Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή εκκρεμότητα για τη Σοφοκλέους

Δύο αποτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν στο ΧΑ: για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και (κυρίως) για όσα αφορούν στο PSI-μνημόνιο. Κλειδί πάντα οι 254 μονάδες για τον FTSE 20 και το 1,70-1,80 ευρώ για την ΕΤΕ.

Με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της νέας απόκλισης στο έλλειμμα του 2011 και με μοναδικό χαρτί ότι καλείται να τα παίξει όλα για όλα προσέρχεται η κυβέρνηση στη «δίδυμη» διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και τη διαγραφή κατ' ελάχιστον του 50% του χρέους.

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο ξεκινούν σήμερα. Το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς έχει οριστεί για τις 11 το πρωί και στις 4 το απόγευμα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου. Αυτά σημειώνουν μεταξύ άλλων η Έλ. Λάσκαρη και ο Χρ. Κίτσιος, δίνοντας το στίγμα όσων θα πρέπει να περιμένουμε σε αυτήν τη φάση των αγορών.

Σε αυτήν τη συγκυρία, όπου θα πρέπει να προσμετρηθεί η στάση-απάντηση των αγορών απέναντι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, της… πύρρειας νίκης (όπως τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι Γερμανοί) της Άγκ. Μέρκελ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν βέβαια ως πλεονέκτημα την προσπάθεια αντίδρασης της Παρασκευής, όμως οι βασικοί δείκτες παραμένουν χαμηλότερα των πρώτων αντιστάσεων. Είναι ενδεικτικό πως τόσο ο DAX (5.986,71 μονάδες) όσο και ο CAC 40 (3.172,35 μονάδες) μένουν εγκλωβισμένοι σε καθοδικό κανάλι, μέχρι νεωτέρας.

Στο Χ.Α. θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα εγγενή προβλήματα και εμπόδια και τις  αβεβαιότητες, με τον Γενικό Δείκτη στις 675,80, τον FTSE 20 στις 263,69 μονάδες και την Εθνική χαμηλότερα, στο 1,82 ευρώ, ενώ ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνει ορθότατα πως για τις τράπεζες τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά. Ωστόσο, στο σχόλιό μας του Σαββάτου, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το Χ.Α. (βεβαίως και τον ευρύτερο χώρο της οικονομίας) από μία πιο αιρετική ματιά -ίσως συγκρατημένα αισιόδοξη-, τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της Συνόδου. Με την προϋπόθεση πως κάποιος επιχειρεί να εξετάσει και να παρακολουθήσει βραχυμεσοπρόθεσμα την κατάσταση.

Παραμένουμε άκρως επιφυλακτικοί όσον αφορά τις καλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και παραχωρήσεις, ενώ ο Φώτης Κόλλιας κάνει λόγο για τρεις διαγωνισμούς ακινήτων. Μακάρι, αν και κρίνοντας από την προχειρότητα που αντιμετωπίζουν οι συναρμόδιοι φορείς και τη νέα προσπάθεια επανεκκίνησης του διαγωνισμού για το Ελληνικό κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Είθε να κάνουμε λάθος, όμως… εν πάση περιπτώσει η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαρτώμενη από το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό από όσα διαδραματίζονται και παίζονται για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας.

Από τεχνική πλευρά, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί ευρωδείκτες παραμένουν σε καθοδικό κανάλι. Ο S&P μπορεί να παραμένει πάνω από τις 1.200 μονάδες (1.248,38), ωστόσο αρκεί μία αντιθετική κίνηση για να ενεργοποιηθούν σχηματισμοί λύσης για χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Καθώς επί ξυρού ακμής βρίσκονται πολλοί δείκτες, μένει να φανεί εάν και πώς θα επιδράσει στις αγορές η χειρότερη του αναμενομένου υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ινδίας, ενώ το ευρώ, αν και παραμένει πάνω από το 1,34 δολ., εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και επί της ουσίας αποεπενδυόμενο νόμισμα.

Στο 1,74 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής - μετρά απώλειες 74,15% από τα υψηλά 52 εβδομάδων στα 8,10 ευρώ (για να μην ανατρέξουμε στις υψηλές τιμές του φθινοπώρου του 2007). Εμφανείς οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ορισμένων ισχυρών και υγιών επιχειρήσεων να αμβλύνουν την εικόνα απαξίωσης (Τιτάν, Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ) αλλά και ορισμένων μεσαίων δυνάμεων, όμως η αγορά χρειάζεται βοήθειες, που με βάση τα ισχύοντα δύσκολα θα δοθούν σε αυτήν τη φάση της κρίσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v