Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μια… ανάσα από νέα ιστορικά χαμηλά ο FTSE 20

Σε κατηφορική κλίση οι ευρωαγορές, υπό την έντονη αμφισβήτηση των οίκων αξιολόγησης. Στο χείλος του ιστορικού χαμηλού των 254,04 μονάδων ο FTSE 20, κίνδυνος διόρθωσης της Εθνικής προς το 1,44 ευρώ.

Στη σκιά υποβαθμίσεων η Ευρώπη, σημειώνεται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του euro2day, ενώ οι δείκτες έχουν πάρει κλίση προς τα χαμηλότερα επίπεδα-στηρίξεις. Στο 1,3187 δολ. το ευρώ, στις 5.785 μονάδες διορθώνει ο DAX, κατά 2,61% ο CAC 40, ενώ οι ανησυχίες των οίκων τρόμαξαν χθες το βράδυ τις αγορές και ο S&P 500 γλίστρησε στις 1.235,43 μονάδες.

Το διεθνές σκηνικό (εδώ και μέρες προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές και παίκτες) διαμορφώνεται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών και για την ελληνική υπόθεση.

Ωστόσο, το κλίμα στις τράπεζες είχε φανεί από νωρίς -το πρωί της Δευτέρας- και η Έλ. Λάσκαρη και ο Χρ. Κίτσιος έκαναν λόγο για κλάδο με την πλάτη στον τοίχο λόγω PSI - μνημονίου. Για να έρθει να συμπληρωθεί με την εικόνα διάλυσης των μετοχών και τον δείκτη να διορθώνει κι άλλο, ενώ ο Θανάσης Σταυρόπουλος μέτρησε νέα χαμηλά 267 μηνών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 22 χρόνια (και κάτι… ψιλά) πίσω για τον κλάδο, που υφίσταται συνέπειες και… αμαρτίες ετών. Στις 254,92 μονάδες κοντοστάθηκε ο FTSE 20, υπό το βάρος του -10% και -12% των τραπεζικών μετοχών, μια ανάσα πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 254,04 μονάδων.

Εύλογα, τα πονταρίσματα για την… τύχη του 20άρη εντάθηκαν και αρκετοί νέοι παίκτες μπήκαν στη λογική της προεξόφλησης περαιτέρω διόρθωσης προς τις 240, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το στοίχημα προς τις 225 - 220 μονάδες.

Αυτό που φαίνεται πως επέτεινε τα πονταρίσματα ήταν η επιεικώς άθλια -τεχνικά- εικόνα της Εθνικής, που με συνοπτικές διαδικασίες διέσπασε καθοδικά το 1,70 ευρώ. Κλείσιμο στο 1,59 ευρώ, με… ορθάνοιχτη την κατηφόρα προς τα ελάχιστα του 1,44 ευρώ της 1ης Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες που οδήγησαν σε ενεργοποίηση ανοιχτών εντολών αποδόθηκαν εν μέρει στη διεθνή συγκυρία, κυρίως όμως στην περιρρέουσα εικοτολογία για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Η αιφνίδια -για αρκετούς ακόμη και μέσα στο… σκορποχώρι του ΠΑΣΟΚ- αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών αναζωπύρωσε φοβικά σύνδρομα, παλαιότερα σενάρια αλλά και την αίσθηση πως ο ισχυρός πολιτικός παράγοντας κάνει πίσω συνειδητοποιώντας πλήρως την κατάσταση.

Άμεσες εξελίξεις και στο πολιτικό μέτωπο περιμένουν αρκετοί παράγοντες της αγοράς, ενώ επιχειρηματίες που είχαν αναθαρρήσει με την εκλογή του Λ. Παπαδήμου -και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης- εμφανίζονται εκ νέου βαθύτερα προβληματισμένοι.

Η Εθνική, στη μετοχή της οποίας παίζονται πολλά στοιχήματα για το αν και πώς θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, εάν και πώς θα αποφύγει την κρατικοποίηση, παρουσιάστηκε δραματικά κατώτερη των περιστάσεων χθες. Και μάλιστα με συναλλαγές 6,4 εκατ. τεμαχίων -πρακτικά το 1/3 του συνολικού τζίρου των 32,6 εκατ. ευρώ-, ενώ για Alpha - Eurobank εδώ και καιρό σημειώνεται η εμφανέστατη αδυναμία τους (έναντι της ΕΤΕ και δευτερευόντως της Πειραιώς).

Νέα ελάχιστη τιμή για τη Eurobank στο 0,359 ευρώ (χαμηλότατο ημέρας), με την αποτίμηση στα 198 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 278 της Alpha και 333 εκατ. ευρώ της Πειραιώς.

Το ταμπλό παραμένει εδώ και μήνες (από την αρχή του 2008) αδιάψευστος μάρτυς όσων διαδραματίζονται στο παρασκήνιο κι όσων κρύβονται στα χαρτοφυλάκια «σκελετών», στις επισφάλειες αλλά και στις αστοχίες των διοικήσεων.

Η προσπάθεια περιορισμού των πιέσεων στον 20άρη έφερε στην πρώτη γραμμή ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ MIG και FFG συμπλήρωσαν την τετράδα που διέσωσε την τιμή του. Στα χαμηλά ημέρας, οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος κ.ά. φαίνεται πως θα ακολουθήσουν στην κλίση του FTSE 20, που υπό το βάρος των τραπεζών κινδυνεύει να βρεθεί σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v