Νέα χαμηλά 267 μηνών για τον Τραπεζικό δείκτη

Με συντριπτικές απώλειες -9,37% έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης ενώ καλύτερα κινήθηκε ο ΓΔ στο ΧΑ. Σε νέα πολυετή χαμηλά η Alpha Bank (-11,7%), η Eurobank (-10,5%) και η Τρ. Κύπρου (-6,5%). Άνοδος για ΟΤΕ (+2,7%).

 Συνεδρίαση που δεν άφησε αμφιβολίες για το τι θα συνέβαινε στο Τραπεζικό ταμπλώ, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε με περίπου συντριπτικές απώλειες (-9,37%) και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και υποχώρησε σε νέα χαμηλά 267 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/9/1989 (245,41 μονάδες).

Σχετικά καλύτερη εικόνα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς ο ΟΤΕ προσπάθησε και εν μέρει πέτυχε να αποτελέσει αντίβαρο στις Τραπεζικές πιέσεις, όμως και ο εν λόγω τίτλος ελάχιστα απέχει στο να καταγράψει νέα ιστορικά χαμηλά.

Ξεκινώντας από τους “καταπιεσμένους” της ημέρας, νέα πολυετή χαμηλά για Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank που κινούνται πλέον στο τεχνικό κενό και χωρίς θεωρητικές (έστω) στηρίξεις.
Σημαντικά επιδεινούμενη και η τεχνική εικόνα της Εθνικής, που έχασε και την στήριξη των 1,70 ευρώ και αν χαθεί και αυτή των 1,60 (με “φίλτρο” ακόμα δύο συνεδριάσεων) δεν αποκλείεται να υποχωρήσει προς την ζώνη 1,47 – 1,44 ευρώ.

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό δείκτη και αναζητώντας τις επόμενες θεωρητικές στηρίξεις στα … βάθη της ιστορίας και όταν η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν τελείως διαφορετική, η αμέσως επόμενη θεωρητική στήριξη προσδιορίζεται στις 225 μονάδες.

Ασυγκράτητα απαισιόδοξη για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο η Merrill Lynch, που επανέρχεται σε σημερινή της έκθεση και τονίζει πως το γ΄ τρίμηνο ήταν μια ακόμη δύσκολη περίοδος για τις Ελληνικές Τράπεζες. Τα έσοδα από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων ήταν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν και οι εκροές καταθέσεων ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν.
 
“Το μόνο θετικό στοιχείο κατά τη γνώμη μας, είναι ότι οι τράπεζες φέρεται να επισπεύδουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους”, λέει ο οίκος που εκτιμά ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα προτού βελτιωθούν και επισημαίνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι απίθανο να εμφανίσει ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης στα επόμενα τρίμηνα.

Ο οίκος αναμένει μείωση των εσόδων από βασικές Τραπεζικές δραστηριότητες κατά 5% το 2012. Συνέχιση των εκροών καταθέσεων που θα οδηγήσουν σε συνολική μείωση των εγχώριων καταθέσεων κατά 35% (από 23% μέχρι στιγμής). Διατήρηση των υψηλών επισφαλειών.

Αναφορικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τις υπολογίζει στα 14,4 δισ. ευρώ, με απαίτηση για core tier I στο 10% και "κούρεμα" 50% στα χαρτοφυλάκια Ελληνικών ομολόγων.

"Αν και θα ζητηθεί από τις Τράπεζες να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια, περιμένουμε σημαντική εμπλοκή του Δημοσίου στον κλάδο", σημειώνει ο οίκος. Στον υπόλοιπο 20αρη και πλην του ΟΤΕ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πάλεψαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, MIG και Folli Follie Group.

Χαμηλότερα και στο χάος που επικράτησε, με τα “margin calls” να “χτυπάνε” το ένα μετά το άλλο, ασφαλώς και ξεχώρισε η μετοχή της Intralot, όχι τόσο γιατί προσπάθησε να συμπληρώσει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά γιατί σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον σαν το σημερινό, κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συενδρίασης με θετικό πρόσημο και αυξημένες συναλλαγές.

Όμως και αυτή τελικά υπέκυψε στο γενικότερο κλίμα και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με οριακές απώλειες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν την συμμετοχή της Scientific Games, στο κοινοπρακτικό σχήμα ΟΠΑΠ, Intralot και Lottomatica στο διαγωνισμό χορήγησης της αποκλειστικής άδειας 12ετούς λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό εκπνέει αύριο.

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της μετά τις εκλογές τον Φεβρουάριο του 2012, προχώρησε JP Morgan. Παράλληλα εκτιμά πως οι πιθανότητες εξόδου κάποιας Χώρας από την Ευρωζώνη ή διάλυσής της είναι μικρές.

Για απογοητευτική συνεδρίαση ομιλούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καθώς με μικρή χρονοκαθυστέρηση οι Αγορές τιμολόγησαν αρνητικά τις αποφάσεις της πολυαναμενόμενης Συνόδου Κορυφής.

Η καθυστέρηση εφαρμογής κάποιου πλάνου όπως και η έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν κάπως τους επενδυτές φέρνουν πλέον νέα αρνητικά ενδεχόμενα στο προσκήνιο τα οποία αγγίζουν την ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ίδια σχολή σκέψης και για το επόμενο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους η εικόνα δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει ιδιαίτερα καθώς απουσιάζουν πλήρως ειδικά νέα είτε από το μέτωπο των επιχειρηματικών ειδήσεων, είτε από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των Τραπεζών.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι, που τονίζουν ότι μετά από συνεχόμενες Συνόδους Κορυφής, οι Αγορές συνεχίζουν να προηγούνται των πολιτικών αποφάσεων, ενώ οι Ευρωπαίοι Ηγέτες τους τελευταίους 25 μήνες έχουν κάνει ελάχιστη πρόοδο, δεν προσφέρουν πειστικές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα στις νέες επιθέσεις των πωλητών, ενώ πλέον ο βασικότερος φόβος των επενδυτών είναι ο φόβος των υποβαθμίσεων.

Ο επικεφαλής της PIMCO θεωρεί ότι η Σύνοδος Κορυφής και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα απέδωσαν μεν καρπούς αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά, δεδομένης της έκτασης της κρίσης.

''Είναι απαραίτητα αλλά όχι επαρκή'', σημειώνει χαρακτηριστικά. Αν και η ΕΚΤ έκανε τολμηρά βήματα για τη στήριξη των Τραπεζών, δεν αποφάσισε να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης χρέους, εκτιμά. Επιπλέον, στη Σύνοδο, οι Ηγέτες θα έπρεπε να συνδυάσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.
 
Η απόφαση της Βρετανίας να μη συμμετάσχει στη νέα Συνθήκη, θα μπορούσε να αποδειχθεί ''ένα ασταθές κουτί της Πανδώρας'', σημειώνει ο El Erian.

Οι πιέσεις παραμένουν στις Χώρες της Ευρωζώνης, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο, σύμφωνα με τη Moody’s, η οποία υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων όλων των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του πρώτου τριμήνου του 2012.

"Ο χρόνος εξαντλείται" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο Jean-Michel Six, επικεφαλής ανάλυσης της Standard & Poor’s για την Ευρώπη με δηλώσεις του στο Reuters.

Απόλυτα αρνητική η εικόνα και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ανοδικές διαθέσεις εμφάνισαν τα spreads, ιδιαίτερα για Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία, την ίδια ώρα που το Ελληνικό 10ετές σημείωνε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Υπό εξαιρετική πίεση και το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που δείχνει να απειλεί και το ψυχολογικό όριο των 1,3200 δολαρίων (!)

Αρνητικό ξεκίνημα και στο NYSE, στον απόηχο των Ευρωπαϊκών κραδασμών, αλλά της υποβάθμισης των προβλέψεων της Intel.

Πιο συγκεκριμένα, η Intel Corp. προειδοποίησε σήμερα ότι τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις λόγω των ελλείψεων στην προσφορά σκληρών δίσκων, όπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Intel, πλέον, περιμένει τα έσοδα της για το δ΄ τρίμηνο να διαμορφωθούν στα 13,7 δισ. δολ. συν ή μείον 300 εκατ. δολ. Προηγουμένως η εταιρεία έκανε λόγο για έσοδα 14,7 δισ. δολ. συν ή μείον 500 εκατ. δολ. Η εταιρεία χαμήλωσε επίσης τις εκτιμήσεις της για το μικτό περιθώριο κέρδους το δ΄ τρίμηνο στο 64,5% συν ή μείον δύο ποσοστιαίες μονάδες από 65% συν ή μείον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ο τίτλος της εταιρείας ξεκίνησε την συνεδρίαση με απώλειες περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, ενώ υπό πίεση από την αρχή της συνεδρίασης βρέθηκαν και οι μετοχές των Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley και JP Morgan.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι διασωθέντες από το ναυάγιο του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+0,54%), Folli Follie Group (+4,11%), MIG (+3,36%), ΟΠΑΠ (+1,06%) και ΟΤΕ (+2,67%).

Αντίθετα στην “απέναντι κόκκινη πλευρά” οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-12,64%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-11,4%), Alpha Bank (-11,69%) και Eurobank (-10,47%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (660,74) και πιο συγκεκριμένα στις 661,77 μονάδες με απώλειες 2,08%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) έφθασε τα 32,7 εκατ. από τα οποία τα 1,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 29,38%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Για πολλοστή φορά η ουσιαστική επίλυση του Ευρωπαϊκού προβλήματος μεταφέρθηκε για το μέλλον, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διενέργεια δημοψηφισμάτων προκειμένου να επικυρωθεί η νέα Συνθήκη, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω αρνητικές εκπλήξεις.

Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις σε όλες τις Χώρες της Ευρωζώνης (και τις Τράπεζές τους), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι ισχυρές (Γερμανία, Γαλλία). Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στις Αγορές, αλλά και τις οικονομίες των Κρατών-Μελών που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα.

Για την επόμενη χρονιά, οι εκλογές σε ΗΠΑ και Γαλλία θεωρούνται τα πλέον σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Μαύρες οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ και για την Ελληνική οικονομία, καθώς θεωρεί ότι τον Μάρτιο θα διαφανεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί άπιαστο στόχο και θα αρχίσουν νέα σενάρια για έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστόπουλου, το ενδιαφέρον θα παραμένει σχεδόν μηδαμινό, όπως άλλωστε συμβαίνει και για το γενικότερο Ελληνικό επιχειρείν, ενώ οι κραδασμοί που θα σημειωθούν στο εξωτερικό, στο Χ.Α. θα έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο λόγω παντελούς έλλειψης “ποιοτικών” αγοραστών (!)

Θα αυξηθεί η πίεση των δανειστών προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με μια πρώτη ματιά, ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα επενδυτών και Κυβερνήσεων από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καθώς μπορεί να έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κατά τα λεγόμενα των ισχυρών, αλλά άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν ελήφθησαν.

Μάλιστα το “μπαλάκι” που έριξε ο Ντράγκι στους Ηγέτες των Ευρωπαϊκών Κρατών φαίνεται να του γύρισε πίσω, καθώς τα οποία μέτρα για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην Αγορά ομολόγων θα πρέπει να ληφθούν και από την ΕΚΤ (οι Κυβερνήσεις των Κρατών που βιώνουν την κρίση θα πρέπει να πείσουν τις Αγορές για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους μεγεθών, μέσω των μέτρων που λαμβάνουν και των στοιχείων που ανακοινώνουν), η οποία στην τρέχουσα φάση φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% (δεν ήταν ομόφωνη απόφαση) χαλαρώνοντας τους κανόνες για τους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρο.

Σύμφωνα με την Ένωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, 39 Τράπεζες δεν πέρασαν τα “stress tests” και για αυτό το λόγο απαιτείται η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με €114,7 δισ. έναντι προβλέψεων €106,4 δισ. Στον απόηχο της ανακοίνωσης αυτής η Moody’s υποβάθμισε τις Credit Agricole, Societe Generale και BNP Paribas, με τους οίκους επενδυτικής αξιολόγησης να λαμβάνουν και πάλι δράση πριν τις κρίσιμες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προειδοποιώντας με υποβαθμίσεις τις χώρες της Ευρωζώνης (S&P).

Επίσης αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα PSI για τις υπόλοιπες Χώρες, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς άφησαν να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο την Ελλάδα.

Το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει όχι μόνο από τα τεκταινόμενα της Συνόδου Κορυφής, αλλά και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι το ποια θα είναι η στάση της ΕΕ έναντι της Ελλάδας στη συνέχεια, καθώς οι πιέσεις προς τη Χώρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αυξάνεται, όπως δυστυχώς όμως και η απόκλιση από αυτούς.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., το Χ.Α. έχασε πολύτιμο χρόνο μην ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των διεθνών Αγορών και τώρα θα υποστεί τις επιπτώσεις της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.

Από πλευράς επιχειρηματικών νέων το ενδιαφέρον συνεχίζουν να μονοπωλούν αρνητικές ειδήσεις από εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η έλευση της Τρόικα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις αναμένεται να φέρει στο οικονομικό προσκήνιο τα μέτρα τα οποία θα συνοδεύσουν την νέα δανειακή σύμβαση επηρεάζοντας κατά ανάλογο τρόπο την επενδυτική ψυχολογία.

Επί του παρόντος οι χαμηλοί τζίροι περισσότερο καθυστερούν μια πτωτική κίνηση παρά αποτελούν ένδειξη αναστολής της ανοδικής αντίδρασης. Τεχνικά, η σημερινή έντονα πτωτική συνεδρίαση, έδωσε διέξοδο στην συσσώρευση των προηγούμενων ημερών, η διάσπαση θα επιταχύνει την πτωτική τάση και θα απαιτήσει επιβεβλημένα “stop loss” για τους βραχυπρόθεσμους “παίκτες”, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, με τις μετακυλίσεις θέσεων να ενισχύουν τις συναλλαγές. Σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε αμυντικότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,31%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13145, τιμή εκκαθάρισης 256,75) κινήθηκαν μεταξύ 255,75 και 264,75 μονάδων. Μικτές κινήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 περιορίστηκε στο 57%, με τον ημερήσια όγκο να ενισχύεται ελαφρώς στα 653 δικαιώματα (543 δικαιώματα αγοράς και 110 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (15000 Εθνική, 27100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (37866), Alpha Bank (15269), Eurobank (1116), Κύπρου (2628), ΓΕΚ (4372), ΟΠΑΠ (772), ΔΕΗ (1686), Πειραιώς (3059), MIG (1491), ΟΤΕ (12094), Αγροτική (1743), Ταχ. Ταμιευτήριο (4755), MPB (329), Ελλάκτωρα (207), Μυτιληναίο (210), Ελ. Πετρέλαια (137), Μέτκα (241), Intralot (419).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (3409435 τεμ.), Εθνική (17688165 τεμ.), Πειραιώς (6353950 τεμ.), ΟΤΕ (4663048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (10104753 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 16336 Συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v