Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση τραπεζών - στα τάρταρα ο τζίρος

Δεύτερο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για ΓΔ εν μέσω αντίδρασης τραπεζών από πολυετή χαμηλά. Ενδεικτικός της απαξίωσης, ο τζίρος των 25 εκατ., που κατέγραψε νέο χαμηλό 13 και πλέον ετών. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε δεύτερο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο με μικρά κέρδη και ο Τραπεζικός δείκτης (+2,52%) διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων, όμως σε καμία περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση δεν έπεισε ότι δημιουργούνται προδιαγραφές για κάτι καλύτερο, καθώς ο τζίρος προσγειώθηκε σε νέα χαμηλά 13 και πλέον, ετών (!)

Όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν Coca-Cola και σε δεύτερο λόγο Τιτάνας και Ελλάκτωρ.

Αντίθετα η μεγάλη απογοήτευση ήλθε από τον τίτλο του ΟΤΕ που έκλεισε χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ και σε νέο ιστορικό χαμηλό (!)

Όμως και τεχνικά η εικόνα δεν έδωσε κάποιο θετικό μήνυμα.

Παραδείγματος χάριν η Εθνική μπορεί μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις σήμερα να έδωσε θετικό κλείσιμο, όμως όχι μόνο δεν πέτυχε να επανακάμψει από την μέχρι πρότινος θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1,60 ευρώ, αλλά ούτε καν διεκδίκησε κάτι τέτοιο αφού το ενδοσυνεδριακό υψηλό του τίτλου ήταν τα 1,59 ευρώ.

Επίσης όσον αφορά τον 20αρη και τις μετοχές που τον απαρτίζουν, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταχ. Ταμιευτήριο και όλοι οι μη Τραπεζικοί τίτλοι περιορίστηκαν σε μάλλον χαμηλές συναλλαγές, με περισσότερες αυτές του ΟΤΕ (633073 τεμ.).
 
Έξω από τα στενά όρια του FTSE, κινητικότητα επέδειξαν ΕΧΑΕ, Ιατρικό, Αγροτική και Eurobank Properties, ενώ υπό σημαντική πίεση βρέθηκε η μετοχή του Fourli.

Απογοητευμένοι οι περισσότεροι αναλυτές, από την εικόνα εγκατάλειψης που τείνει να εγκαθιδρυθεί στο Χ.Α., περιορίζονται στο να τονίσουν ότι παρά την επιφανειακά πλάγια κίνηση, ένα αρνητικό γεγονός από το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 500 μονάδων.

Τα σημαντικά εσωτερικά οικονομικά ζητήματα της Χώρας είναι όλα ανοιχτά, ενώ το διεθνές περιβάλλον δείχνει προβληματισμό και συνεχή επιδείνωση.

Στο 17,7% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο του 2011, από 16,3% το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά το γ' τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.079.286 άτομα και των ανέργων σε 878.266.

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε Ευρωπαϊκών Τραπεζών προχώρησε η Fitch, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τραπεζικός κλάδος ως σύνολο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Γαλλικές Banque Federative du Credit Mutuel και Credit Agricole, τη Φινλανδική OP Pohjola Group (οι οποίες υποβαθμίστηκαν σε “A+” από “ΑΑ-“), την Rabobank που υποβαθμίστηκε σε “AA” από “AA+” και την Danske σε “Α” από “A+”.

Από την άλλη, αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ευρωζώνη αν και οι αναλυτές επιμένουν πως η ύφεση δείχνει πλέον αναπόφευκτη για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδο στην Ευρωζώνη, ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχή μήνα στο 47,9 από 47 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μείωση στο 46,5. Επισημαίνεται ότι ένδειξη του δείκτη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω έκδηλης επιφυλακτικότητας, βρήκαν αφορμή να ανακάμψουν από τα χαμηλά 2 εβδομάδων, ενώ θετικά ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, με την ψυχολογία των αγοραστών να υποστηρίζεται από τον δείκτη μεταποίησης και τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire βελτιώθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, στο 9,5. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί στο 3 από 0,61 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 19.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις για επίδομα διαμορφώθηκαν στις 366.000. Οι αναλυτές περίμεναν 390.000 μετά τις 385.000 στο προηγηθέν διάστημα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, όπως αναφέρθηκε όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχώρισαν οι Εθνική (+3,29%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,74%) και Πειραιώς (+3,08%).

Από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς τίτλους του 20αρη, μόλις τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,84%), Ελλάκτωρ (+4,55%) και Τιτάν (+1,76%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-3,59% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo και μικρότερες τελικές απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 652,54 μονάδες (12.02). Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία προσπάθεια αντίδρασης που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 663,31 (16.59), στις 17.00 βρέθηκε στις 662,7 και τελικά έκλεισε στις 660,14 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών, 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 29,5% και άλλοι 25 με κέρδη από 4 έως 28,18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιφυλακτική, αν όχι αρνητική ήταν η αντίδραση των Αγορών στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Το βασικότερο συμπέρασμα από τη Σύνοδο, είναι η προώθηση ενός καθεστώτος αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που για πολλές Χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας θα είναι μια επίπονη διαδικασία.

Μελλοντικά είναι κάτι που μπορεί να έχει οφέλη για την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον όμως ο προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει να αναθεωρηθεί σύντομα μετά τη διαφαινόμενη σημαντική απόκλιση από το στόχο του ελλείμματος για το 2011.

Παράλληλα, τα κυριότερα σημεία των αποφάσεων στις οποίες το ευρώ αντέδρασε με χαμηλά 11 μηνών, τα spreads των Χωρών της περιφέρειας ανοδικά, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι, είναι τα εξής:

Το διαρθρωτικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.

Επιβολή ισχυρότερης επιτήρησης και κυρώσεις σε Χώρες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους ελλείμματος και χρέους.

Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης (ESM) θα λειτουργήσει ένα χρόνο νωρίτερα και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης παραμένει στα €500 δισ, αν και θα επανεξεταστεί το Μάρτιο.
Δεν συζητήθηκε ο παρεμβατικός ρόλος της ΕΚΤ στις Αγορές ομολόγων ούτε η έκδοση ευρωομολόγου.

Η Ελληνική αναδιάρθρωση χρέους θα αποτελέσει μοναδική περίπτωση προς το παρόν.
Οι φόβοι περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα στοιχειώνουν για καιρό την Ελληνική Αγορά και είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για μια ανοδική αντίδραση.

Προς το παρόν η στήριξη τοποθετείται στις 650 μονάδες. Τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι η εξειδίκευση των μέτρων €7 δισ που αρχικά αφορούσαν τη διετία 2013-2014 αλλά ίσως επισπευστούν για το 2012 λόγω των αποκλίσεων και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το PSI+ που δεν προσέφερε κάποια σημεία σύγκλισης ως τώρα.

Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες τεχνικές αντιδράσεις στις επόμενες 2 εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους αν και φέτος οι προσδοκίες για το φαινόμενο “window dressing” είναι μειωμένες.

Το 2011 όπως φαίνεται θα κλείσει με απώλειες άνω του 50% για το Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως και για το 2011.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον, περίπου, σε €26 δισ στο 12% περίπου του ΑΕΠ, από τα οποία μόνο τα €4 δισ αντιστοιχούν πλέον σε Τράπεζες, με τις στρεβλώσεις στην αποτίμηση ακόμα και μεταξύ τους να είναι έντονες.

Μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με τις Τράπεζες είναι το σε ποιες τιμές θα γίνουν οι επερχόμενες αυξήσεις, αφού όλες, εκτός της Εθνικής, βρίσκονται κάτω από, ή πλησιάζουν, την απαγορευτική τιμή των 0,30 σεντς ανά μετοχή.

Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των Τραπεζών είναι δεδομένες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο επόμενο τρίμηνο, ενώ ήδη έχουμε σημαντικές κινήσεις πριν από το τέλος του έτους. Οι Τραπεζικές καταθέσεις εξ’ άλλου μειώθηκαν σημαντικά στα €176,4 δισ τον Οκτώβριο ενώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ και τον ELA αυξήθηκε στα €110,5 δισ από €104,2 δισ το Σεπτέμβριο.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αξίζει να σταθούμε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 5% τελικά στο Γ΄ τρίμηνο που οδηγεί την ύφεση του έτους τουλάχιστον στο 6%, υπενθυμίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Με περιορισμένες διακυμάνσεις και χωρίς ιδιαίτερες –κυρίως- ανοδικές εξάρσεις αναμένεται να κινηθούν και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ύψος των απωλειών από την αρχή του έτους στους κυριότερους Δεικτοβαρείς τίτλους είναι τέτοιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το εποχικό φαινόμενο βελτίωσης των αποτιμήσεων περιορίζοντας έτσι και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον κάποιων πιο “ευέλικτων” χαρτοφυλακίων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν αγνοείται η συντηρητικότερη συμπεριφορά κάποιων μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων οι οποίες συστηματικά υπεραποδίδουν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο γεγονός το οποίο ίσως να συνδέεται με κάποιες ενδεχόμενες εξελίξεις που θα αρχίσουν να κυοφορούνται από την νέα χρονιά (αποκρατικοποιήσεις, κερδοφορία, κλπ).

Υπό αυτό το πρίσμα θα εξετάζαμε κάποιες περιπτώσεις τίτλων με αυξημένη Κρατική συμμετοχή όπου η διαφοροποίηση σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά σε τζίρους και τελικό πρόσημο είναι εντονότερη, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις μετακυλίσεις θέσεων να διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές. Σημαντική κινητικότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,55%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18315, τιμή εκκαθάρισης 254,75) κινήθηκαν μεταξύ 251,5 και 259 μονάδων. Ρολαρίσματα θέσεων και στις δύο πλευρές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 ήταν στο 60% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 897 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (242 δικαιώματα αγοράς και 655 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (799900 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24146), Alpha Bank (11421), Eurobank (480), Κύπρου (5129), ΓΕΚ (3717), ΟΠΑΠ (1243), ΔΕΗ (3229), Πειραιώς (10166), MIG (6527), ΟΤΕ (4726), Αγροτική (1633), Ταχ. Ταμιευτήριο (1454), MPB (3973), Ελλάκτωρα (1514), Μυτιληναίο (1123), Ελ. Πετρέλαια (383), Μέτκα (235), Intralot (2570), Motor Oil (730), Coca-Cola (327), ΕΧΑΕ (349), Τιτάνα (173), Βιοχάλκο (220), Σιδενόρ (244).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (150000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19659165 τεμ.), Πειραιώς (6403625 τεμ.), ΟΤΕ (4661048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (9744853 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 10573 Συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v