Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δεν ακολουθεί τις ευρωαγορές-Τζίρος απαξίωσης

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 2 εβδομάδων στα ευρωχρηματιστήρια. Απώλειες στο ΧΑ με ισχνό τζίρο και πιέσεις στον Ft 20 λόγω πωλητών στην 3Ε, Κύπρου, Folli. Κέρδη σε Εθνική, Eurobank.

Ανεκμετάλλευτη μένει προσώρας από το Χ.Α. η προσπάθεια αντίδρασης που επιχειρείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με… απερίγραπτα ελάχιστο τζίρο (δεν θυμόμαστε για πολύ-πολύ καιρό συναλλαγές μόλις 1,4 εκατ. ευρώ μέχρι τις 10:55), το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει παραδομένο στη λογική της… πτωτικής αδράνειας.

Κατά 0,66% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης (στις 655 μονάδες), κατά 0,44% ο Ftse20 (στις 251,5 μονάδες), με τη μετοχή της Coca Cola 3E να διορθώνει έως 3,31% στα 11,51 ευρώ. 

Η είδηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθαρρυντική αφορά στην πρόσληψη νομικών συμβούλων για το PSI -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- και αυτό εκτιμάται ότι συμβάλλει στη σχετική κινητικότητα που σημειώνεται στις τράπεζες.

Βεβαίως, όταν αναφερόμαστε σε κινητικότητα εννοούμε σχετική, καθώς ο τζίρος στην Εθνική, για παράδειγμα, έφθασε με το ζόρι τις 450 χιλιάδες ευρώ (στις 11:57), τις 118 χιλιάδες στην Alpha Bank και τις 63 χιλιάδες ευρώ στη μετοχή της Eurobank.

Σημειώναμε τελευταία πως με την απαξίωση του Χ.Α. και τη δραματική μείωση των συναλλαγών ο κλάδος (ευρύτερα εννοούμενος) θα έχει να διαχειριστεί άμεσα σοβαρά προβλήματα.

Γι' αυτό θεωρούμε πως θέματα που αφορούν λ.χ. στο Συνεγγυητικό ή στις χρεώσεις της ΕΧΑΕ ή νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μερική άμβλυνση του προβλήματος. Από αυτήν την άποψη, και πάλι καλά να λέμε που αναβλήθηκε για ευθετότερο χρόνο η φορολόγηση της μετοχικής υπεραξίας.

Εν πάση περιπτώσει, η μετοχή της ΕΤΕ διαμορφώνεται στο 1,54 ευρώ, των Alpha-Eurobank στο 0,491 και στο 0,337 ευρώ αντίστοιχα, της Πειραιώς στο 0,257 (περισσότερο ως αντίδραση στην ανακοίνωση της ΑΜΚ έως 400 εκατ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου), της Κύπρου στο 0,466, της Marfin Popular στο 0,230 και του Τ.Τ. στο 0,40 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές οι πωλητές πιέζουν την χαμηλότερα (με άμεση επίπτωση στη διακύμανση του 20άρη), η ΔΕΗ σταθεροποιείται στα 4,20 ευρώ (να υποθέσουμε μετά τις τελευταίες αγορές των Silchester - St. Butt), ο ΟΠΑΠ στα 6,80 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί οριακά προς τα 3,05 ευρώ. Παιχνίδι τακτικής στον Τιτάνα, που προσπαθεί να μην ξανακυλήσει χαμηλότερα των 10,90 - 10,95 ευρώ, και με μέτριες συναλλαγές η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 3 ευρώ από τον Μυτιληναίο.

Περίπου την ίδια ώρα, το ευρώ επανέρχεται έως το 1,3038 δολ. (τοπικό υψηλό μέχρι τώρα), ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά κατά 1,05% στις 5.735 μονάδες.

Ο CAC 40 οριακά στις 3.000, ο FTSE 100 στις 5.399 και ο Euronext 100 οριακά χαμηλότερα, στις 595 μονάδες. Με μέτριους τζίρους στις περισσότερες ευρωαγορές. Πάντως, με τέτοιες συναλλαγές και χωρίς ουσιαστικά κίνητρα, περισσότερο είναι απλή αντανακλαστική κίνηση απεγκλωβισμού από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, παρά κάτι περισσότερο.

Και μάλλον, όπως προκύπτει τεχνικά, βραχύβια ανακωχή πωλητών, προτού τα χρηματιστήρια υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v