Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή στη... χώνεψη!

Συνεχίζουν οι ξένοι, ξεκινούν οι Έλληνες. Μετά τις HSBC και J&P Morgan, προστίθεται και η Citigroup, η οποία ”σηκώνει” τον πήχη για Εθνική, Eurobank και Alpha. Οι Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, αν και καθυστερημένα, επιτελούς αποφασίζουν να ασχοληθούν με την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μόνο η δραματική μεταστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές μπορεί να ανακόψει την πορεία της αγοράς προς τις 2.500 και στη συνέχεια προς την υψηλή τιμή έτους, τις 2.553 μονάδες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και δεδομένης της σημαντικής υπεραξίας που εγγράφουν ισχυρότατοι παίκτες της αγοράς, διατηρούμε μία μικρή επιφύλαξη για σήμερα.

Η κίνηση της Eurobank και η αναβάθμιση της τιμής-στόχου των τραπεζικών μετοχών θέτουν τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ένα θετικό περιβάλλον που έχει δώσει κέρδη.

Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της απόλυτα δικαιολογημένης κατοχύρωσης έστω μέρους αυτών των αποτελεσμάτων.

Η διάθεση, όμως, των ξένων που παραμένει θετική, κατ’ αρχήν για τις ελληνικές τράπεζες, αποτυπώνεται στο χθεσινό +4,80% του δικαιώματος της Εθνικής στη Wall Street και στη χθεσινή έκθεση της Citigroup για Εθνική, Eurobank και Αlpha.

Όλα αυτά διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της αντίδρασης τόσο του FTSE-20 όσο και των Μκ-40 και SC-80.

Κάτι ανάλογο θεωρούμε ότι ισχύει και για το γνωστό πλέον δείκτη Eurobank 50, καθώς αποτελεί ουσιαστικά χρηματοοικονομικό εργαλείο προς χρήση.

Το καλύτερο για σήμερα θα ήταν η αγορά να ξεκινήσει προς διόρθωση στις 2.450-2.455 μονάδες, να απορροφηθεί η όποια προσφορά, να διερευνηθούν οι προθέσεις των εν δυνάμει πωλητών και εν συνεχεία να επιχειρηθεί η κατοχύρωση του εύρους των 2.460-2.475 μονάδων ως σημείου αναφοράς–εκκίνησης για την επόμενη ανοδική φάση.

Πιθανότατα θα ήταν χειρότερο να ξεκινήσει η συνεδρίαση ανοδικά, να διαμορφωθούν συνθήκες εγκλωβισμού σε επίπεδο τιμών προς τις 2.450 μονάδες και στη συνέχεια να υπάρξει υποχώρηση.

* Σημείωση: Τη θέση του γενικού διευθυντή συγκροτήματος Τραπέζης Κύπρου αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ένα από τα εμπειρότερα στελέχη του τραπεζικού χώρου, με άκρως επιτυχημένη πορεία στην παλαιά Τράπεζα Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v