Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αβεβαιότητα και ανησυχία...

Προβληματισμός σε Wall,  Ευρώπη. Σε κλοιό παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες με το PSI να αποτελεί τον υπ'αριθμόν ένα αστάθμητο παράγοντα. Αδύναμη η ΕΤΕ, σε κεφαλαιακή ενίσχυση προχωρά η Πειραιώς. Βοήθειες για τον 20άρη από 3Ε.

 H Ευρώπη χτύπησε σε…Wall και εμπορεύματα και το αμερικανικό χρηματιστήριο μετρά τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Με τον S&P 500 χαμηλότερα κατά 0,28%, αλλά πάντα πάνω από τις κρίσιμες 1.200 μονάδες (και συγκεκριμένα στις 1.222,35).

Πάντως, η ουσία όσων διαδραματίζονται έγκειται στο… τζάμπα χρήμα για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day) για να έχουμε μία αίσθηση ποιος ωφελείται και τινί τρόπω από την κρίση χρέους των κρατών της Ε.Ε. (και όχι μόνο).

Στο Χ.Α. τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς... τρέχει, δεν τρέχει το PSI, ενώ ο Λ. Παπαδήμος φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος σε σημείο που αν μπορούσε θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό. Τόσο καλά...

Για… Λύση αλά Πορτογαλία για τις τράπεζες κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος, τη στιγμή όπου ο κλάδος έχει απαξιωθεί στα χαμηλότατα 22 και πλέον ετών, με την Εθνική στο 1,52, την αποτίμηση της Eurobank στα 183,03 εκατ. ευρώ (στα 98 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Flexopack για να έχουμε αίσθηση μεγέθους) και την Πειραιώς να ακολουθεί τη μάλλον αναγκαστική κίνηση της ΕΤΕ στην προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσής της.

Όμως, δεν είναι μόνο οι τράπεζες όπου η κατάσταση παραμένει προβληματική και η πλειονότητα των ξένων απέχει, αλλά και κλάδοι όπου ο καθένας θα περίμενε κάτι καλύτερο, σε αυτήν τη συγκυρία.

Και ενδεικτικά αναφερόμαστε στον σημαντικό κλάδο της ενέργειας -από τους ελάχιστους που ελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ειδικότερα των Γερμανών-, όπου η ΔΕΗ αντί του ρόλου που θα έπρεπε να έχει βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Επίσης ενδεικτικό για όσα συμβαίνουν στην Επιχείρηση είναι το σημερινό άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου για το τι μπορεί να κρύβει το χθεσινό "πραξικόπημα" .

Να σημειώσουμε πως η αποτίμηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 974,4 εκατ. ευρώ και το λονδρέζικο Silchester International Investors δηλώνει περισσότερο παρόν με ποσοστό πλέον στο 13,8% του Μ.Κ. της Επιχείρησης.

Μεθοδικό το fund του St. Butt, ο οποίος (θα πρέπει να προσεχθεί ) μας είχε ξεκαθαρίσει προ καιρού πως ενεργεί για λογαριασμό τρίτων -ποιων βεβαίως δεν μας είχε πει-, όμως ο καθένας συνεχίζει να κάνει τις εκτιμήσεις του.

Πάντως, χθες η μετοχή της ΔΕΗ με το 3,19% έδωσε στηρίξεις στον Ftse20. Με τη συνδρομή βεβαίως της Coca Cola 3E (5,57%) και δευτερευόντως της Κύπρου ο δείκτης δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 251,09 μονάδων, δηλαδή πιο κάτω από τη νέα ιστορική ελάχιστη τιμή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v