Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση έως 12% στους τραπεζικούς τίτλους

Ισχυρές πιέσεις έως 12% για μετοχές των Alpha-Eurobank αλλά και για Εθνική, Τ.Τ. βουλιάζουν τον FT20 προς τις 255 μονάδες. Διορθώνουν τα ευρωχρηματιστήρια ακολουθώντας το ευρώ. Άνοδος για τα spreads της ευρωπεριφέρειας.

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Moody’s - S&P εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις, τη μη ικανοποίησή τους για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη οι απώλειες διευρύνονται για τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ενώ το ευρώ γλιστρά προς το 1,3257 δολάριο.

Η κατάσταση αποτυπώνεται άμεσα και στις αγορές ομολόγων και σχετικό θέμα του euro2day.gr καταγράφει τα υψηλότερα spreads της ευρωπεριφέρειας. Το σκηνικό επιβαρύνεται για ακόμα μία φορά έπειτα από Σύνοδο Κορυφής, και αφού έχει περάσει ένας σύντομος ενθουσιασμός και ικανοποίηση, που σημειωτέον δεν έχει διαρκέσει -στην καλύτερη περίπτωση- περισσότερο από τρεις ημέρες. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου παραμένει στο 7,10%, έναντι 5,12% του ισπανικού και 12,79% του πορτογαλικού.

Σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr για τη στάση των οίκων αξιολόγησης, με τη Moody’s να εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων όλων των χωρών της Ε.Ε. μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2012.

Υπό πίεση παραμένει και το Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν χαμηλότερα εκ νέου μετά τις 13:40 - 13:45 καθώς διευρύνονται οι απώλειες για τις τρεις ισχυρότερες τραπεζικές μετοχές. Έως 6,04% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που προ ολίγου «ακούμπησε» και το ελάχιστο όριο του 1,70 ευρώ, έως 7,12% χαμηλότερα η Alpha, έως 6,48% η Eurobank και κατά 8,05% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Με την πλάτη στον τοίχο για PSI - μνημόνιο, σημείωναν από νωρίς η Έλ. Λάσκαρη και ο Χρ. Κίτσιος, με αφορμή και τη νέα απόκλιση των εσόδων και τη διόγκωση του ελλείμματος.

Από τεχνικής πλευράς, η διόρθωση της ΕΤΕ έως το 1,70 ευρώ μας υποχρεώνει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης της στήριξης, που θα ενεργοποιούσε αυτόματα μεγαλύτερες εντολές πώλησης στην Εθνική αλλά και σε Alpha - Eurobank.

Να σημειώσουμε πως μέχρι και τώρα η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της ΕΤΕ (δευτερευόντως και της Πειραιώς) διαφοροποιείται από την εμφανώς χειρότερη των Alpha - Eurobank.

Κυρίως τραπεζοβαρές το πρόβλημα και σήμερα για τους βασικούς δείκτες, με τον FTSE 20 να διορθώνει νωρίτερα έως τα χαμηλά των 258,64 μονάδων. Σημειώνουμε πως ιστορικά ελάχιστη τιμή για τον 20άρη έχει σημειωθεί στις 254,04 μονάδες.

Κι αυτό γιατί συγκριτικά μη τραπεζικοί τίτλοι αντιδρούν καλύτερα. Ενδεικτικά το 3,67% του ΟΤΕ στα 3,11 ευρώ, το +2,74% των Folli Follie στα 7,50 ευρώ αλλά και η κίνηση των Τιτάν, ΟΠΑΠ, MIG, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και δευτερευόντως των ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v