Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βούλιαξαν 96,88% από τα υψηλά οι τράπεζες!

Σε νέα χαμηλά έτους αλλά και των τελευταίων 267 μηνών ο τραπεζικός δείκτης, μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο δείκτης καταγράφει σαρωτικές απώλειες 96,88% από τα ιστορικά υψηλά στις 6/11/2007!

Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και σε νέα χαμηλά 267 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9/1989 (239,51 μονάδες).

Οι διαλυμένες Τραπεζικές αποτιμήσεις δεν λένε τίποτα στους πωλητές που επιμένουν και επειδή οι πωλήσεις δεν προέρχονται από κωδικούς λιανικής (αυτοί ή έχουν ρευστοποιήσει, ή έχουν “μπαουλιάσει” τα χαρτιά για να τα ξαναδούν μετά από χρόνια), το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό (!)

Είναι τουλάχιστον ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει, από την αρχή του χρόνου απώλειες 80,65% και από το υψηλότερο ιστορικά κλείσιμο (7758,07 μονάδες στις 6/11/2007) απώλειες 96,88% (!!!)

Δηλαδή σε λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια, τα θεωρούμενα “ισχυρά χαρτιά” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είδαν κυριολεκτικά τις αποτιμήσεις τους να διαλύονται, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους επέλεξαν την στρατηγική της μακροχρόνιας διακράτησης (!)

Ασφαλώς και δεν υπάρχει τεχνική ανάλυση που να μπορεί να προσεγγίσει το (πιθανόν) παγκόσμιο φαινόμενο και όλα τα τεχνικά δεδομένα είναι απόλυτα θεωρητικά (λόγω και σημαντικών αλλαγών στην σύνθεση του εν λόγω δείκτη), όπως και αμέσως επόμενη στήριξη στις 225 μονάδες.

Νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και νέο χαμηλό 228 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/12/1992 (635,53 μονάδες) και την αμέσως επόμενη θεωρητική στήριξη να εντοπίζεται στις 650 μονάδες.

Αν η καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης συντελεστεί με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, θα δοθεί νέο καθοδικό σήμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί το νέο σημείο ισορροπίας.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα ολέθρου για τον FTSE. Τελευταίο, απόλυτα θεωρητικό, επίπεδο στήριξης στις 225 μονάδες.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος τζίρος επιμένει να κινείται στα απελπιστικά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. θέτοντας υπό ισχυρή αμφισβήτηση την βιωσιμότητα δεκάδων ΑΧΕ.

Το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων στο “κόκκινο” με την μετοχή της Εθνικής να πολλαπλασιάζει τους τεχνικούς προβληματισμούς, καθώς έδωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από την στήριξη των 1,60 ευρώ και πλέον, φλερτάρει έντονα με την ζώνη στήριξης 1,47 – 1,44 ευρώ, αν δεν αντιδράσει άμεσα και πειστικά.

Από τον υπόλοιπο 20αρη, ο ΟΤΕ προσπάθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητος, ενώ αντίθετα, μέσω των δημοπρασιών, ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της ΔΕΗ που επαναπροσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, επιθετικές πωλήσεις λίγο μετά τις 16.45 στην μετοχή της Coca-Cola, ενώ δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Folli Follie Group και Jumbo.

Νέα ιστορικά ρεκόρ (σε κλείσιμο) δείχνει να διεκδικεί το spread στο Ελληνικό 10ετές, ενώ το ποσό του 1,625 δισ., συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 375 εκατ. ευρώ, άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.

Το επιτόκιο ανήλθε σε 4,95%, έναντι 4,89% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,93 φορές.

Από την άλλη, χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη η διήμερη συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και των ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων (PSI+). Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Τραπεζική πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Απόλυτα διστακτική η αντίδραση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά την χθεσινή σημαντική υποχώρηση, καθώς μία δεύτερη ανάγνωση των τελευταίων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, δείχνει να μειώνει σημαντικά τις τάξεις των τελευταίων εναπομεινάντων, συγκρατημένα αισιόδοξων, κάτι που φαίνεται και από την συμπεριφορά του ενιαίου νομίσματος.

Μάλιστα στην στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η "νομική" βάση της νέας συμφωνίας δεν είναι επαρκώς ισχυρή για να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά στο εσωτερικό της Ε.Ε. στην λογική των αυτόματων κυρώσεων που προβλέπει...

Τεχνικά και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, (όσον αφορά το ευρώ) όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη προσέγγιση του χαμηλού Οκτωβρίου στο 1,3145 από την ισοτιμία EUR/USD. Ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεσοπρόθεσμη πτώση της ισοτιμίας προς τη περιοχή του 1,2000.

Από την άλλη πληθαίνουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα. Σε αυτό το μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal, με τίτλο "Οι Αγορές αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή συμφωνία''.

Η Ελλάδα ακόμη βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, επισημαίνεται στο άρθρο, ενώ οι αποδόσεις στις δημοπρασίες Κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία παραμένουν κοντά σε επίπεδα μη βιωσιμότητας. Πολλοί αναλυτές βλέπουν υψηλό ρίσκο βαθιάς ύφεσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Patrick Groenendijk, διευθύνων σύμβουλος του Ολλανδικού Transport Industry Pension Fund, που διαχειρίζεται περί τα 11,5 δισ. ευρώ, αποκάλυψε στη “WSJ” πως το fund έχει ''ξεφορτωθεί'' τα Ελληνικά και Ισπανικά ομόλογα, ενώ έχει αρχίσει και πουλάει τα Ιταλικά.

Ασταμάτητη η αναταραχή και στην διατραπεζική Αγορά. Νέο υψηλό για το 2011 άγγιξαν χθες οι καταθέσεις “overnight” των Τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια ένδειξη των εντάσεων στην Αγορά και της αβεβαιότητας που οδηγεί τις Τράπεζες στην αγωνιώδη αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων για τη ρευστότητά τους. Οι Τράπεζες κατέθεσαν 346,36 δισ. ευρώ στο “overnight”.

Το προηγούμενο υψηλό για το 2011 είχε καταγραφεί την Παρασκευή, όταν οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 334,91 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι οι Εμπορικές Τράπεζες δανείστηκαν 8,95 δισ. ευρώ στο “overnight”, έναντι 7,41 δισ. που είχαν δανειστεί την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ οι ίδιοι αναλυτές, σημειώνουν τις κινήσεις πανικού από τις Ευρωτράπεζες, που ξεπουλάνε assets όσο όσο σε ανταγωνιστές τους εκτός Ευρώπης, ρισκάροντας όμως τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία τους.

Υπό πιθανή υποβάθμιση τελούν πλέον οκτώ Ισπανικές Τράπεζες και δυο εταιρείες holding σύμφωνα με τον οίκο Moody's, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης της κερδοφορίας και των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Αυτές είναι οι Banco Cooperativo, Banco Sabadell, η Banki, η Banco Financiero y de Ahorro, η Bankinter, η La Caixa, η Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro, η Caja Rural de Granada, η Ibercaja Banco και η Lico Leasing.

Από την άλλη, βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο -53,8 από -55,2 τον προηγούμενο μήνα.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι προβλέψεις τω αναλυτών ήταν ακόμη δυσμενέστερες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν περαιτέρω μείωση του δείκτη στο -56,5. Στην σχετική ανακοίνωση, το ινστιτούτο ZEW επισημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί τους επόμενους έξι μήνες, “αλλά δεν θα βουλιάξει” (!)
Θετικό ξεκίνημα στην Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για τον επικείμενο σχολιασμό των προοπτικών της Αμερικανικής οικονομίας από την Fed και παρά την απογοήτευση από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν, με το αναιμικό ποσοστό 0,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,6% στις λιανικές πωλήσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να σημειωθεί η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Βωβός, όπου μετά και την σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας δεν αποκλείεται να προσελκύσει αρκετούς traders.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ερχόμενη Τρίτη 20/12 θα συζητηθεί στο Δήμο Αθηναίων η έγκριση της ειδικής μελέτης διπλής ανάπλασης για το Βοτανικό που είχε προγραμματιστεί για τις 8/12, ενώ στις 22/12 αναμένεται να δωθεί η τελική έγκριση στο έργο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από μικρή χαλάρωση επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο οι “υδάτινες” μετοχές (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλαστικά Κρήτης. 

Περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη, όπου ξεχώρισε η Eurobank (-5,29%) και ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca-Cola. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, MPB, MIG, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group και μικρότερα για Ελλάκτωρα και Τιτάνα. Αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Μυτιληναίου και ΟΤΕ.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μόλις 8 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 664,04 (12.04) και χαμηλό τις 656,41 (16.59) για να κλείσει τελικά στις 656,75 μονάδες με απώλειες 0,76%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 30,6 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 29,66%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πρέπει να σχολιάσεις κάτι που επιμένει να δείχνει ανάξιο λόγου, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης (!)

Η δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και η αρνητική υποδοχή από τις Αγορές έθεσαν τέλος στην μερική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας που είχε διαμορφωθεί πριν την συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών βάζοντας εκ νέου τα διεθνή Χρηματιστήρια σε φάση διακυμάνσεων και σκεπτικισμού για την διαχείριση της πιστωτικής κρίσης.

Η έλλειψη άλλων εγχώριων ή εξωτερικών θετικών ερεθισμάτων και οι χαμηλοί τζίροι μεγένθυναν το βαθμό των αρνητικών διακυμάνσεων, στο Χ.Α., με κύριο αποδέκτη τις Τραπεζικές μετοχές οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της πίεσης.

Οι τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις έθεσαν τέλος στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο αυξάνοντας πλέον την πιθανότητα καταγραφής και νέων χαμηλών στο Γενικό Δείκτη.
 
Η αναίρεση της βραχυπρόθεσμης θετικής εικόνας θέτει πλέον σε ισχύ τακτικές περικοπής ζημιών καθώς και περιορισμού του ρίσκου τοποθετήσεων. Από την άλλη πλευρά θα αναμέναμε την εξάντληση της επιθετικής προσφοράς στον Τραπεζικό κλάδο πριν επανεξετάσουμε την τακτική μας σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις μας.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος θετικός καταλύτης, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει σε πτωτική αδράνεια (παρά την συνεχιζόμενη συρρίκνωση των αποτιμήσεων) και οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να παρατηρούν ανίκανοι να αντιδράσουν τα αρνητικά ρεκόρ σε Τράπεζες και ημερήσιο τζίρο, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---- ΧΠΑ

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις μετακυλίσεις θέσεων να ενισχύουν τις συναλλαγές. Σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε αμυντικότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,8%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21208, τιμή εκκαθάρισης 256) κινήθηκαν μεταξύ 253,75 και 258 μονάδων. Ρολαρίσματα “short” θέσεων, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 60% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 597 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (215 δικαιώματα αγοράς και 382 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1321300 Εθνική, 5000 ΟΠΑΠ, 77500 Alpha Bank, 18200 Motor Oil, 11700 MPB, 5000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14219), Alpha Bank (7707), Eurobank (1112), Κύπρου (2623), ΓΕΚ (25660), ΟΠΑΠ (3019), ΔΕΗ (3378), Πειραιώς (6291), MIG (5354), ΟΤΕ (4316), Αγροτική (681), Ταχ. Ταμιευτήριο (731), MPB (502), Ελλάκτωρα (844), Μυτιληναίο (642), Ελ. Πετρέλαια (111), Μέτκα (417), Intralot (439), Σιδενόρ (136), Motor Oil (462).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (3409435 τεμ.), Εθνική (17699965 τεμ.), Πειραιώς (6353950 τεμ.), ΟΤΕ (4663048 τεμ.), MIG (4484433 τεμ.), Eurobank (10129753 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 16176 Συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v