Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κατηφορίζουν" αγορές, ομόλογα και ευρώ

Η κρίση χρέους βαραίνει ΧΑ και ευρωαγορές. Κάτω από το $1,30 το ευρώ. Πανάκριβα δανείστηκε η Ιταλία. Ο FTSE 20 στα επίπεδα των 253 μονάδων με στηρίξεις από 3Ε και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Πτώση για ΕΤΕ.

Σε καθοδική τροχιά το ευρώ και σε διαδικασία ενίσχυσης και έναντι άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων το δολάριο. Ο FTSE-20 στις 253 μονάδες, με στηρίξεις από και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Οριακά στο 1,300 δολάριο διαμορφωνόταν πριν από λίγο το ευρώ, που νωρίτερα διόρθωνε έως το 1,2994 δολάριο. Πρόκειται για χαμηλά 11 μηνών, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day, αν και κατά την εκτίμησή μας, εκτός από τη σχέση ευρώ προς δολάριο, χρήσιμη είναι η συνεκτίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του καναδικού δολαρίου, του ελβετικού φράγκου, του γεν και της στερλίνας.

Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, το επόμενο διάστημα, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, τουλάχιστον όσο η FED δεν προβαίνει στην υιοθέτηση νέων μέτρων άμεσης ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι το αμερικανικό νόμισμα αφήνεται ελεύθερο, χωρίς τον κίνδυνο πληθωρισμού, που προκαλούν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, να διακυμανθεί στην αγορά συναλλάγματος. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αποχώρηση και των τελευταίων από το ευρώ, που χάνοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αποθεματικό νόμισμα χάνει τη στρατηγική σημασία του και τον ρόλο του.

Στην εξασθένηση του ευρώ αποτυπώνονται η ευρύτερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία και η διευρυνόμενη κρίση χρέους στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Το νέο… πάθημα της Ιταλίας που δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με κόστος-ρεκόρ ενισχύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών διεθνώς. Από τη στιγμή μάλιστα όπου η Fitch διευρύνει τη στόχευσή της συμπεριλαμβάνοντας χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία και Λετονία), φαίνεται πως περνάμε στην επόμενη φάση της κρίσης.

Όλα αυτά αποτυπώνονται κατ' αρχάς στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον DAX να χάνει νωρίτερα και τις 5.700 μονάδες. Με απώλειες 1,28% ο DAX, «κινδυνεύει» να διορθώσει χαμηλότερα των 5.450 μονάδων. Σε ένα τέτοιο ανησυχητικό ενδεχόμενο το γερμανικό χρηματιστήριο θα «κινδύνευε» να διορθώσει έως τα χαμηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή προς τις 4.965 μονάδες.

Στο Χ.Α., με αιχμή την αλλά και τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, εξισορροπείται η πίεση που δέχεται ο FTSE-20 από τη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών. Η Εθνική Τράπεζα στο 1,57 ευρώ, η Alpha Bank στο 0,490 ευρώ, η Eurobank στο 0,339, με απώλειες η Marfin Popular, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Κύπρου, η Πειραιώς, με αυξανόμενη προσφορά τα τελευταία 30 λεπτά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της ΚΛΜ. Εδώ και δύο ώρες, με μόλις μία μετοχή, η τιμή της Κλουκίνας - Λάππας ενισχύεται κατά 13,82% στο 0,42 ευρώ. Με μόλις 42 λεπτά του ευρώ διαμορφώνεται, πρακτικά, υπεραπόδοση για μία μετοχή του θεωρούμενου FTMID40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v