Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Τακτική... ”Hit & Run”

Η αγορά ετοιμάζεται να δει το αναμενόμενο βίαιο ανοδικό ξέσπασμα και την επίτευξη του αρχικού στόχου του σχηματισμού, μεταξύ 2.500-2.550 μονάδων επισημαίνουν οι Ε.Ι. Βάρσος - Α.Ν. Καραλής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, προτείνοντας ταυτόχρονα με το σκωπτικό και γλαφυρό τρόπο γραφής τους την τακτική του ”Hit & Run”. Τι διαφαίνεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Merit: Τακτική... ”Hit & Run”
των Ε.Ι. Βάρσου - Α.Ν. Καραλή *

Η πρώτη φάση περιλάμβανε τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών και της αντίστασης στην περιοχή των 2.370-2.380 μονάδων. Ακολούθησε μία εβδομάδα διόρθωσης, σταθεροποίησης, πλευρικής κίνησης χωρίς τάση με μειωμένο τζίρο, ως επιβεβαίωση της προηγηθείσας διάσπασης.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Περιλαμβάνει το αναμενόμενο βίαιο ανοδικό ξέσπασμα και την επίτευξη του αρχικού στόχου του σχηματισμού, μεταξύ 2.500-2.550 μονάδων.

Η αγορά μας, ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης, έχει ακολουθήσει υποδειγματική διαγραμματική κίνηση από τότε που αντιληφθήκαμε τον σχηματισμό Ώμου-Κεφαλής-Ώμου. Ήταν σχεδόν σαν να θέλει να το δούμε όλοι και να συμμετέχουμε στην κίνηση. Ομολογουμένως, σπάνια οι διαγραμματικοί σχηματισμοί είναι τόσο εμφανείς και ευδιάκριτοι.

Ο στόχος λοιπόν είναι συγκεκριμένος και μάλλον θα μας έρθει πολύ συντομότερα απ’ ό,τι αρχικώς είχαμε εκτιμήσει, καθώς βλέπαμε πιο σταδιακή και ήπια άνοδο προς τα τέλη του Νοεμβρίου –αρχές Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις ωστόσο μας φέρνουν έναν μήνα μπροστά. Τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του σχηματισμού (με μια μικρή αλλά ιδιαίτερα βασανιστική επιφύλαξη να έχει ήδη ολοκληρωθεί...)

Μόλις υποπέσαμε στο πιο τραγικό σφάλμα: ένα παλιό ρητό που χρησιμοποιούσαν οι χρηματιστές έλεγε ”δώσε τους έναν αριθμό ή μια ημερομηνία, ποτέ και τα δύο”. Εμείς σας δώσαμε και τα δύο, επομένως έχετε και γραπτά στοιχεία να μας κατηγορήσετε αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως αναφέρουμε. Έστω. Από τη στιγμή που πιστεύουμε κάτι, θεωρούμε χρέος μας να σας το κοινοποιήσουμε, όσο ευθύτερα γίνεται.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση και ο FTSE 20 παραμένει προς το παρόν η ατμομηχανή της ανοδικής κίνησης, ειδικότερα οι τράπεζες που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη, αλλά στην παρούσα φάση παρατηρούμε ότι η περιοχή των 1.350 μονάδων εμφανίζεται απειλητική.

Αποτελεί την προηγούμενη κορυφή, τον Απρίλιο του 2004, όπου τερματίσθηκε η πρώτη φάση ανόδου από τα χαμηλά του 2003 και τις 750 μονάδες, με άνοδο της τάξεως του 85%. Οι 1.350 μονάδες λοιπόν μπορεί κάλλιστα να αποδειχθούν δυσπροσπέλαστο εμπόδιο.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ο FTSE 40 ύστερα από μία μεγάλη σε διάρκεια περίοδο αισθητής υποαπόδοσης τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη όσο και σε σχέση με τον FTSE 20 (υποαπόδοση που μπορεί να μετρηθεί κλασματικά ως 2,3 φορές πάνω, μία επένδυση στον 20άρη από μια επένδυση στον 40άρη από τις αρχές του 2000) αντέδρασε βίαια ανοδικά, ξεπέρασε την αντίσταση των 2.000 μονάδων και βάζει πλώρη για τις 2.100 μονάδες. Εκεί δίνει στόχο ο βραχυπρόθεσμος σχηματισμός συνέχισης τάσης. Ο μακροχρόνιος σχηματισμός rounding bottom φανερώνει ότι σταδιακά κάτι πάει ν’ αλλάξει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά δεν δίνει ακόμη σαφή σημάδια.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα αποτελέσει μάλλον σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη διατηρησιμότητα της ανόδου και αυτό διότι αν στην παρούσα ανοδική φάση συμμετείχε σε κάποιο ποσοστό ”αέρας” (που συμμετείχε) αυτός λογικά θα πρέπει να βγει Δευτέρα-Τρίτη. Κι εκεί θα μάθουμε πόσο καλά ”πληρωμένη” είναι αυτή η κίνηση της αγοράς.

Προς το παρόν, κυρίαρχο μέλημά μας παραμένει η δημιουργία ρευστότητας σε (ει δυνατόν) κερδοφόρες θέσεις. Προτιμούμε την τακτική ”hit & run”, καθότι οι καιροί, είναι εκτός από πονηροί και... ου μενετοί!

* Ο Ε. Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v