Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτική τροχιά μετοχές και ομόλογα

Με επιτόκιο-ρεκόρ δανείστηκε ξανά η Ιταλία. Σε αρνητικό έδαφος μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης και της κρίσης χρέους. Πτώση ευρώ κάτω του 1,3 δολαρίων. Πτώση με χαμηλό τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται το ευρώ καθώς παράλληλα με τις αμφιβολίες των αναλυτών για το κατά πόσον μπορούν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, εκφράζονται νέοι φόβοι για κύκλο ύφεσης το 2012.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε καθοδική τροχιά από το πρωί, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις και στις αγορές ομολόγων. Τα νέα από την Ιταλία δεν ήταν καλά. Η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ μέσω 5ετών ομολόγων με κόστος-ρεκόρ από την είσοδό της στο ευρώ. Αντίθετα, η Γερμανία συγκέντρωσε το ποσό που ήθελε από τις αγορές πληρώνοντας χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ό,τι έναν μήνα πριν. Mόλις 0,29% για εκδόσεις 2ετούς διάρκειας.

Χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα δεδομένα για την παραγωγή της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε μόλις 1,3%. Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία είδε τους τελευταίους μήνες τον αριθμό των ανέργων να αυξάνει κατά 128.000 και να φτάνει τα 2,638 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το 1994.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο FTSE-20 σημειώνει -μέχρι τώρα- χαμηλό στις 252,31 μονάδες (δεύτερο συνεχόμενο) καθώς η Εθνική από την αρχή της συνεδρίασης έχει σταθερούς πωλητές στο εύρος του 1,55-1,58 ευρώ.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ (στις 12:50), από τα οποία 3 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Όμως πολλές συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί (2,8 εκατ. ευρώ) στον τίτλο του ΟΠΑΠ που και σήμερα παρουσιάζει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Η μετοχή αντιδρά έως τα 6,94 ευρώ, συνεχίζοντας πρακτικά την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά ελάχιστα των 5,88 ευρώ (σημειώθηκαν στις 25/11).

Ωστόσο, θα επιμείνουμε στις τράπεζες, καθώς η ΕΤΕ είναι πάντα ένα από τα καθοριστικά κλειδιά όχι μόνο του κλάδου αλλά και της τάσης γενικότερα. Εξάλλου, ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω… Συμπληγάδων (έλεγχοι BlackRock - ΡSI) και το σκληρό πόκερ με τους δανειστές εξελίσσεται μετά μυρίων εμποδίων.

Από το σχετικό θέμα του euro2day σημειώνουμε: "Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Ομολογιούχων, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την αιγίδα του IIF, πρότεινε στην ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον κ. Π. Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ, τα νέα ομόλογα να είναι πλήρως εγγυημένα από τον EFSF ή πρώτης εξασφάλισης.

Να έχουν, δηλαδή, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day (Με την πλάτη στον τοίχο για Μνημόνιο-PSI), αντίστοιχη αντιμετώπιση σε περίπτωση μελλοντικής χρεοκοπίας με τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους θεσμικούς της εταίρους (το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.).".

Εύλογο το ενδιαφέρον όσων προσβλέπουν ή ποντάρουν τέλος πάντων στη διαδικασία (αλλά και στις αντίθετές της), σε μία συγκυρία όπου ο κλάδος βρίσκεται στη μέγκενη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό πως από τον κλάδο μόνο η μετοχή του Τ.Τ. σώζει κάπως τα προσχήματα, ενώ νέος γύρος πωλήσεων-πιέσεων εξελίσσεται στην Κύπρου, που νωρίτερα υποχωρούσε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,436, έναντι του προηγούμενου, στο 0,444 ευρώ, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σε σχηματισμό καθοδικής λύσης και η μετοχή της Κύπρου, ενώ οι πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε δοκιμασία του δικού τους ιστορικού χαμηλού στο 0,16 ευρώ. Αστεία πράγματα, καθώς μετράμε τα… μονόλεπτα για τη μία ή την άλλη τραπεζική μετοχή, γινόμαστε όμως λίγο βαρετοί καθώς ο κλάδος παραμένει (κατά την εκτίμησή μας) σε αμφισβήτηση και δοκιμασία.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές κάτι επιχειρείται (και πάλι) στον Τιτάνα, αλλά με όλο και βαρύτερο διάγραμμα, στον Μυτιληναίο παλεύονται εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ η ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ διορθώνουν με μέτριες συναλλαγές. Τι μένει; Η... Βιοχάλκο, που μετ' εμποδίων παλεύει τα 3 ευρώ, η 3Ε, η Ελλάκτωρ (σχετική αναφορά στον Χαμαιλέοντα), ενώ η ΔΕΗ νωρίτερα ισορροπούσε στα 4,07 ευρώ. Κάτι είναι και αυτό, δεδομένης της στάθμισης της Επιχείρησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v