Ποιες είναι οι πιθανότητες της Χάρις απέναντι στον Τραμπ

Η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών βρίσκεται προς το παρόν δημοσκοπικά πίσω από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Τι δείχνουν τα δεδομένα από εταιρείες προβλέψεων, δημοσκοπήσεις και ποσοστά αποδοχής.

Ποιες είναι οι πιθανότητες της Χάρις απέναντι στον Τραμπ
  • των Oliver Roeder και Eva Xiao (Νέα Υόρκη)

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις φετινές εκλογές.

Ο Μπάιντεν την έχει υποστηρίξει, όπως και άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί που κάποτε θεωρούνταν πιθανοί υποψήφιοι για το χρίσμα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητών στις αμφίρροπες Πολιτείες Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια, Γκρέτσεν Γουίτμερ και Τζος Σαπίρο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με μια «ελλιπή και ανεπίσημη καταμέτρηση» των αντιπροσώπων στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που συνέταξε το Associated Press, το απόγευμα της Δευτέρας η Χάρις είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας, ενώ ένα μικρό υπόλοιπο είναι αναποφάσιστο.

Γνωρίζουμε λιγότερα για το πώς θα τα πάει η Χάρις απέναντι στον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά τα δεδομένα από τις αγορές προβλέψεων, τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά αποδοχής υποδηλώνουν τις πιθανότητές της έναντι του πρώην προέδρου. Από πολλές απόψεις, φαίνονται παρόμοιες με εκείνες του Μπάιντεν πριν από την πολιτικά μοιραία εμφάνισή του στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου.

Τα στελέχη της εταιρίας πολιτικών προβλέψεων PredictIt θεωρούν τον Τραμπ φαβορί, αλλά όχι ξεκάθαρο, για να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο: το απόγευμα της Δευτέρας διαπραγματευόταν με ποσοστό περίπου 60%. Η Χάρις διαπραγματευόταν σε ποσοστό περίπου 40%, λίγο πιο κάτω από το ποσοστό που είχε ο ίδιος ο Μπάιντεν πριν από το ντιμπέιτ. Το μεσημέρι της Τρίτης, η πιθανότητα νίκης της Χάρις είχε ενισχυθεί από το 38% στο 43%, με το αντίστοιχο ποσοστό του Τραμπ να υποχωρεί από το 60% στο 55%. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Χάρις έχει 87% πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτό το χάσμα μεταξύ Χάρις και Τραμπ αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία των ερευνών. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των Financial Times δείχνει ότι η Χάρις βρίσκεται πίσω από τον Τραμπ κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, μια διαφορά που έχει περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το χάσμα είναι παρόμοιο με αυτό που υπήρχε μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ πριν από την Κυριακή.

Αλλά χρειάζεται προσοχή: οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι λίγες και αφορούν μια κάποτε υποθετική αναμέτρηση και όχι την πραγματική, επίμαχη εκστρατεία που εκτυλίσσεται τώρα.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις μοιάζουν επίσης μεταξύ τους στα ποσοστά αποδοχής τους, τα οποία κινήθηκαν μαζί κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, με τη Χάρις να υστερεί συνήθως κάπως έναντι του προέδρου.

Αυτό άλλαξε τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπάιντεν να επιτυγχάνει προσωπικό ρεκόρ χαμηλής αποδοχής, σύμφωνα με τους μέσους όρους του FiveThirtyEight.

Καθώς απομένουν περισσότερες από 100 ημέρες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τα παραπάνω δεδομένα σίγουρα θα αλλάξουν ξανά και ξανά - ίσως και δραματικά, αν η πρόσφατη ιστορία είναι οδηγός.

Όπως δήλωσε η ίδια η Χάρις, η Δευτέρα ήταν «η πρώτη πλήρης ημέρα της εκστρατείας μας».

 

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v