Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Στην ενδεχόμενη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ, στο νέο αμοιβαίο κεφάλαιο από την Eurobank, στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στις απώλειες από το Γ’ ΚΠΣ, αλλά και στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Στην ενδεχόμενη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ, στο νέο αμοιβαίο κεφάλαιο από την Eurobank, στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στις απώλειες από το Γ’ ΚΠΣ, αλλά και στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Παρασκευής.

Ecofin: Η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, υπό ενισχυμένη επιτήρηση, οι δε κοινοτικές υπηρεσίες θα ανατίθενται σε κάθε επιχείρηση αύξησης των κρατικών δαπανών ή μείωσης της φορολογίας, τονίζει Το Βήμα σύμφωνα με το οποίο το Ecofin καταδίκασε την Ελλάδα για ”έλλειμμα αξιοπιστίας”.

Με ηθική καταδίκη για τα δημοσιονομικά ψεύδη απειλούμεθα από την Ευρώπη, τονίζει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης πέρασε δύσκολες ώρες τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στη χθεσινή του Ecofin όπου κυριάρχησε το ”Ελληνικό πρόβλημα”.

Σύμφωνα με το Κέρδος αφόρητες πιέσεις από την ΕΕ φέρνουν οι αναθεωρήσεις στα δημοσιονομικά, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως στο στόχαστρο της ΕΕ είναι και ο προϋπολογισμός του 2005.

Σάκος και μποξ έγιναν η Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομίας στο Ecofin τονίζει η Ελευθεροτυπία, που επισημαίνει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ ζήτησε κυρώσεις και ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια πήρε ”πάσα” από την ΕΕ να συντάξει έκθεση για τις ελληνικές παρατυπίες.

Ευθέως Ecofin και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητούν τον προϋπολογισμό του 2005 καθ ζητούν αυστηρότερα μέτρα, τονίζει η Ημερησία.

Σοφοκλέους: Την έναρξη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη βελτίωση της ρευστότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον θεσμό του Χ.Α. με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός νέου δείκτη με την ονομασία MidCap Private Sector 50 δημοσιοποίησε χθες η Eurobank, αναφέρει Το Βήμα.

Τη δημιουργία ενός νέο χρηματιστηριακού δείκτη, του πρώτου που θα αποτυπώνει αποκλειστικά τις επιδόσεις των εταιριών του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε η EFG Eurobank, σημειώνει η Καθημερινή.

Στην Αμερική αποτελεί από καιρό πραγματικότητα: ένα ποσοστό της τάξης του 5% ή και μικρότερο αρκεί για να διοικηθεί μια εταιρία, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις που συμπληρώνει πως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, με τη μετοχική ιδέα να είναι συνώνυμη του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού και τον επιχειρηματικό κόσμο να επιμένει να ταυτίζει την εταιρία με την οικογένειά του ποσοστά του 5% και του 20% θεωρούνται πολύ αδύναμα για να διασφαλίσουν μακροημέρευση σε μια διοίκηση.

Το Κέρδος επισημαίνει πως η πρωτοβουλία της Eurobank τονώνει τη

Σοφοκλέους,

ΚΠΣ: Το πολυδαίδαλο και γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης του Γ΄ ΚΠΣ στην Ελλάδα οδήγησε σε απώλειες άνω των 2 δις. ευρώ την περίοδο 2002-2003 είπε χθες σε ημερίδα ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας, σύμφωνα με Το Βήμα.

Επιχειρηματικότητα: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά εξαντλείται με μικρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με οικογενειακή χρηματοδότηση και προσωπική απασχόληση των νέων επιχειρηματιών αναφέρει η Καθημερινή επικαλούμενη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ”Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα”.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι το τελευταίο καταφύγιο για όποιον δεν έχει άλλη απασχόληση, αναφέρει το Κέρδος, επικαλούμενο επίσης την έκθεση του ΙΟΒΕ.

Με βάση την ίδια έρευνα η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλή ποιότητα και έχει ως βασικό κίνητρο, την εξασφάλιση απασχόλησης για το νέο επιχειρηματία.

Εκκαθαριστικά: Ιδιαίτερα ”καυτή” είναι η νέα παρτίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την Καθημερινή που συμπληρώνει πως οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλουν ο καθένας επιπλέον φόρο ύψους 5.038 ευρώ.

Πετρέλαιο: Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου σημειώνει Το Βήμα που επισημαίνει πως η τιμή του αργού αφού έφτασε στα 54,95 δολάρια το βαρέλι στη συνέχεια υποχώρησε στα 54,27 δολάρια, φέρνοντας ανακούφιση στης αγορές.

Τράπεζες: Για ”βόμβα” στο ασφαλιστικό των τραπεζών κάνουν λόγο Τα Νέα που επισημαίνουν πως το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ανοίγει σύντομα με σκληρά παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το ποιος θα καλύψει το έλλειμμα.

Ακτοπλόοι: Ισχυρές αναταράξεις στις σχέσεις Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ακτοπλόων εφοπλιστών προμηνύονται σύμφωνα με την Καθημερινή που τονίζει πως οι ακτοπλόοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο όχι μόνο δεν προωθεί τον κοινοτικό Κανονισμό 3577/92, για πλήρη απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, αλλά αντιθέτως, με ορισμένες ενέργειές του δείχνει να επιστρέφει στο καθεστώς του προστατευτισμού.

Τουρισμός: Δυσαρέσκεια εκφράζουν οι ξενοδόχοι σύμφωνα με την Ημερησία που αναφέρει πως με βάση έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τον τουρισμό το 95% κρίνει πως η τουριστική πολιτική είναι λανθασμένη.

Τηλεπικοινωνίες: Ο ”πλουραλισμός” ωφελεί σοβαρά τον καταναλωτή αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις σε ειδικό του ένθετο για τις τηλεπικοινωνίες.

Σούπερ Μάρκετ: ”Όσες επιχειρήσεις κάνουν συμφωνίες ή εφαρμόζουν πρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο και κρατούν τις τιμές υψηλά θα υποστούν τις συνέπειες” δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου συνεχίζοντας από την δική του πλευρά την αντιπαράθεση με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, σημειώνει Το Βήμα.

Διαδικαστικό ”φάουλ” βλέπει ο ΣΕΣΜΕ στην παραπομπή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης επτά μελών του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Ολυμπιακές Αερογραμμές: Νέο πετρελαϊκό καπέλο στους διεθνείς και διηπειρωτικούς ναύλους επιβάλλουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών από την πρώτη χρέωση επίναυλου, τονίζει η Καθημερινή.

Εθνική Τράπεζα: Απορροφά θυγατρικές η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως τα σχέδια της Τράπεζας περιλαμβάνουν τις ΑΕΔΑΚ, τη χρηματιστηριακή και την ΕΘΝΕΕΧ.

Εμπορική: Θυγατρική στη Βρετανία ιδρύει η Εμπορική Τράπεζα, αναφέρει η Καθημερινή.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο τονίζει πως το business plan της Εμπορικής Τράπεζας διχάζει, ενώ συμπληρώνει πως προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα αφορούν στο λειτουργικό κόστος και στην παραγωγικότητα.

Γερμανός: Στα 21,40 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Γερμανός η Praxis σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Πλαίσιο: Η ανταγωνιστικότητα αναπτύσσεται κυρίως στο επίπεδο της επιχείρησης, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Κέρδος ο πρόεδρος της εταιρίας Πλαίσιο κ. Γιώργος Γεράρδος ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει συνταγή ώστε μια εταιρία όπως η Πλαίσιο να βρίσκεται ανάμεσα στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις για 5 συνεχόμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v