Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μισογεμάτο" είδαν το ποτήρι οι αγορές

Στήριξαν την άνοδο των αγορών οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες, μένει να φανεί αν η πρώτη θετική αντίδραση θα έχει συνέχεια. Αποφεύγει τον άμεσο κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης το ΧΑ. Μπαλαντέρ το triple witching. Τα στατιστικά.

Έντονη μεταβλητότητα προκάλεσε στις αγορές το δημοσιονομικό "συμβόλαιο" της Ευρώπης και τα λοιπά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών, με τις διεθνείς αγορές να ξεκινούν στο "βαθύ κόκκινο" και να κλείνουν με ισχυρά κέρδη.

Αντίστοιχη κίνηση και στα ομόλογα, με τα spreads της ευρωπεριφέρειας να "ξεχειλώνουν" το πρωί της Παρασκευής και να μαζεύονται στη συνέχεια.

Εν τέλει, η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην δικαίωσε τις προσδοκίες για μία ιστορικής σημασίας σύνοδο φαίνεται όμως, πως για την Ελλάδα επιβεβαιώνεται η θυμόσοφη ρήση, του …μη χείρον βέλτιστον.

Σε ευθεία γραμμή παραπέμπει η κίνηση του Ftse20, καθώς από τη συνεδρίαση της 22/11 μέχρι και προχθές παραμένει εγκλωβισμένος σε στενότατο εύρος διακύμανσης. Ενδεικτική της κατάστασης απαξίωσης, που έχει περιέλθει πλέον και το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και της…προσάραξης στα ρηχά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κατάσταση, που δεν άλλαξε ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 669 μονάδες- μετρώντας απώλειες 52,5% για φέτος- τον Ftse20 στις 266 (απώλειες 60,5% ). Κάτι, που αποτυπώνεται τόσο στη μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών όσο στη νέα υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου, που αρκετές φορές περιορίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑ εκτός θεαματικού απροόπτου θα εμφανίσει και φέτος από τις χειρότερες επιδόσεις- μεταξύ των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης- αποτυπώνοντας επί της ουσίας την 4ετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, την αδυναμία των τραπεζών και την δραματική υποχώρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες τα ασαφή αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής (που ελάχιστα δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικής ) δύσκολα θα διαφοροποιήσουν το κλίμα στις αγορές, και το ΧΑ.

Σύμφωνοι, η πολυαναμενόμενη Σύνοδος ούτε τις προσδοκίες των αισιόδοξων δικαίωσε αλλά ούτε τις καταστροφολογικές εκτιμήσεις των απαισιόδοξων επαλήθευσε. Μέτριο το αποτέλεσμα, επί της ουσίας, με το…μπαλάκι να ρίχνεται μεν στις αγορές αλλά με το Βερολίνο να πετυχαίνει τους περισσότερους από τους στόχους, που εξ αρχής έχει θέσει.

Το πρόβλημα του ΧΑ είναι η εκκρεμότητα σε ουσιώδεις εξελίξεις, ανατροπές στον τραπεζικό κλάδο με την αποτίμηση των ομίλων να έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα αρχών της δεκαετίας του ΄90.

Οι τελευταίες αναφορές της ΕΒΑ όμως μπορεί να διαβαστούν αμφίσημα, καθώς δεν είναι χειρότερες απ΄ ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους να ανιχνεύσουν τους «τοπικούς πυθμένες» ορισμένων τραπεζικών μετοχών ενώ στην περίπτωση της Εθνικής αλλά και της Πειραιώς είναι εμφανής η προσπάθεια για την δημιουργία σχηματισμού πυθμένα. Κάτι, που θα εξαρτηθεί βέβαια από την τύχη του PSI plus (συνεκτιμώντας πως η κάλυψη του προηγούμενου ξεπέρασε το 80% ).

Πάντως λιγοστοί παίκτες εκτιμούν, πως με όσα αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο απομακρύνεται- τουλάχιστον για εύλογο χρονικό διάστημα- ο κίνδυνος εξοστρακισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Δεν είναι λίγο σημειώνουν, πως ελέω Αγγλίας, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των Συνθηκών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά. Τροπή, που ναι μεν δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στην αγορά- στο χρηματιστήριο- αλλά σταδιακά- και υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να επενεργήσει κατευναστικά.

Ας κρατήσουμε αυτή τη μη μεταβολή σε βάρος της ελληνικής πλευράς, που με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον ενδέχεται να μας επηρεάσει σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιπρόσθετα θα σταθούμε στην δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού, πως οι νέοι κανόνες δεν αφορούν την χώρα μας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ για τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως εξαιρετικής μορφής-περίπτωση αυτό που κρατάμε είναι η παραμονή της στην ομάδα των 23.

Κατά συνέπεια οι διαβουλεύσεις για το PSI plus μένουν (τουλάχιστον θεωρητικά) ενεργές (οι αποφάσεις της 26-27/10) ενώ η τελεσφόρηση του σχετικού προγράμματος θα αποδειχθεί πρακτικά, στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς το ΧΑ αποφεύγει τον άμεσο κίνδυνο- μίας περαιτέρω διόρθωσης σε αυτή την φάση- εκτίμηση, που εάν επιβεβαιωθεί καθιστά τα ελάχιστα των 254,04 μονάδων ισχυρό σημείο αναφοράς.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφεύγεται η αυτόματη ενεργοποίηση εντολών πώλησης ικανών να πιέσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά τους δείκτες, που για τον 20άρη υπολογίζονται προς την περιοχή των 220-200 μονάδων.

Στα υπόψιν και το επερχόμενο triple witching Δεκεμβρίου, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά και το θετικό σενάριο να υπερτερεί στα σημεία, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 675,80 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,15%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 3,18%, ο Mid 30 με άνοδο 1,28% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,65%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας (-11,01%), των τηλεπικοινωνιών 5,66%, το εμπόριο (-5,50%) και οι τράπεζες με 4,73%.


Στον αντίποδα, εβδομαδιαία κέρδη 3,17% για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, 2,63% για τα Τρόφιμα και Ποτά και 0,52% για τα Βιομηχανικά Προιόντα –Υπηρεσίες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ντρουκφάρμπεν 59,84%, PC Systems 43,48%, Λεβεντέρης 33,82%, Ridenco 33,33%, Δούρος 30,71%, Ελληνικές Ιχθ/γειες 29,58%, Ιντεργούντ 28,7%, Κλ. Ναυπάκτου 29,57% Space Hellas 26,09%, Αττικές Εκδόσεις 25,95%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γενική Τράπεζα (-57,35%), Ιλυδα (-41,6%), Τεχνικές Εκδόσεις (-32,54%), Olympic Catering (-32,12%), Σπ. Αγρ. Οικ. (-27,95%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-27,50%), ATEBank(-25,21%), Εδραση (-25%), ΝΕΛ (-22,83%) και Sciens (-22.58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v