Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χαμηλά για τον FT 20-Eλάχιστος ο τζίρος

Νέο ιστορικό χαμηλό (ενδοσυνεδριακά) για τον FT 20 στις 253,9 μονάδες. Μικρή… ουρά πωλητών σε ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Νέα ελάχιστη τιμή για τη Eurobank στο €0,347. Κέρδη για MIG, EΛΠΕ. Στο $1,31 υποχωρεί το ευρώ.

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές και καταγραφή οριακά χαμηλότερου ιστορικού ελάχιστου για τον Ftse 20 στο Χ.Α., στις 253,9 μονάδες. Με τζίρο που (τηρουμένων των αναλογιών ) παραπέμπει σε επίπεδα συναλλαγών τέλους της δεκαετίας του ' 80 - αρχών της δεκαετίας του '90.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 20 - 25 λεπτά της συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών μετά βίας έφτανε τα 2 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 40% είχε αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής.

Μεγέθη και εικόνα απαξίωσης, που όχι μόνο μας επιστρέφουν 20 και πλέον χρόνια πίσω, αλλά πλέον δείχνουν και τα σοβαρά παράπλευρα προβλήματα του κλάδου. Κοινή εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως η συρρίκνωση των αποτιμήσεων, ο δραστικός περιορισμός του χρηματοοικονομικού κλάδου και η δραματική μείωση των συναλλαγών είναι θέμα χρόνου να πλήξουν και τους επαγγελματίες του χώρου, τις χρηματιστηριακές.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν ήδη λόγο για ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων ώστε να αμβλυνθεί η κατάσταση και προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν την επανεξέταση λ.χ. των χρεώσεων της ΕΧΑΕ και των κεφαλαίων του Συνεγγυητικού (μετά και την τελευταία αναφορά-ερώτημα βουλευτών προς τον Ευάγγ. Βενιζέλο).

Ειδάλλως και ο χρηματιστηριακός κλάδος, η επαγγελματική κοινότητα, θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων σε ενέργειες εξορθολογισμού πιθανότατα και με αρνητικές συνέπειες.

Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δουν πιο ζεστά οι επαγγελματίες του χώρου και βεβαίως η καθ' ύλην αρμόδια χρηματιστηριακή αρχή. Θα επανέλθουμε, όμως.

Στις 253,9 μονάδες διαμορφώνεται πλέον το νέο ιστορικό χαμηλό (ενδοσυνεδριακό) του Ftse 20, με την… ουρά πωλήσεων να πιέζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά την Εθνική έως το 1,54 ευρώ, με ελάχιστο το 1,44 ευρώ από την 1η/11. Χαμηλότερα Alpha - Eurobank, με νέα ιστορικά χαμηλά για τη δεύτερη στο 0,347 ευρώ.

Συνέχεια πιέσεων και για την Πειραιώς έως το 0,281, με ιστορικά ελάχιστη το 0,160 ευρώ (της 1ης/11). Με τόσο χαμηλό τζίρο -ο μέχρι τώρα χαμηλότερος για φέτος σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης (μόλις 2,9 εκατ. ευρώ στις 11:05)- η διακύμανση τουλάχιστον του Ftse 20 θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά το δοκούν.

Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ λειτουργούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εξισορροπητικά, ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου υποχωρεί χαμηλότερα των 3 ευρώ, με τα 2,72 ευρώ να είναι το ελάχιστο από τις 5/10. Σταθερός ο Τιτάνας στα 11,18 ευρώ, αλλά με συναλλαγές μόλις 11.180 ευρώ (στις 11:07), και μόνο 1.112 ευρώ για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε Βιοχάλκο, Jumbo και Motor Oil επιχειρείται μία προσπάθεια εξισορρόπησης, με την τελευταία σε σχετική απόσταση ασφαλείας από τα ελάχιστα των 5,50 ευρώ της 25ης Νοεμβρίου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι κυριότεροι δείκτες αντιδρούν ισχνά και με εμφανή την απουσία κινήτρων για κάτι καλύτερο. Προβληματική η διαγραμματική εικόνα του ευρώ, που παραμένει υπό πίεση χαμηλότερα του 1,32 δολ.

Την ίδια ώρα, ο DAX οριακά στις 5.780 και ο CAC 40 στις 3.082 μονάδες, αλλά με διαμορφωμένη πλέον την καθοδική τάση. Θυμίζουμε πως για τους δύο δείκτες ελάχιστες τιμές (περίπου 52 εβδομάδων) έχουν σημειωθεί στις 4.965,80 και στις 2.693,21 μονάδες αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v