Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιδρούν τα "κρατικόχαρτα" αλλά δεν αρκεί...

Βαραίνουν το κλίμα στη Σοφοκλέους οι τελευταίες εξελίξεις. Διορθώνουν οι τράπεζες. Πτώση για Εθνική (6,4%), Eurobank (8,5%), Αlpha (9,7%), Πειραιώς (9,5%). Αντιδρούν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΛΘ.

Ξανά προς τα χαμηλά της αρχής διορθώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγχρονισμένο απόλυτα με τις πιο τελευταίες εξελίξεις κυρίως όμως με τα όσα συμβαίνουν ήδη στην κοινωνία το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιδρά σχεδόν αντανακλαστικά.

Νωρίτερα ο FTSE 20 διόρθωνε έως και 2,65% προς τις 330 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης μετρούσε απώλειες της τάξης του 1,15%, υποχωρώντας οριακά προς τις 800 μονάδες.

Με την ανατροπή της τάσης να οφείλεται στο γύρισμα των μετοχών του τραπεζικού κλάδου με απώλειες που έφταναν πριν από λίγο το 11,50%.

Οι πρώτοι αποκλεισμοί δρόμων από συνδικαλιστές, εργαζόμενους, οι πρώτες πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας κάνουν και το γύρο του κόσμου.

Την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε αρκετούς καθώς προεξοφλείται πως οι νέες μεγάλες περικοπές, κατά 15%, στις συντάξεις των ταμείων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τραπεζών και ερμηνείες για απολύσεις σε ευπαθείς κλάδους θα δυσχεράνουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση ευπαθείς κλάδοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα ενώ ενδεικτική είναι η δραματική έκκληση μέχρι και συντηρητικών επαγγελματιών, παραγόντων. Ενδεικτική είναι η θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου αλλά και οι σκληρές δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται από νωρίς το πρωί δεν είναι δα και ό,τι το πιο… ευχάριστο σε κάθε επίπεδο. Τη στιγμή μάλιστα που με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία εκτινάσσεται στο 20,9% το Νοέμβριο του 2011 έναντι 18,2% τον Οκτώβριο. Και ακόμη δεν έχει αρχίσει το μεγάλο… μακέλεμα.

Όλα αυτά, όλα όσα συμβαίνουν και κυρίως θα συμβούν δημιουργούν ένα ασφυκτικότατο περιβάλλον που προφανώς θα «ακουμπά» και το χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη αντίδραση των τραπεζών στα νέα μέτρα ήταν συντονισμένες πωλήσεις που ξεκίνησαν σταδιακά μετά τις 12.45.

Από τον FTSE 20, που παραμένει ωστόσο πάνω από τις 330 μονάδες διασώζονται σχεδόν αποκλειστικά μη τραπεζικά χαρτιά. Από την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ μέχρι τον Μυτιληναίο, τη Motor Oil, τον Τιτάν.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στα μεσαία, όπου οι τράπεζες δεν έχουν μεγάλη παρουσία και βαρύτητα. Πριν από λίγο συνέχιζαν θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΓΕΚ Τέρνα, Σελόντα, Creta Farm, J&P Αβαξ, ΕΛΓΕΚΑ.

Δεν χωρά αμφιβολία πως έχουμε μπει στην πιο επώδυνη φάση μιας δεινής περιόδου που εντάθηκε από το Μάιο του 2010 σταδιακά μέχρι και σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v