Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν οι... προσκεκλημένοι

Εφικτό κρίνεται το σενάριο προσέγγισης των 2.500 μονάδων στη νέα εβδομάδα τόσο λόγω των τραπεζών (που φαντάζουν ”υπεραγορασμένα”) όσο και λόγω του ΟΤΕ, που επανακάμπτει δριμύτερος. Σημαντική ενίσχυση του τζίρου. Στο προσκήνιο η περιφέρεια μετά από 6 μήνες απαξίωσης. Προσοχή στο δανεισμό τίτλων που έλαβε χώρα στο ΧΠΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το μόνο που έχει να φοβηθεί η Σοφοκλέους, είναι η διάρκεια του κύκλου διόρθωσης των ξένων αγορών, ειδικότερα της Νέας Υόρκης.

Το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη, στις 2.466,9 μονάδες, η άνοδος του τραπεζικού σε υψηλό επίπεδο τετραετίας, η δεδομένη ανοδική τάση για μετοχές όπως η Εθνική, Eurobank και Alpha, εξασφαλίζουν τη συνέχεια τουλάχιστον του FTSE 20.

Το ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.500 μονάδων, σε πρώτη φάση, είναι εφικτό με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις (κατοχύρωσης κερδών), με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η διάθεση των ισχυρών επενδυτών, κυρίως των ξένων, θα φανεί την ερχόμενη Τετάρτη, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank.

Το θετικό ενδεχόμενο, στο οποίο προσβλέπουν όσοι υπολογίζουν στην καταγραφή υψηλής τιμής έτους στο β΄ εξάμηνο, μπορεί να ευοδωθεί στην περίπτωση που οι ξένοι δεν μειώσουν τη συμμετοχή τους κυρίως στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Alpha.

Αυτό που προέχει για την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ανάλογες της χθεσινής, ισχυροποίηση κατ’ αρχήν του εύρος 2.450-2.455 και εν συνεχεία της προσέγγισης των 2.500.

Σε αυτή την περίπτωση θα φανεί πόσες από τις επιλεγμένες μετοχές του χαρτοφυλακίου Eurobank μπορεί να αποτελέσουν το εναλλακτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, πέραν των γνωστών 6-8 μέχρι σήμερα αγαπημένων τους χαρτιών.

Το σίγουρο είναι πως η εμβάθυνση της αγοράς απαιτεί σε μονιμότερη βάση ροή κεφαλαίων προς επιλεγμένες μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε ορίζοντα χρήσεων (δηλαδή τριμήνου) ώστε η χρηματιστηριακή πορεία να συμβαδίζει σε ικανό ποσοστό με τα οικονομικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών παρατηρήθηκε πως για συγκεκριμένες μετοχές του χαρτοφυλακίου της Eurobank, είχε προηγηθεί σημαντική αύξηση εμπορευσιμότητας και ικανό ποσοστό θετικής μεταβολής.

Τι πιο λογικό, οι εμπλεκόμενοι να προτιμήσουν χθες στο γύρισμα της αγοράς να κατοχυρώσουν απόδοση της τάξης του 4%-8%. Ευελπιστούμε όμως πως στη συνέχεια το παιχνίδι θα διεξάγεται με καθαρότερους όρους και σαφέστερες προϋποθέσεις.

Σημειώστε, πως οι πέντε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, είναι οι εξής: Αλ. Κεραμεία (31%), Ζάμπα (21,5%), SATO (19,7%), Κορφίλ (19,6%) και Moda Bagno (17,5%).

Παράλληλα, οι πέντε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες την χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, είναι οι εξής: Ξιφίας προνόμιο (25%), Domus (15,4%), Μπαλάφας Συμμετοχών (15,4%), Δυναμική Ζωή (13%) και Αγροτική Τράπεζα (12,7%).

Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύθηκε κατά 1,85%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,89%. Ο FTSE/ ASE 40 ενισχύθηκε κατά 2,64% και ο Small Cap 80 κατά 3,15%.

Τα υψηλότερα κλαδικά κέρδη, κατέγραψαν οι Εκδόσεις - Εκτυπώσεις, με 4,81%, ενώ ακολούθησε ο κλάδος των Βασικών Μετάλλων με κέρδη 4,3%.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 1,9%, ενώ ο Τραπεζικός κατά 3,12%. Τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (-7,04%).

Παράλληλα η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά 51,5% στα 133,9 εκατ. ευρώ έναντι 88,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνώντας και στις πέντε συνεδριάσεις τα 100 εκ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, ”ήταν μια εβδομάδα συγκινήσεων από αυτές που οι χρηματιστηριακές αγορές αποκτούν γοητεία και ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Μετά από έξι μήνες απαξίωσης, η αφύπνιση της περιφέρειας άρχισε να δικαιώνει τις απόψεις περί υποτιμημένων μεσαίων και μικρών κεφαλαιοποιήσεων ανατρέποντας τον εποχικό σκεπτικισμό πηγαίνοντας κόντρα στην διεθνή τάση και την ανασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας μετά την δημοσιονομική απογραφή. Επιπλέον απέδειξε ότι ακόμα η Ελληνική αγορά είναι πρωτίστως μια αγορά ρευστότητας (flow driven) και δευτερευόντως μια αγορά τάσης”.

Οι πιθανές (ή και ουσιαστικές) εισροές κεφαλαίων σε τίτλους της μεσαίες κεφαλαιοποίησης από τραπεζικό αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν κινητικότητα, να ενεργοποιήσουν κωδικούς και νέα θεσμικά κεφάλαια βάζοντας την μεσαία κεφαλαιοποίηση στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, επισημαίνει ο ίδιος.

Προς το παρόν, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, επόμενο σημείο αντίστασης αποτελούν οι 2.488 μονάδες με πιθανότερο κύριο αρωγό της τάσης ή αντίβαρο στην κατοχύρωση τραπεζικών κερδών τον ΟΤΕ ο οποίος διέσπασε στο κλείσιμο της Παρασκευής τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών.

Διάσπαση του εν λόγω επιπέδου βλέπει νέα υψηλά για τον Γ. Δείκτη για το 2004 σενάριο που συγκεντρώνει μάλλον μικρές πιθανότητες αν δεν προηγηθεί μερική διόρθωση τιμών όσον αφορά τα υπεραγορασμένα τραπεζικά χαρτιά. Η αυτονόμηση της Ελληνικής αγοράς σε σχέση με το διεθνές κλίμα πιθανότατα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα τραπεζικά αποτελέσματα εννεαμήνου με την Alpha Bank να ανοίγει τον χορό των ανακοινώσεων το πρωί της Τετάρτης της 27ης Οκτωβρίου, καταλήγει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v