του ενδιαφέροντος και μάλιστα με τζίρο που ξεπέρασε τα 106 εκατ. όμως δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι τα νέα μέτρα θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα ύφεση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μη εξωστρεφείς εισηγμένες.

Στην περίπτωση του Χ.Α. και στην εξελίξει ανοδική προσπάθεια, αρμόζει το χρηματιστηριακό ρητό ότι “οι Αγορές ανεβαίνουν με τον φόβο και πέφτουν με την αισιοδοξία” (!)

Δηλαδή όσο υπάρχει επιφυλακτικότητα και λίγοι πιστεύουν στην άνοδο, η Αγορά μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες αποτιμήσεις. Όταν περισσεύει η αισιοδοξία, οι τιμές ετοιμάζονται για σημαντική διόρθωση.

Από την άλλη (και για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των συντηρητικών), στο 20,9% εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα, από 18,2% τον Οκτώβριο του 2011 και 13,9% τον Νοέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβριο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.901.269 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.029.587 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.423.657 άτομα.

Αμετάβλητα όπως αναμενόταν διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 325 δισ. στερλίνες. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι πρότινος περιοριζόταν στα 275 δισ. στερλίνες. Η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επίσης, διατήρησε όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης Mario Draghi έδωσε μια λίγο πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Περιφέρειας, ενώ αρνήθηκε να “δείξει τα χαρτιά” του για το πώς θα συνεισφέρει στο νέο “πακέτο” διάσωσης της Ελλάδας.

Επιφυλακτικά ανοδικά τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με αλλαγές προσήμων ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως προαναφέρθηκε, από το Τραπεζικό ταμπλώ μόνο ο τίτλος της MIG διασώθηκε με θετικό πρόσημο (+1,94%), ενώ τις μεγαλύτερες τελικές απώλειες σημείωσαν οι Πειραιώς (-4,83%) και Alpha Bank (-3,03%). Από τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της Folli Follie Group (-3,03%).

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Motor Oil (+7,03%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6% οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίος και του 4% οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι μη Τραπεζικοί τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 31 μονάδων (αλλάζοντας 8 φορές πρόσημο), με χαμηλό ημέρας τις 797,89 (10.34) και υψηλό τις 828,01 (11.44) και έκλεισε τελικά στις 823,96 μονάδες με κέρδη 1,83%.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 25,34%. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αποτελεί μια κατά αρχάς θετική ένδειξη, αφού δίνει μεγαλύτερη ορατότητα στον ορίζοντα γεγονότων που ακολουθούν μετά την προώθηση της ψήφισης της δανειακής σύμβασης στην Βουλή, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο το ράλι τιμών που έχει προηγηθεί (τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο) έχει σε σημαντικό βαθμό τιμολογήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξέλιξης περιορίζοντας το ανοδικό περιθώριο που ενδεχομένως δικαιολογεί το συγκεκριμένο νέο.

Επίσης το περιεχόμενο των ειδήσεων κινείται λίγο πολύ στα όρια του αναμενόμενου χωρίς να έχει το στοιχείο της έκπληξης που θα δικαιολογούσε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στάσης προς την θετική πλευρά. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει πραγματοποιήσει διπλή κορυφή με υψηλούς όγκους στην περιοχή των 830 μονάδων (1 Φεβ: 168 εκατ. ευρώ, 8 Φεβ: 112 εκατ. ευρώ) γεγονός το οποίο παραπέμπει σε σχηματισμό τοπικής κορυφής.

Η πιθανότητα η Αγορά να μπει σε νέα φάση συσσώρευσης μετά την αδυναμία διάσπασης της εν λόγω περιοχής είναι πλέον αρκετά αυξημένη, κατά την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Στο ρυθμό της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου, με το ανοδικό momentum των τελευταίων 4 εβδομάδων να διατηρείται σε μεγάλο βαθμό.

Μετά τη συμφωνία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το PSI που έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει με τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, οι ελπίδες για συμμετοχή της ΕΚΤ στο “κούρεμα” έστω και στις τιμές κτήσεως είναι αυξημένες.
 
Το Χ.Α. αντέδρασε ψύχραιμα στο σκηνικό αδιεξόδου που απειλήθηκε. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι στις 620 μονάδες των αρχών Ιανουαρίου να είχαν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά ενδεχόμενα. Ένα από αυτά τα ενδεχόμενα ίσως να ήταν και η Κρατικοποίηση των Τραπεζών κάτι που φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν τουλάχιστον ως προς το management.

Η ανακεφαλαιοποίησή τους (τουλάχιστον 20 δισ ευρώ με τα νέα δεδομένα) θα γίνει τελικά με ένα συνδυασμό εργαλείων όσον αφορά στη συμμετοχή του Κράτους. Η επαναγορά των μετοχών οποιασδήποτε μορφής αναμένεται να γίνει σε 3-5 χρόνια, διάστημα λογικό αλλά που προϋποθέτει πολιτική λιτότητας από τις Τράπεζες αν δεν έχουν καταφέρει να βγουν στις διεθνείς Αγορές ως τότε για άντληση κεφαλαίων.
 
Καινούριος παράγοντας που αυξάνει το ενδιαφέρον στον κλάδο είναι το “κούρεμα” στα δάνεια που έλαβε το Δημόσιο και κυρίως οι ΔΕΚΟ από τις Ελληνικές Τράπεζες. Τέσσερις από αυτές φέρονται να έχουν σημαντική έκθεση σε αυτά τα δάνεια κάτι που αναμένεται να αυξήσει τις αναμενόμενες κεφαλαιακές ανάγκες τους, μιας και το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση της Blackrock.
 
Τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει αλλάξει πολύ από την προηγούμενη εβδομάδα. Διατήρηση πάνω από τις 800 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 850 μονάδες και νέα υψηλά τετραμήνου, ενώ όσο διατηρείται πάνω από τις 720 μονάδες παραμένει σε ισχύ το ανοδικό ράλι. Κάθε μια συνεδρίαση έχει το δικό της ενδιαφέρον από εδώ και πέρα καθώς μέχρι την πληρωμή των ομολόγων στις 20 Μαρτίου κάθε μέρα θα είναι κρίσιμη.

Η αποφυγή της πτώχευσης, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να παίξει θετικό ρόλο και στις τιμές με ελπίδες να υπάρχουν ακόμα και για μετατροπή του ράλι σε μακροπρόθεσμο, αν και έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε αυξημένη τη μεταβλητότητα.

Η παρουσία ξένων επενδυτών στο Χ.Α. θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του momentum. Τον Ιανουάριο πάντως βρέθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (μείωση της συμμετοχής κατά 1,2% υπέρ των εγχώριων επενδυτών) και φαίνεται ότι τα ξένα funds θα επιστρέψουν μαζικά μόνο εάν πειστούν ότι το Ελληνικό ζήτημα βαίνει προς τη λύση του.

Ενεργοποίηση των ξένων θεσμικών θα σημάνει και σημαντική αύξηση στους τζίρους μη Τραπεζικών τίτλων, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με λιγότερο θετική διάθεση, με αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 0,70%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14110, όλα για την σειρά Μαρτίου, τιμή εκκαθάρισης 341), κινήθηκαν μεταξύ 331,5 και 351 μονάδων, ενώ οι ανοιχτές θέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1386 συμβόλαια στα 30147 συμβόλαια. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανέβηκε και σήμερα στο 75%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2266 δικαιώματα (1445 δικαιώματα αγοράς και 821 δικαιώματα πώλησης).

Ο όγκος για τα μετοχικά Σ.Μ.Ε. στα 34458 συμβόλαια. Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (25000 Alpha Bank, 8700 MPB, 16200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (34458), Alpha Bank (31314), ΟΤΕ (1668), Ταχ. Ταμιευτήριο (576), ΟΠΑΠ (1121), Πειραιώς (5334), ΔΕΗ (2318), Κύπρου (3855), Μυτιληναίο (1490), MPB (395), MIG (2088), ΓΕΚ (998), Intralot (436), Ελλάκτωρα (610), Αγροτική (151), ΕΧΑΕ (119), Βιοχάλκο (112), Μέτκα (155), Σιδενόρ (176), Motor Oil (1464).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (12297819 τεμ.), MIG (4142761 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4903687 τεμ.), Κύπρου (4125953 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v