Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταρζανιές στην περιφέρεια

Ο Ταρζάν ήταν ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Είχε την Τζέιν και έναν πανέξυπνο πίθηκο για συντροφιά και μία απέραντη ζούγκλα για να κάνει ”παιχνίδι”. Στον δικό του κόσμο δεν είχε αντιπάλους. Η λύση σε όλα τα προβλήματα ήταν μία: Οι... ταρζανιές!

Ταρζανιές στην περιφέρεια
Ο Ταρζάν ήταν ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Είχε την Τζέιν και έναν πανέξυπνο πίθηκο για συντροφιά και μία απέραντη ζούγκλα για να κάνει ”παιχνίδι”. Στον δικό του κόσμο δεν είχε αντιπάλους. Η λύση σε όλα τα προβλήματα ήταν μία: Οι... ταρζανιές!

Η στήλη έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι υπήρχαν ευκαιρίες στη μικρή και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση. Λίγο καιρό πριν τις ευκαιρίες αυτές ανακαλύψουν τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.

Όχι γιατί είμαστε ”έξυπνοι” και δήθεν βλέπουμε πριν απ’ αυτούς, αλλά διότι τις ημέρες που σας μεταφέραμε αυτές τις απόψεις υπήρχε και ο ανάλογος προβληματισμός σε διάφορα ”κέντρα” της Σοφοκλέους.

Για να δημιουργηθεί ένα νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο, για παράδειγμα, στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, χρειάζεται χρόνος μεγαλύτερος από λίγες εβδομάδες!

Βέβαια, τις ημέρες εκείνες διαβάζατε τις επίσημες εκθέσεις διαφόρων αναλυτών που έκαναν λόγο μόνο για τα blue chips. Οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά τους, όπως την κάνουν και σήμερα. Εκείνοι τη δουλειά τους και εμείς την δική μας.

Η δική μας δουλειά είναι η ενημέρωσή σας και όχι η πώληση μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ούτε η επιτυχία ενός placement.

Αυτό το οποίο ακούγαμε στο παρασκήνιο, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μία διόρθωση των ανισορροπιών στην περιφέρεια, γίνεται ήδη πράξη. Πόσο ακόμη θα διαρκέσει; Για όσο αντέξει η αγορά, είναι η απάντηση. Διότι χρήματα πολλά δεν υπάρχουν και τα πάντα γίνονται εκ των... ενόντων.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν χρήματα, πολλοί θα καταφύγουν (και ήδη το πράττουν) σε... ταρζανιές. Σε όλους μας είναι πάντως γνωστό ότι χωρίς μπογιά δεν βάφονται αβγά. Οπότε και δεν έχουμε δικαίωμα να παραπονεθούμε στη συνέχεια...

Το ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην περιφέρεια είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι έφτασε και το πλήρωμα του ο χρόνου για να εξαργυρωθούν οι προσδοκίες.

Ή καλύτερα, οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ακόμη τέτοιες που να επιτρέπουν σε άβγαλτους καραβοκύρηδες να βγαίνουν μόνοι τους στο ταραγμένο πέλαγος. Μόνο οι έμπειροι και επιδέξιοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες αυτής τις αγοράς.

Ο πραγματικά μεγάλος κίνδυνος δεν προέρχεται, όμως, από ένα πιθανό πισωγύρισμα της αγοράς. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Στο κάτω κάτω της γραφής μία καλή τοποθέτηση μπορεί να μη δικαιωθεί άμεσα, αλλά κάποια στιγμή θα μας στείλει στο ταμείο για να εισπράξουμε τα κέρδη μας.

Δεν είναι μεγάλη ζημία αν δεν προλάβαμε να αγοράσουμε μία μετοχή με P/E 5 και την πήραμε 10% ακριβότερα. Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η επιλογή μας αν αύριο η ίδια μετοχή είναι κατά 15% φθηνότερη.

Ο κίνδυνος προέρχεται από το ενδεχόμενο να ”φορτωθούμε” σκουπίδια μέσα στην τούρλα του Σαββάτου. Οι ελκυστικές τιμές που υπάρχουν σε αρκετές μετοχές της περιφέρειας δεν δίνουν αυτόματα ”συχωροχάρτι” σε όλες τις μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Χρειάζεται προσοχή. Κι εκείνο που δεν χρειάζεται, είναι να τρέχουμε σαν τρελοί πίσω από το λεωφορείο, ενώ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει από τη στάση. Μπορεί και να μας συμβεί ατύχημα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v