Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στις αγορές-Κέρδη στο ΧΑ

Κακή η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση για το ευρώ που κινείται κάτω του $1,30. Νέο ρεκόρ για το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας. Στο ΧΑ, ο ΓΔ βρήκε στήριγμα σε ΔΕΗ και 3Ε. Πτώση για τις τράπεζες.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος του Νοεμβρίου μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφθασε σε ποσοστό 49,1% από 50,4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Χ.Α.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά από 13 χρόνια, για πρώτη φορά το ποσοστό των ξένων, στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έπεσε χαμηλότερα του 50%, επιβεβαιώνοντας όλες εκείνες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις ότι τα σοβαρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν σβήσει από τις οθόνες τους το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η Σοφοκλέους δύσκολα θα επαναπροσελκύσει ξένα κεφάλαια. Σε αυτό συνηγορούν οι πρόσφατες διαγραφές Ελληνικών μετοχών από Ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και κάποιες εκθέσεις ξένων οίκων που αφήνουν χωρίς αξιολόγηση Ελληνικές μετοχές και μάλιστα ιδιαίτερα Δεικτοβαρείς.

Εδώ μάλιστα ίσως αξίζει υπενθύμισης, ότι μπορεί αύριο - μεθαύριο να υπάρξει μία “διακριτική” και ελαφρώς καθυστερημένη “ουρά” πωλήσεων, καθώς από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου (συμπίπτει και με το triple witching) αφαιρούνται από τον Πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 οι ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Εγκατάλειψη του Χ.Α. και από τους εγχώριους επενδυτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Νοέμβριο 2011 ανήλθε στις 36.503 έναντι 43.252 κατά τον προηγούμενο μήνα (τον Νοέμβριο 2010 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 45.638).

Πώς να μην συμβεί αυτό όταν το Χρηματιστήριο θεωρείται ο “καθρέφτης” της οικονομίας και την ώρα που οι προοπτικές για την Χώρα και την συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων δείχνουν μαύρες;

Η ύφεση στην Ελλάδα είναι βαθιά και η Χώρα χρειάζεται ένα βρει μοντέλο για να επανέλθει η ανάπτυξη, δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 22ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι “εξακολουθούμε, δυο χρόνια μετά, να είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια διλήμματα" (!!!)

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% του ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα, υψηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο του 9%, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, υψηλόβαθμο Κυβερνητικό στέλεχος.

“Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης (Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε Χώρα του αναπτυγμένου κόσμου) και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι Τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα.

Η Αγορά έχει στεγνώσει εντελώς, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Οι Ελληνικές Τράπεζες δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει από το Δημόσιο, σημειώνει η Merrill Lynch σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση της ΕΤΕ για έκδοση προνομιούχων 1 δισ. Ο οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών των Τραπεζών σε κοινές, με το Κράτος να καθίσταται σημαντικός μέτοχος για τον κλάδο.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Εθνικής για έκδοση προνομιούχων υπέρ Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ, η ML σημειώνει ότι με την κίνηση αυτή ο κεφαλαιακός δείκτης core tier I ενισχύεται στο 11,1% από 9,5%. Ωστόσο, επισημαίνει ότι μετά τις απομειώσεις, η ΕΤΕ θα εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή αν και θετική, είναι ανεπαρκής για την κεφαλαιακή θωράκιση του ομίλου.

Σε μείωση των συστάσεων, τιμών – στόχων, για τις Ελληνικές και Κυπριακές Τράπεζες προχώρησε εκ νέου η Goldman Sachs στο report της για τον Ευρωπαϊκό κλάδο.

Για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 0,25 ευρώ από 0,30 ευρώ προγενέστερα με σύσταση “sell”, για την Εθνική στα 1,75 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν και σύσταση “neutral”, για την Κύπρου η νέα τιμή στόχος τοποθετείται στα 0,55 ευρώ από 1,25 ευρώ προγενέστερα και σύσταση “neutral”.

Παράλληλα, “neutral” σύσταση θέτει και για την MPB με νέα τιμή στόχο τα 0,25 ευρώ. Τέλος για την ATE BANK παραμένει “sell” με τιμή στόχο τα 0,15 ευρώ ανά μετοχή και για το Ταχ. Ταμιευτήριο επίσης “sell” με νέα μειωμένη τιμή στόχο τα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Κακή η εικόνα και στις διεθνείς Αγορές, μετά τις χθεσινές επισημάνσεις της Fed που βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παγκόσμια αστάθεια που παρατηρείται στις Χρηματαγορές αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ.

Πτωτικά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το οικονομικό ινστιτούτου Ιfo. Συγκεκριμένα, προβλέπει για το 2012 ανάπτυξη 0,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,8%.

Είναι τόσο οξεία τα ρίσκα, που πολλοί λίγοι είναι αυτοί οι οικονομολόγοι που είναι πρόθυμοι να ποντάρουν εναντίον της προοπτικής για μια παγκόσμια ύφεση το 2012. Όπως τονίζει το CNBC επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times, και με βάση την κοινή λογική, οι προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως είναι πολύ πιο δυσοίωνες σήμερα από ό,τι εμφανιζόταν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές φοβούνται μια μερική διάσπαση της Ευρωζώνης. Και περίπου 7 στους 10 προβλέπουν νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτά προκύπτουν από τη μηνιαία έρευνα των Merrill Lynch/Bank of America Securities, στους “top” θεσμικούς επενδυτές διεθνώς.

Όμως και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διακεκριμένων διεθνών αναλυτών, προς το ίδιο μήκος κύματος κινούνται.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, για χρόνια, οι Δυτικές οικονομίες υπόκεινται στο χρέος. Τόσο πολύ που τα Τραπεζικά τους συστήματα είναι εξαρτώμενα από αυτό και η αποκατάστασή τους μοιάζει με εκείνη της αποκατάστασης της υγείας ενός μακροχρόνια ασθενούς ατόμου που εμφανίζει "πισωγυρίσματα" στην όλη θεραπεία.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν υποφέρει από παρόμοια προβλήματα με τις ομόλογές τους Αμερικάνικες και πρέπει να μαζέψουν μετρητό, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια στους ισολογισμούς τους και να περικόψουν πάρα πολύ τα κόστη τους, με πιο εσπευσμένο ρυθμό, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο χρέος.
 
Ακόμη και ισχυρές Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν “παγώσει” τις λειτουργίες τους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Με απλά λόγια, οι Τράπεζες της Ευρώπης φαίνονται να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements – BIS) εξέδωσε την τριμηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα. Και οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από ζοφερές. Εξειδικευμένοι αναλυτές της BIS, παρατήρησαν ότι “η εντατικοποίηση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, συμβάδιζε απόλυτα με την αδυναμία του Τραπεζικού τομέα”.

Η BIS, διαπιστώνει ότι μέρος του προβλήματος είναι το Τραπεζικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν $ 2 τρισ και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί πριν από το 2014. Περίπου το 13% αυτού του ποσού, οφείλεται στις τελευταίες Κυβερνητικές παρεμβάσεις για την οικονομική διάσωση των Χωρών τους.

Οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες έχουν δανειστεί από την διατραπεζική αγορά € 600 δισ, “στερεύοντας όλο το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Σε περίπτωση που η εμπιστοσύνη δεν αποκατασταθεί, οι Τράπεζες θα υποστούν πλήρη έλλειψη μετρητών. Η συνέχεια ενός τέτοιου ενδεχομένου θα ήταν ένας πανικός.

Νευρικότητα και στις Αγορές ομολόγων. Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 5ετών ομολόγων με μέση απόδοση στο 6,47%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

Κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,29%.
Με ανοδικές διαθέσεις τα spreads Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Βελγίου, ενώ το Ελληνικό 10ετές σε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπέρασε και τις 3380 μονάδες βάσης (!)

Νέο χαμηλό 11 μηνών (έναντι του δολαρίου) για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που δείχνει να χάνει και το ψυχολογικό όριο των 1,300 και αν δεν υπάρξει ο αποφασιστικός καταλύτης αλλαγής της τάσης δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η μεσοπρόθεσμη ισχυρή στήριξη στα 1,20 δολάρια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλητές έκαναν το 5Χ5 για τον Τραπεζικό δείκτη, με τις αθροιστικές απώλειες του δεύτερου να φθάνουν στο 16,65%. Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά 267 μηνών και η επόμενη θεωρητική στήριξη εντοπίζεται στις 225 μονάδες.

Από την άλλη, τα πράγματα για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν σαφώς χειρότερα αν δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες οι ΔΕΗ και Coca-Cola, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo.

Απόλυτη απογοήτευση από τον τίτλο της Εθνικής, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αλλά συμπλήρωσε και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 18,72% (!)

Ομολογουμένως εντυπωσιακές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώνονται ως εξής: Coca-Cola (4,38 δισ), ΟΠΑΠ (2,17 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,89 δισ), ΟΤΕ (1,50 δισ), Εθνική (1,45 δισ), ΔΕΗ (0,97 δισ), Τιτάν (0,87 δισ), Motor Oil (0,67 δισ), Βιοχάλκο (0,59 δισ), Folli Follie Group (0,51 δισ), Jumbo (0,50 δισ), Αγροτική (0,48 δισ), Κύπρου (0,42 δισ), MPB (0,37 δισ), ΕΥΔΑΠ (0,35 δισ), Μυτιληναίος (0,35 δισ), Λάμψα (0,34 δισ), Μέτκα (0,31 δισ), Πειραιώς (0,30 δισ), MIG (0,30 δισ), Ελλάδος (0,26 δισ), Alpha Bank (0,26 δισ), Γενική (0,25 δισ), Καρέλιας (0,22 δισ).

Χαμηλότερα του 20αρη, για μία ακόμα συνεδρίαση τα Νερά αποδείχθηκαν “χαλκέντερα” και παντός καιρού, πήγε να συνεχίσει την χθεσινή ανοδική αντίδραση ο Βωβός αλλά έπεσε σε απρόσμενα μεγάλη προσφορά, ενώ όποτε βρίσκει αγοραστές ο Καρέλιας πηγαίνει και ψηλότερα (!)

Έξι οι διασωθέντες με θετικό πρόσημο από τα ταλαίπωρο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+3,19%), ΟΠΑΠ (+0,15%), Τιτάν (+0,62%), Κύπρου (+3,56%), Coca-Cola (+5,57%) και Jumbo (+1,6%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB, του 5% για Ελλάκτωρα και του 3% για Εθνική, Alpha Bank, MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Νέο στενό εύρος διακύμανσης, για τον Γενικό Δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 651,73 (11.44) και 660,99 (16.58) και έκλεισε στις 659,62 μονάδες με κέρδη 0,44%, ενώ ο τζίρος στα γνωστά μίζερα επίπεδα έφθασε τα 30,6 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή εκ νέου η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 29,9%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στάση αναμονής για την Αγορά, που περιμένει τις πραγματικές εξελίξεις, εντοπίζει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Εξελίξεις που εντοπίζονται στους όρους αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους που θα επηρεάσουν άμεσα τις αποτιμήσεις των Τραπεζών.

Τα όποια νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για να κλείσουν τις “μαύρες τρύπες” και τα οποία θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την καταναλωτική και επενδυτική συμπεριφορά.

Και τις επιλογές των εισηγμένων Επιχειρήσεων απέναντι στα νέα δεδομένα και στο δύσκολο έως τρομακτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με λίγους “επιτυχόντες” και πολλούς να καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικότατες προκλήσεις.

Η απουσία απαντήσεων τουλάχιστον στα παραπάνω αντικατοπτρίζεται στο μειωμένο ενδιαφέρον και το οποία θα παραμείνει κύριο χαρακτηριστικό στο Χ.Α. μέχρι να βελτιωθεί η επενδυτική ορατότητα.

Επίσης θα πρέπει να προστεθεί και η μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς σημαντικότατος αριθμός επενδυτών φαίνεται να έχει βάλει άλλες προτεραιότητες, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την συνολική εικόνα της χθεσινής συνεδρίαση και η σημερινή, καθώς η αρνητική εικόνα των Τραπεζών και οι χαμηλοί τζίροι δεν βοηθούν στην αποφόρτιση της αρνητικής ψυχολογίας, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Μικρό το ενδιαφέρον ακόμα και για τις θεωρούμενες “ανοδικές εφεδρείες”, όπως ο κλάδος των Διυλιστηρίων, της Ύδρευσης, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η S&B και η Μέτκα που θα έπρεπε να έχουν διαφοροποιηθεί θετικότερα από την υπόλοιπη Αγορά.

Η έλλειψη κάποιων ειδικών νέων σε μίκρο ή μάκρο επίπεδο στην Ελληνική ειδησεογραφία θα διατηρήσει το περιβάλλον αναιμικών συναλλαγών στην εγχώρια Αγορά, καμία διάθεση ακόμα και για το παραδοσιακό “window dressing”, ενώ η πιθανή αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας, ίσως είναι η πρώτη θετική είδηση για την Αγορά εδώ και πολύ καιρό, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

--ΧΠΑ

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις μετακυλίσεις θέσεων να διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές. Σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε ελαφρώς υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17958, τιμή εκκαθάρισης 254,25) κινήθηκαν μεταξύ 251,75 και 256,5 μονάδων. Ρολαρίσματα “short” θέσεων και λίγες πωλήσεις στον δεύτερο μήνα (Μάρτιος) από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 61% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 309 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (101 δικαιώματα αγοράς και 208 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (697900 Εθνική, 8300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17984), Alpha Bank (6973), Eurobank (1080), Κύπρου (2591), ΓΕΚ (6875), ΟΠΑΠ (851), ΔΕΗ (2747), Πειραιώς (9001), MIG (4857), ΟΤΕ (810), Αγροτική (1160), Ταχ. Ταμιευτήριο (1987), MPB (3979), Ελλάκτωρα (286), Μυτιληναίο (1194), Ελ. Πετρέλαια (274), Μέτκα (261), Intralot (573), Motor Oil (482), Coca-Cola (154), ΕΧΑΕ (154).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (19021265 τεμ.), Πειραιώς (6347625 τεμ.), ΟΤΕ (4660648 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (10144853 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 13522 Συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v